2019. december 12. csütörtök (50. hét) van, köszöntjük Gabriella nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Szurdokpüspöki

Bemutatkozás


Mátra - Szurdokpüspöki - látkép


Tengerszint feletti magassága: 140 - 180 m

Szurdokpüspöki a Mátra hegység délnyugati lábánál, a Zagyva völgyében fekszik, ott, ahol a hegyek közül kilépő folyó völgye kiszélesedik. Keletről a Mátra nyugati nyúlványa (Muzsla 805 m, Nagy-Koncsúr 640 m, Kis-Koncsúr 595 m, Horka tető 506 m, Istenfa-tető 442 m) határolja, délről a Nagy-Hársas 509 m, nyugatról pedig a Cserhát hegység dombokká szelídülő lankái.
A falu nevének első része az itt található hegyek közötti szurdokszerű völgyből ered, mivel a község ennek a szurdoknak a bejáratánál terül el. A „püspöki” az egykori tulajdonost jelöli, ugyanis a falu egyike annak a 10 településnek, melyeket Szent István 1004-ben adományozott az általa alapított Egri Püspökségnek. Az 1261-ben IV. Béla által kiadott oklevél is megerősítette e tulajdonjogot. A község 1288-ig egyházi tulajdon, majd világi földesurak, Rédeyek, Tariak, Kompolthyak, Báthoriak birtokolták. A török korban a település nem néptelenedett el teljesen, de lélekszáma jelentősen lecsökkent.
Zagyvaszentjakab (eredetileg Szentjakab) első okleveles említése 1296-ból származik, amikor a vidék egyik legnagyobb földesúri családjának, az Abáknak Kompolti ágából származó Péter királyi étekfogó tulajdonába került. 1395-ben a Szentjakabi család birtokában volt. 1400-ban IX. Bonifác pápa búcsút engedélyezett a szentjakabi plébániatemplomnak.
1926-ban Szurdokpüspöki egyesült Zagyvaszentjakabbal, és már a középkorban elpusztult Fedémes (ma Filimes) falu területét is magába foglalva létrejött a mai község.
A falu mindenkori birtokosai ugyan nagy hatással voltak az itt élt lakosság életkörülményeire, de a két község megmaradásának záloga mindig is a vidéket, a tájat lakhatóvá tevő, a földet megművelő lakosság volt.
A falu szélén a Kisvölgyben lévő pincesor emlékeztet a szőlőművelés több évszázados hagyományaira. Érdekes látványosság a Remete-barlang nevű sziklaüreg a falutól keletre. A Szurdok-völgyben működik a Fenyves Fogadó, valamint a 170 férőhelyes Anna Liget Üdülő, melyek étellel és szállással várják az erre utazókat. A helyi vasútállomásról induló piros sáv jelzés a Muzsla csúcsára (továbbhaladva egészen az országhatárig, Somoskő várához), a zöld sáv pedig a Zám-patak völgyébe vezet. A község a célállomása a Mátrabérc és a Hanák Kolos teljesítménytúráknak.

Az információkat a Szurdokpüspöki Polgármesteri Hivatal szolgáltatta.

Mátra - Szurdokpüspöki -Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Szurdokpüspöki településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Szurdokpüspöki településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATUNK

Teddy Relax&Privát Wellness Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére