2021. január 20. szerda (03. hét) van, köszöntjük Fábián, Sebestyén nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Mátraalmás

Asszonyfarsang


A mátraalmási asszonyfarsang négy részből állt: a beöltözésből, a délelőtti tréfás borotválásból – mely általában reggel 9 órakor kezdődött, és délután 14 óráig tartott – végül este a zártkörű mulatságból. A borotválásnál a beöltözött asszonyok egy kisebb csoportja járta be a falut énekelve, tréfákozva, kiabálva. A férfiak menekültek előlük, bezárkóztak, akadt, aki még a szénakazalra is felmászott. A menekülőket az asszonyok elfogták, fából készült „borotvával” megborotválták, arcát liszttel beszórták, majd tükör gyanánt egy lyukas szitát tartottak elébük. Az esti mulatságon csak asszonyok vehettek részt, lányok nem. A mulatságon, amit általában az egyik háznál rendeztek, forralt bort készítettek, viccelődtek, énekeltek, táncoltak, és csupán egyetlen férfi jelenlétét engedélyezték - a harmonikásét. A dalokat hol magyarul, hol szlovákul énekelték, ahogyan éppen az eszükbe jutott. Ez a kétnyelvűség már korábban is megfigyelhető volt, tökéletesen beszélték az asszonyok mindkét nyelvet, bármikor átváltottak egyikről a másikra, számukra ez nem jelentett problémát.
Mátraalmás hagyományainak fokozatos eltűnésében szerepet játszott az 1946-47-es, magyar-csehszlovák lakosságcsere egyezmény keretében lezajlott tömeges kitelepítés. A nagyarányú, hirtelen lakosságvesztés következtében számos család ketté szakadt, a falu népessége által alkotott zárt közösség felbomlott. A szocialista rendszer alapelvei és intézkedései által fokozatosan kikényszerített helyi életmódváltás, a hagyományos megélhetési formák jelentőségének csökkenése szintén hozzájárult a helyi tradíciók visszaszorulásához. Napjainkban a korábban apáról fiúra szálló faeszközkészítés tudományát már csak az idősek őrzik, asszonyfarsang utoljára 1967-ben volt a faluban.

Forrás: http://www.matraalmas.hu/telepulesunkrol/helyi_hagyomanyok.php

Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Mátraalmás településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére