2019. december 12. csütörtök (50. hét) van, köszöntjük Gabriella nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Tar

Bemutakozás


Mátra - Tar - Szent Mihály-templom


Tengerszint feletti magassága: 170 - 220 m

A Nyugati-Mátra peremén, a Zagyva völgyében fekvő csevicéiről híres község. A csevice források a Csevice-patak mentén fakadnak, az Ágasvárra vezető turistaút mentén. A helység első okleveles említése 1265-ből való. Ekkor a Rátóti nemzetség birtoka. A XV. században mezővárosi rangot kapott, de a török hódoltság után azt elveszítette. A török időkben elpusztult.
Templomát Szent Mihálynak szentelték, szentélye a XIII., hajója a XV. századból való. A templombelsőben XV. századi freskók találhatók, de középkori a templomot körülölelő fal is. Templomkertjében XIX. századi sírkövek láthatók.
Tarhoz kötődik Pokoljáró Tar Lőrinc története. A település egykori birtokosa Zsigmond király kisérőjeként szerzett érdemeket, később báró, majd királynéi pohárnok és főkincstárnok lett. Korának művelt embere volt, aki templomának falára festette Dante vízióit.
Itt a templom közelében állnak Tar Lőrinc egykori várának maradványai, amelyet inkább udvarháznak, mint várnak vagy kastélynak tartanak.
A község határában, Koplalótanya mellett, a 21-es főútról is jól láthatóan épült fel a buddhista sztúpa. Ezt 1992-ben a dalai láma avatta fel, építése Kőrösi Csoma Sándor emlékét idézi.

Mátra - Tar - Tar Lőrinc egykori várának maradványaSzállás
Mátrai szállás ajánlatok Tar településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Tar településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATUNK

Teddy Relax&Privát Wellness Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére