2020. szeptember 29. kedd (40. hét) van, köszöntjük Mihály nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Apc

Idegenforgalom, turizmus


Apc idegenforgalmi szempontból nem tartozik a nagy látogatottságú térségek közé, idegenforgalmi attrakciót jelentő emléke, eseménye nincs. Az egykor híres borvidék jelentősége mára erősen lecsökkent. A statisztika Apcot a „Cserhát és környéke” üdülőkörzet részeként tartja nyilván. Szállásférőhelyként 4 helyet jelöl, melyeken 1999-ben 6 fő 24 vendégéjszakát töltött el.
Adottságai ugyanakkor lehetőséget teremthetnek e terület fejlesztésére, a vendégfogadás feltételeinek kialakítására illetve javítására. Kedvező adottságnak tekinthető a felhagyott kőbányák és környékük, a Mátra közelsége, és az ebből adódó vadászati lehetőség. Ez utóbbi kétségtelenül viszonylag szűk kört vonz, azonban ez a vendégkör az, aki többet költhet.
Vasútállomása Apc-Zagyvaszántó, mely még további 13 község forgalmát is lebonyolítja. A település kedvező földrajzi adottságú, közúton kelet felé Gyöngyös, dél felé Hatvan, nyugat felé Buják és Balassagyarmat, észak felé Pásztó és Salgótarján irányában egyaránt rendelkezik közúti kapcsolatokkal.
A kedvező földrajzi adottság nem csupán a közlekedési kapcsolatok miatt állapítható meg. A község helyzete a települések térszerkezeti elhelyezkedése tekintetében is kedvezőnek ítélhető, elsősorban a lehetőségek figyelembevételével.
Heves megyében hat kistérség - statisztikai körzet - van, ezek egyike az Apcot magába foglaló - "Hatvan-Lőrinci kistérség". A 13 település - Apc, Lőrinci, Boldog, Csány, Ecséd, Hatvan, Heréd, Hort, Nagykökényes, Petőfibánya, Rózsaszentmárton, Zagyvaszántó, Szűcsi - összefogó körzet területét tekintve a kistérségek között az ötödik, lakosságszámban valamint a képződött jövedelem tekintetében a harmadik a kistérségek között. A kistérségen belül Apc helyzete azért is kedvező, mert a Hatvan-Lőrinci várostengelyen található. A két város egymástól való távolsága kicsi, a tengelyen levő települések a városok nyújtotta szolgáltatások közepette, annak előnyeit - és esetleges hátrányait - közvetlenül használhatják ki, illetve szenvedhetik el.
Az agglomerációs tengelyhez közigazgatásilag nem tartoznak szervesen a szomszédos Nógrád megye közeli települései, azonban Apc szempontjából mint lehetséges "ellátási" kör figyelembe vehetők. Ma e községek nem a fejlődés élenjárói, így az Apci szolgáltatások vonzásába kerülhetnek, mint a saját "központjuktól" távol eső, de az agglomeráció északi pontjához közeli települések. Az agglomerációs folyamat az elmúlt évtizedekben kezdődött meg, amikor a Hatvantól észak felé levő települések, a megyehatár szorításából és a városhiányból a középváros Hatvan felé igyekeztek orientálódni. Ez az agglomeráció ma is létező vonzó tényező, mely Apc mellett Boldog, Hort, Lőrinci, Petőfibánya, és Zagyvaszántó településeket tartja gravitációs vonzásában. A települések igen közel fekszenek egymáshoz, gyakran a beépített területük is közvetlenül határos. Ez a földrajzi fekvés a mai együttmuködési szintnél jóval magasabb együttműködéssé emelhető, hiszen a közlekedési kapcsolatok - vasút és közút - ezt már ma is lehetővé teszik.
A település-együttes tengelyének északi pontján fekvő Apc község, mely ma a lakossága alapellátásának szerepkörét látja el, a későbbiek során az agglomerációban is komolyabb szerepet kaphat. Ez részben az általa felvállalt infrastrukturális fejlesztésektől, részben az agglomerációs és kistérségi együttműködéstől függ. Ipari centrummá fejlesztése nem javasolható, azonban a szolgáltatások és a kereskedelem területén való szerepe növelhető, és az ipartelepítésben is vannak tartalékai.
Apc község kereskedelmi létesítményei alapvetően a helyi lakosság ellátását szolgálják, ennek megfelelően épültek ki, ebből 1 étterem, 3 büfé.
Az elmúlt években az üzlethálózat mérete stabilizálódott, az ingadozás kismértékű, beállni látszik az egyensúly a méretek illetve a kereslet mértéke tekintetében.

Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Apc településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére