2024. július 21. vasárnap (29. hét) van, köszöntjük Dániel, Daniella nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Mátraszentimre

BemutatkozásMátraszentimre tengerszint feletti magassága: 750 - 820 m
Magyarország legmagasabban, 800 m magasan fekvõ önálló települése, egyedülálló szubalpin klímájú, gyönyörû természeti környezetben található. Kiváló túrainduló és célpont Galya-tetõ, a Mátra-bérc és az Ágasvár felé. Közigazgatásilag Mátraszentimre része Mátraszentistván és Mátraszentlászló, valamint Galyatetõ, Bagolyirtás, Fallóskút üdülõtelepek. Az 1944-ig Hasznos területéhez tartozó hegyi telep eredeti neve Ötházhuta volt. Ez 1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulóján változott Mátraszentimrére. Ekkor kapta új nevét Mátraszentistván és Mátraszentlászló is. Mindhárom helység neve az Árpád-házi szentek nevét õrzi. Az üvegfúvással foglalkozó szlovák lakosság alapította község mára a Magas-Mátra egyik legkedvesebb üdülõhelyévé vált. Szlovák jellegét már csak néhány régi lakóház és a híres Szlovák csárda (õrizte), valamint idõsebb lakói õrzik.
A község önkormányzata 8 évfolyamos iskolát és óvodát tart fenn. A kötelezõ tanórai foglalkozásokon túl igényes tanórán kívüli foglalkozások gazdagítják a gyermekek ismereteit. Emelt szintû testnevelési órák keretében úszást, népi táncot és síelést tanulnak a gyermekek. Ezen kívül lehetõségük van a helyi szlovák hagyományok megismerésére, mûködik énekkar, zongoraszakkör, környezetvédelmi szakkör, történelemszakkör, furulyaszakkör, felzárkóztatás és tehetséggondozás. Nyaranta az általános iskola pedagógusai kézmûves foglalkozásokat tartanak az érdeklõdõk számára.
A község idegenforgalmi volta miatt a nyári idõszakban több nagy rendezvényt tart. Ilyen a pünkösd vasárnapján megrendezésre kerülõ Pünkösdi Bornapok. Ekkor a Mátraaljai borokkal és helyi tájjellegû ételekkel kínáljuk az idelátogatókat.
Augusztus elsõ szombatján tartjuk Mátraszentimre településen a falunapot. Ezen a napon fõzõversennyel, gombaételek kóstolásával, gomba-szépség versennyel csábítjuk az érdeklõdõket. Mindkét rendezvényen színvonalas kultúrmûsorral szórakoztatjuk a jelenlévõket.
Augusztus 20-án a Háromfalu templománál jótékonysági fõzéssel egybekötött búcsún vehetnek részt. Délután Mátraszentistvánban falunapi rendezvényekkel folytatódik a program.
Július, augusztus hónapokban gasztronómiai napokon ismerkedhetünk a település vendéglátóinak fõzési tudományával. Péntekenként kedvezményes áron kínálják a szlovák tájjellegû ételeket a felsõ-mátrai éttermek.
Kétévente kerül sor a szlovák kisebbségi önkormányzat által szervezett Nemzetiségi napra. Ezen, magyarországi szlovák települések adnak kultúrmûsort a helybeliek és üdülõvendégek szórakoztatására.Kiemelt mátrai szállás ajánlatok Mátraszentimre településen:
Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Mátraszentimre településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Mátraszentimre településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére