2019. december 6. péntek (49. hét) van, köszöntjük Miklós nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Mátraszentimre

Bemutatkozás


Mátra - Mátraszentimre - Templom


Mátraszentimre tengerszint feletti magassága: 750 - 820 m
Magyarország legmagasabban, 800 m magasan fekvő önálló települése, egyedülálló szubalpin klímájú, gyönyörű természeti környezetben található. Kiváló túrainduló és célpont Galya-tető, a Mátra-bérc és az Ágasvár felé. Közigazgatásilag Mátraszentimre része Mátraszentistván és Mátraszentlászló, valamint Galyatető, Bagolyirtás, Fallóskút üdülőtelepek. Az 1944-ig Hasznos területéhez tartozó hegyi telep eredeti neve Ötházhuta volt. Ez 1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulóján változott Mátraszentimrére. Ekkor kapta új nevét Mátraszentistván és Mátraszentlászló is. Mindhárom helység neve az Árpád-házi szentek nevét őrzi. Az üvegfúvással foglalkozó szlovák lakosság alapította község mára a Magas-Mátra egyik legkedvesebb üdülőhelyévé vált. Szlovák jellegét már csak néhány régi lakóház és a híres Szlovák csárda (őrizte), valamint idősebb lakói őrzik.
A község önkormányzata 8 évfolyamos iskolát és óvodát tart fenn. A kötelező tanórai foglalkozásokon túl igényes tanórán kívüli foglalkozások gazdagítják a gyermekek ismereteit. Emelt szintű testnevelési órák keretében úszást, népi táncot és síelést tanulnak a gyermekek. Ezen kívül lehetőségük van a helyi szlovák hagyományok megismerésére, működik énekkar, zongoraszakkör, környezetvédelmi szakkör, történelemszakkör, furulyaszakkör, felzárkóztatás és tehetséggondozás. Nyaranta az általános iskola pedagógusai kézműves foglalkozásokat tartanak az érdeklődők számára.
A község idegenforgalmi volta miatt a nyári időszakban több nagy rendezvényt tart. Ilyen a pünkösd vasárnapján megrendezésre kerülő Pünkösdi Bornapok. Ekkor a Mátraaljai borokkal és helyi tájjellegű ételekkel kínáljuk az idelátogatókat.
Augusztus első szombatján tartjuk Mátraszentimre településen a falunapot. Ezen a napon főzőversennyel, gombaételek kóstolásával, gomba-szépség versennyel csábítjuk az érdeklődőket. Mindkét rendezvényen színvonalas kultúrműsorral szórakoztatjuk a jelenlévőket.
Augusztus 20-án a Háromfalu templománál jótékonysági főzéssel egybekötött búcsún vehetnek részt. Délután Mátraszentistvánban falunapi rendezvényekkel folytatódik a program.
Július, augusztus hónapokban gasztronómiai napokon ismerkedhetünk a település vendéglátóinak főzési tudományával. Péntekenként kedvezményes áron kínálják a szlovák tájjellegű ételeket a felső-mátrai éttermek.
Kétévente kerül sor a szlovák kisebbségi önkormányzat által szervezett Nemzetiségi napra. Ezen, magyarországi szlovák települések adnak kultúrműsort a helybeliek és üdülővendégek szórakoztatására.

Mátra - Kutyaszánhúzó verseny (2006.03.04.)
Kiemelt mátrai szállás ajánlatok Mátraszentimre településen:
Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Mátraszentimre településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Mátraszentimre településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATUNK

Teddy Relax&Privát Wellness Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére