2024. július 21. vasárnap (29. hét) van, köszöntjük Dániel, Daniella nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Tar

BemutakozásTengerszint feletti magassága: 170 - 220 m

A Nyugati-Mátra peremén, a Zagyva völgyében fekvõ csevicéirõl híres község. A csevice források a Csevice-patak mentén fakadnak, az Ágasvárra vezetõ turistaút mentén. A helység elsõ okleveles említése 1265-bõl való. Ekkor a Rátóti nemzetség birtoka. A XV. században mezõvárosi rangot kapott, de a török hódoltság után azt elveszítette. A török idõkben elpusztult.
Templomát Szent Mihálynak szentelték, szentélye a XIII., hajója a XV. századból való. A templombelsõben XV. századi freskók találhatók, de középkori a templomot körülölelõ fal is. Templomkertjében XIX. századi sírkövek láthatók.
Tarhoz kötõdik Pokoljáró Tar Lõrinc története. A település egykori birtokosa Zsigmond király kisérõjeként szerzett érdemeket, késõbb báró, majd királynéi pohárnok és fõkincstárnok lett. Korának mûvelt embere volt, aki templomának falára festette Dante vízióit.
Itt a templom közelében állnak Tar Lõrinc egykori várának maradványai, amelyet inkább udvarháznak, mint várnak vagy kastélynak tartanak.
A község határában, Koplalótanya mellett, a 21-es fõútról is jól láthatóan épült fel a buddhista sztúpa. Ezt 1992-ben a dalai láma avatta fel, építése Kõrösi Csoma Sándor emlékét idézi.


Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Tar településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Tar településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére