2022. január 17. hétfő (03. hét) van, köszöntjük Antal, Antónia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Tar

Bemutakozás


Mátra - Tar - Szent Mihály-templom


Tengerszint feletti magassága: 170 - 220 m

A Nyugati-Mátra peremén, a Zagyva völgyében fekvő csevicéiről híres község. A csevice források a Csevice-patak mentén fakadnak, az Ágasvárra vezető turistaút mentén. A helység első okleveles említése 1265-ből való. Ekkor a Rátóti nemzetség birtoka. A XV. században mezővárosi rangot kapott, de a török hódoltság után azt elveszítette. A török időkben elpusztult.
Templomát Szent Mihálynak szentelték, szentélye a XIII., hajója a XV. századból való. A templombelsőben XV. századi freskók találhatók, de középkori a templomot körülölelő fal is. Templomkertjében XIX. századi sírkövek láthatók.
Tarhoz kötődik Pokoljáró Tar Lőrinc története. A település egykori birtokosa Zsigmond király kisérőjeként szerzett érdemeket, később báró, majd királynéi pohárnok és főkincstárnok lett. Korának művelt embere volt, aki templomának falára festette Dante vízióit.
Itt a templom közelében állnak Tar Lőrinc egykori várának maradványai, amelyet inkább udvarháznak, mint várnak vagy kastélynak tartanak.
A község határában, Koplalótanya mellett, a 21-es főútról is jól láthatóan épült fel a buddhista sztúpa. Ezt 1992-ben a dalai láma avatta fel, építése Kőrösi Csoma Sándor emlékét idézi.

Mátra - Tar - Tar Lőrinc egykori várának maradványaSzállás
Mátrai szállás ajánlatok Tar településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Tar településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére