2021. szeptember 25. szombat (38. hét) van, köszöntjük Eufrozina, Kende nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Mátraszentimre

Bemutatkozás


Mátra - Mátraszentimre - Templom


Mátraszentimre tengerszint feletti magassága: 750 - 820 m
Magyarország legmagasabban, 800 m magasan fekvő önálló települése, egyedülálló szubalpin klímájú, gyönyörű természeti környezetben található. Kiváló túrainduló és célpont Galya-tető, a Mátra-bérc és az Ágasvár felé. Közigazgatásilag Mátraszentimre része Mátraszentistván és Mátraszentlászló, valamint Galyatető, Bagolyirtás, Fallóskút üdülőtelepek. Az 1944-ig Hasznos területéhez tartozó hegyi telep eredeti neve Ötházhuta volt. Ez 1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulóján változott Mátraszentimrére. Ekkor kapta új nevét Mátraszentistván és Mátraszentlászló is. Mindhárom helység neve az Árpád-házi szentek nevét őrzi. Az üvegfúvással foglalkozó szlovák lakosság alapította község mára a Magas-Mátra egyik legkedvesebb üdülőhelyévé vált. Szlovák jellegét már csak néhány régi lakóház és a híres Szlovák csárda (őrizte), valamint idősebb lakói őrzik.
A község önkormányzata 8 évfolyamos iskolát és óvodát tart fenn. A kötelező tanórai foglalkozásokon túl igényes tanórán kívüli foglalkozások gazdagítják a gyermekek ismereteit. Emelt szintű testnevelési órák keretében úszást, népi táncot és síelést tanulnak a gyermekek. Ezen kívül lehetőségük van a helyi szlovák hagyományok megismerésére, működik énekkar, zongoraszakkör, környezetvédelmi szakkör, történelemszakkör, furulyaszakkör, felzárkóztatás és tehetséggondozás. Nyaranta az általános iskola pedagógusai kézműves foglalkozásokat tartanak az érdeklődők számára.
A község idegenforgalmi volta miatt a nyári időszakban több nagy rendezvényt tart. Ilyen a pünkösd vasárnapján megrendezésre kerülő Pünkösdi Bornapok. Ekkor a Mátraaljai borokkal és helyi tájjellegű ételekkel kínáljuk az idelátogatókat.
Augusztus első szombatján tartjuk Mátraszentimre településen a falunapot. Ezen a napon főzőversennyel, gombaételek kóstolásával, gomba-szépség versennyel csábítjuk az érdeklődőket. Mindkét rendezvényen színvonalas kultúrműsorral szórakoztatjuk a jelenlévőket.
Augusztus 20-án a Háromfalu templománál jótékonysági főzéssel egybekötött búcsún vehetnek részt. Délután Mátraszentistvánban falunapi rendezvényekkel folytatódik a program.
Július, augusztus hónapokban gasztronómiai napokon ismerkedhetünk a település vendéglátóinak főzési tudományával. Péntekenként kedvezményes áron kínálják a szlovák tájjellegű ételeket a felső-mátrai éttermek.
Kétévente kerül sor a szlovák kisebbségi önkormányzat által szervezett Nemzetiségi napra. Ezen, magyarországi szlovák települések adnak kultúrműsort a helybeliek és üdülővendégek szórakoztatására.

Mátra - Kutyaszánhúzó verseny (2006.03.04.)
Kiemelt mátrai szállás ajánlatok Mátraszentimre településen:
Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Mátraszentimre településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Mátraszentimre településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére