2021. január 20. szerda (03. hét) van, köszöntjük Fábián, Sebestyén nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Mátraalmás

Faeszköz készítés


A fából készült tárgyak készítése és eladása valószínűleg az 1830-as években, a helyi üveghuta bezárásával egyidőben vált meghatározóvá, és egészen az 1950-es évek közepéig jelentős megélhetési forrás maradt. A 20. század elején a helyi famegmunkálás már a korabeli Heves és Nógrád megyék területén egyedüllálló változatosságot mutatott. Mátraalmás lakói a különböző faanyagok tulajdonságairól és felhasználási lehetőségeiről rendkívül szerteágazó ismeretekkel rendelkeztek. Tudták, hogy a Mátra hegyoldalain mely fekvésű erdők fái adják a legjobban hasítható, a legkeményebb, a leginkább rugalmas vagy éppen legidőtállóbb faanyagot.

A bútorok és mindennapi háztartási tárgyak terén a jellegzetes, díszített ácsolt ládák mellett meghatározó volt a székek, asztalok, illetve fakanalak és más konyhai eszközök készítése is. Szerszámok közül Mátraalmáson készítettek gereblye, kaszanyél, ásó, kapa, seprű, hólapát, tiló, favilla, orsó, és még számos fa használati tárgyat. Az elkészült faeszközöket a helybéliek két módon értékesítették. Az áru egy részét kereskedők vásárolták fel, akik tevékenysége folytán az itt készült bútorok és faeszközök az ország távolabbi pontjaira is eljuthattak. Emellett a falu lakói saját maguk is foglalkoztak a fából készült tárgyak eladásával. Az eladásra kínált áru döntő többsége az erdei munkák idényében, szeptember végétől áprilisig készült el. Kitüntettett szerepe volt a közeli városokban - Gyöngyösön és Egerben - késő tavasszal és nyáron tartott vásároknak, ahová a mátraalmásiak saját maguk hordták áruikat. A vásárokon el nem kelt tárgyakkal az év fennmaradó részében járták a környék falvait.

Forrás: http://www.matraalmas.hu/telepulesunkrol/helyi_hagyomanyok.php

Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Mátraalmás településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére