2024. június 12. szerda (24. hét) van, köszöntjük Villõ nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Gasztronómia

Bortörténelem a Mátraalján


Bortörténelem a Mátraalján
Mátraalja lakosságának életében a kora középkortól meghatározó szerepet játszik a szõlõmûvelés és a borkészítés. A térségben már a második évezred legelejétõl foglalkoznak a szõlõ termesztésével. Az 1300-1400-as években pedig a térség több települése is városi rangot kapott (Gyöngyös, Visonta), ennek következtében e városok a boraikkal szabadon kereskedhettek, a szõlészet-borászat a települések gazdálkodásában meghatározó szerephez jutott.
A XVI - XVII. századi török megszállás idõszaka a szõlõ- és bortermelésre sem hatott kedvezõen, általánossá vált a pincék kifosztása, az útonállók pedig gyakran kirabolták a bort vásárolni szándékozó polgárokat.
A mátraaljai bor a külföldiek elõtt a XVII. századtól vált egyre ismertebbé. Evlia Cselebi, egykori török történetíró az alábbi megállapítást tette Gyöngyös bora kapcsán: "Édes ízû, bõ levû, tizenhét féle szõlõje van, s közte hétféle muskát szõlõ. Borának nincsen párja sem Arábiában, sem Perzsiában... Rózsaszínû, fehér és zafírhoz hasonló sárga borai vannak."
A XVIII. század eleji békés idõszak kedvezett a szõlészet megújításának is. Újraindultak a szõlõtelepítések, a termelõk érdekének képviseletében hegyközségek alakultak. A földesurak is sorra létesítettek majorsági szõlõföldeket; több nagy pince is ekkortájt került kialakításra, a XIX. század elején pedig már minõségi bortermelés zajlott a térségben. Egy kortárs történész l863-ban ezt írta a gyöngyösi bortermelõkrõl: "Meg kell vallani, hogy az országban ritkán találni oly értelmes népet a szõlõmûvelésben, mint a gyöngyösit, kinek szõlõje valóságos gyönyörû kert."
A történelmi Magyarország 41 borvidékét elpusztító filoxéravész térségünket sem kímélte. A szõlõgyökértetû okozta pusztításból Gyöngyösnek még alig sikerült kilábalnia, amikor 1917-ben tûzvész ütött ki a városban. Ekkor - jellemzõen - víz híján borral oltották a lángokat.
Nem kedvezett a térség borászatának a II. világháború és az azt követõ infláció, valamint az államosítás sem. A bortermelésben nem a minõségi bor elõállítása vált céllá, hanem a nagy mennyiségû tömegboré. Ezen változtatott a nagyarányú állami támogatás, amit mgtsz-ek vehettek igénybe; továbbá a gépesítés bevezetése és a telepített fajták helyes megválasztása. Javulni kezdett a minõség, és fokozatosan emelkedett a termésátlag.
1990-ben, a tulajdoni viszonyok megváltozása során a telepítések nagy része újra egyéni tulajdonba, családi gazdaságok kezébe került. Az õ szerepük a minõségi és különleges minõségû borok termelésében egyre jelentõsebb. Talpon maradt továbbá és virágzik több nagyüzem is, kiváló minõségû boraikat itthon és külföldön egyaránt kedvelik. Az utóbbi években mind a családi, mind a nagyobb borgazdaságok átütõ sikereket tudtak elérni a borminõség javulásában is.
Gyöngyös és környéke az "a hely, ahol a Nap és a Hegy összeér". A borvidék ökológiai adottságai a szõlõ- és bortermelésre igen kedvezõek. A Mátra hegyvonulatai a domboldalakat védik az északi széltõl, s a szõlõterületek többsége az erdõk között húzódik meg. A talajok változatosak, mély rétegûek, tápanyagokban gazdagok. Kedvez a bortermelésnek a napfényes napok nagy száma és a csapadék mennyisége is, mindezek eredményeképp kitûnõ minõségû bor készül a térségben.
Legjobb minõségû boraink kétségtelenül a korai és középkorai fehérborszõlõ-fajtákból állíthatók elõ, amelyekkel bátran versenyre kelhetünk a világ hasonló boraival. A szõlõterület kb. 7000 hektár. Minden szõlõfajtának saját karaktere van. Míg a török uralom alatt a kékszõlõ-termesztés dominált a területen, az l880-as filoxéravészt követõen az új telepítések zömét a fehér szõlõ adja. A borvidék fehérborai illatban, zamatban gazdagok, inkább lágy karakterûek. A hagyományos Olaszrizling, Hárslevelû, a Leányka, az Ottonel muskotály, a Rizlingszilváni mellett meghonosodtak a Chardonnay, a Szürkebarát, a Tramini és más minõségi fajták is. A borvidéken azonban a lágy fehérborok mellett megtalálhatóak a telt, nehéz fehér- és a testesebb vörösborok is.

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére