2021. szeptember 26. vasárnap (38. hét) van, köszöntjük Jusztina nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Szurdokpüspöki

Bemutatkozás


Mátra - Szurdokpüspöki - látkép


Tengerszint feletti magassága: 140 - 180 m

Szurdokpüspöki a Mátra hegység délnyugati lábánál, a Zagyva völgyében fekszik, ott, ahol a hegyek közül kilépő folyó völgye kiszélesedik. Keletről a Mátra nyugati nyúlványa (Muzsla 805 m, Nagy-Koncsúr 640 m, Kis-Koncsúr 595 m, Horka tető 506 m, Istenfa-tető 442 m) határolja, délről a Nagy-Hársas 509 m, nyugatról pedig a Cserhát hegység dombokká szelídülő lankái.
A falu nevének első része az itt található hegyek közötti szurdokszerű völgyből ered, mivel a község ennek a szurdoknak a bejáratánál terül el. A „püspöki” az egykori tulajdonost jelöli, ugyanis a falu egyike annak a 10 településnek, melyeket Szent István 1004-ben adományozott az általa alapított Egri Püspökségnek. Az 1261-ben IV. Béla által kiadott oklevél is megerősítette e tulajdonjogot. A község 1288-ig egyházi tulajdon, majd világi földesurak, Rédeyek, Tariak, Kompolthyak, Báthoriak birtokolták. A török korban a település nem néptelenedett el teljesen, de lélekszáma jelentősen lecsökkent.
Zagyvaszentjakab (eredetileg Szentjakab) első okleveles említése 1296-ból származik, amikor a vidék egyik legnagyobb földesúri családjának, az Abáknak Kompolti ágából származó Péter királyi étekfogó tulajdonába került. 1395-ben a Szentjakabi család birtokában volt. 1400-ban IX. Bonifác pápa búcsút engedélyezett a szentjakabi plébániatemplomnak.
1926-ban Szurdokpüspöki egyesült Zagyvaszentjakabbal, és már a középkorban elpusztult Fedémes (ma Filimes) falu területét is magába foglalva létrejött a mai község.
A falu mindenkori birtokosai ugyan nagy hatással voltak az itt élt lakosság életkörülményeire, de a két község megmaradásának záloga mindig is a vidéket, a tájat lakhatóvá tevő, a földet megművelő lakosság volt.
A falu szélén a Kisvölgyben lévő pincesor emlékeztet a szőlőművelés több évszázados hagyományaira. Érdekes látványosság a Remete-barlang nevű sziklaüreg a falutól keletre. A Szurdok-völgyben működik a Fenyves Fogadó, valamint a 170 férőhelyes Anna Liget Üdülő, melyek étellel és szállással várják az erre utazókat. A helyi vasútállomásról induló piros sáv jelzés a Muzsla csúcsára (továbbhaladva egészen az országhatárig, Somoskő várához), a zöld sáv pedig a Zám-patak völgyébe vezet. A község a célállomása a Mátrabérc és a Hanák Kolos teljesítménytúráknak.

Az információkat a Szurdokpüspöki Polgármesteri Hivatal szolgáltatta.

Mátra - Szurdokpüspöki -Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Szurdokpüspöki településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Szurdokpüspöki településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére