2024. július 21. vasárnap (29. hét) van, köszöntjük Dániel, Daniella nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Gyöngyössolymos

BemutatkozásTengerszint feletti magassága: 210 - 270 m

A falu az Északi-középhegységben, a Mátra déli peremén fekszik. Heves megye hagyományokat õrzõ palóc települése. Megközelíthetõ a 3 km-re lévõ Gyöngyösrõl, valamint a 24 sz. fõútvonalról.
Kedvezõ adottságai miatt - barlangok, jó halászó-vadászó területek - a terület régóta lakott. A honfoglalás idején a krónikák szerint Ed és Edömér kun-palóc vezérek szállták meg a területet. Solymoson valószínûleg egy kisebb egység telepedhetett le, akik a solymászat mesterségét ûzték. Az Aba nemzetbéli Solymosiak voltak az elsõ letelepedésû birtokosok, õk adták a falu nevét is.
A község neve elsõként egy 1212-ben kelt adománylevélben szerepelt, melyet II. András királyunk a Solymosi Szentsír õrei elnevezésû szerzetesrendnek adományozott.
A szõlõmûvelés már az 1300-as évek közepétõl jelentõs szerepet töltött be a község életében, ugyanis a lakosság megélhetési forrását adta. A mátraaljai borvidékhez tartozó település határában ma is több ezer hold szõlõültetvényt találunk. A szõlõtermesztés mellett kedvelt foglalatosság volt a vadászat, napjainkban is kiemelkedõ fontosságú a vadgazdálkodás. õsi solymosi foglalkozások közé tartozik a fafaragás és a molnárkalácssütés.
A faluba érkezõ látogatók hódolhatnak a vadászatnak, halászatnak, lovaglásnak, jó borokat kóstolhatnak. A Polgármesteri Hivatalban állandó kiállításként tekinthetõ meg egy helyi gyûjtõ érmekiállítása, „Római császárok arcképeken”. címmel.


Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Gyöngyössolymos településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére