2021. április 13. kedd (15. hét) van, köszöntjük Ida nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Gyöngyössolymos

Bemutatkozás


Mátra - Gyöngyössolymos látkép


Tengerszint feletti magassága: 210 - 270 m

A falu az Északi-középhegységben, a Mátra déli peremén fekszik. Heves megye hagyományokat őrző palóc települése. Megközelíthető a 3 km-re lévő Gyöngyösről, valamint a 24 sz. főútvonalról.
Kedvező adottságai miatt - barlangok, jó halászó-vadászó területek - a terület régóta lakott. A honfoglalás idején a krónikák szerint Ed és Edömér kun-palóc vezérek szállták meg a területet. Solymoson valószínűleg egy kisebb egység telepedhetett le, akik a solymászat mesterségét űzték. Az Aba nemzetbéli Solymosiak voltak az első letelepedésű birtokosok, ők adták a falu nevét is.
A község neve elsőként egy 1212-ben kelt adománylevélben szerepelt, melyet II. András királyunk a Solymosi Szentsír őrei elnevezésű szerzetesrendnek adományozott.
A szőlőművelés már az 1300-as évek közepétől jelentős szerepet töltött be a község életében, ugyanis a lakosság megélhetési forrását adta. A mátraaljai borvidékhez tartozó település határában ma is több ezer hold szőlőültetvényt találunk. A szőlőtermesztés mellett kedvelt foglalatosság volt a vadászat, napjainkban is kiemelkedő fontosságú a vadgazdálkodás. ősi solymosi foglalkozások közé tartozik a fafaragás és a molnárkalácssütés.
A faluba érkező látogatók hódolhatnak a vadászatnak, halászatnak, lovaglásnak, jó borokat kóstolhatnak. A Polgármesteri Hivatalban állandó kiállításként tekinthető meg egy helyi gyűjtő érmekiállítása, „Római császárok arcképeken”. címmel.

Mátra - Gyöngyössolymos központi részeSzállás
Mátrai szállás ajánlatok Gyöngyössolymos településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére