2024. május 20. hétfõ (21. hét) van, köszöntjük Bernát, Felícia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Mátraderecske

BemutatkozásMátraderecske
Tengerszint feletti magassága: 180 - 200 m
„Mátraderecske a világ legszebb faluja”, amely reméljük nemsokára az „Érrendszeri betegek Mekkája” lesz! – mondta Dr. Tóth Eszter fizikus-tanár, – aki bejárta a világot és nagy-nagy szeretettel beszélt radon kutatási elõadásaiban mindenkinek a falunkról.
A több mint 600 éves palóc település a Mátra északi peremén Budapesttõl mintegy 120 km-re Heves megyében helyezkedik el. Közkedvelt kiránduló- és gyógyfürdõhely. A község természeti kincsekben gazdag, fekvése szemet gyönyörködtetõ, levegõje tiszta.
A település határában van a feltehetõleg a XI-XIII. sz.-ban az Aba nemzetség által építtetett Kanázsvár, amely a török hódoltság idején elpusztult. A várrom a Mátraderecske - Recsk között húzódó hegyháton található. Négyzet alaprajzú megmaradt tornya még ma is büszkén emelkedik a Baláta-bércen.
Az egykor a falu szélére épített, de ma már a település közepén elhelyezkedõ barokk római katolikus templomot 1804-ben a Fájdalmas Szûz tiszteletére szentelték fel.
A falu központjában az egykori régi temetõben található egy 1848-49-es szabadságharcos emlékhely, Kis János honvédõrnagy vörösmárvány síremléke.
Az utóbbi 10 esztendõben több híres ember látogatott el hozzánk, akik valamilyen módon emlékeztetni próbálnak bennünket. Többek között Teller Ede világhírû atomfizikus, Gajdusek Nobel díjas orvosprofesszor, és a Svéd Királyi Akadémia elnöke is. Mindannyian egy fát ültettek a hõsök parkjában.
A település régebben termálvizérõl vált híressé, a 90-es évek közepétõl pedig Magyarország egyetlen szén-dioxidos gázfürdõje (Mofetta) található nálunk. A Mofetta a szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomásban szenvedõk, cukorbetegségek gyógyítására alkalmas.
A település nagy része megõrizte a palóc építészet jellegzetes formáit. A népi építészet jellegzetességei a település szerkezetében is nyomon követhetõk.
1912-tõl téglagyára van Mátraderecskének, mely több tulajdonosváltást követõen 1994-es privatizációt követõen a Leier-csoport tulajdonába került.
A palóc hagyományok õrzése jellemzõ a településre. A Háziipari Szövetkezet Európa-szerte ismert szõtteseket, asztalterítõket, függönyöket készít még ma is. A Népmûvészeti Házban megtekinthetik, hogyan készítik ezeket a míves munkákat, de ha kedvük van, ki is próbálhatják a szövés tudományát. A gáz, mint gyógytényezõ kutatása 1992-ben kezdõdött a településen, és jelenleg is tart. A Népmûvészeti Házban gázkutatás-történeti kiállítás is található, ahol sok érdekes és hasznos dologgal ismerkedhetnek meg a látogatók.


Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Mátraderecske településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Mátraderecske településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére