2021. szeptember 22. szerda (38. hét) van, köszöntjük Móric nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Gyöngyössolymos

Bemutatkozás


Mátra - Gyöngyössolymos látkép


Tengerszint feletti magassága: 210 - 270 m

A falu az Északi-középhegységben, a Mátra déli peremén fekszik. Heves megye hagyományokat őrző palóc települése. Megközelíthető a 3 km-re lévő Gyöngyösről, valamint a 24 sz. főútvonalról.
Kedvező adottságai miatt - barlangok, jó halászó-vadászó területek - a terület régóta lakott. A honfoglalás idején a krónikák szerint Ed és Edömér kun-palóc vezérek szállták meg a területet. Solymoson valószínűleg egy kisebb egység telepedhetett le, akik a solymászat mesterségét űzték. Az Aba nemzetbéli Solymosiak voltak az első letelepedésű birtokosok, ők adták a falu nevét is.
A község neve elsőként egy 1212-ben kelt adománylevélben szerepelt, melyet II. András királyunk a Solymosi Szentsír őrei elnevezésű szerzetesrendnek adományozott.
A szőlőművelés már az 1300-as évek közepétől jelentős szerepet töltött be a község életében, ugyanis a lakosság megélhetési forrását adta. A mátraaljai borvidékhez tartozó település határában ma is több ezer hold szőlőültetvényt találunk. A szőlőtermesztés mellett kedvelt foglalatosság volt a vadászat, napjainkban is kiemelkedő fontosságú a vadgazdálkodás. ősi solymosi foglalkozások közé tartozik a fafaragás és a molnárkalácssütés.
A faluba érkező látogatók hódolhatnak a vadászatnak, halászatnak, lovaglásnak, jó borokat kóstolhatnak. A Polgármesteri Hivatalban állandó kiállításként tekinthető meg egy helyi gyűjtő érmekiállítása, „Római császárok arcképeken”. címmel.

Mátra - Gyöngyössolymos központi részeSzállás
Mátrai szállás ajánlatok Gyöngyössolymos településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére