2024. június 12. szerda (24. hét) van, köszöntjük Villõ nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Sirok

Nyírjes-tó


Siroki Nyírjes-tó
Országos jelentõségû természetvédelmi terület

A Mátrában végzett kutatások folyamán 1957-ben fedezte Máthé Imre és Kovács Margit a Nyírjes-tónak elneveze­tt mohalápot. Tudományos feltárása még ugyanebben az év­ben megkezdõdött. Védetté 1961-ben nyilvánították.
A láp könnyen elérhetõ a Sirok községen áthaladó fõútról. A természetvédelmi tábla mellett kezdõdõ ösvé­nyen haladva az úttól körülbelül 1 km távolságra fekszik. A Darnó hegy északkeleti lejtõjén, mintegy 2-3 m mélységû, lefolyástalan medencében, riolittufa alapkõzeten képzõ­dött. Területe megközelítõleg egy hektár, a tengerszint fölött 280 méteren fekszik.
Talajviszonyairól Máthé, Kovács (1958) adott részletes leírást. Két fúrást végeztek 2 m mélységig, az egyiket a láp délnyugati részén a fûzlápban, a másikat pedig a tõzegmohaláp közepén. A mintavételbõl ki­tûnt, hogy a Nyírjes-tó az átmeneti tõzegmohalápok jel­lemzõit viseli magán. A tõzegképzõdésben a tõzegmoha mellett a nádnak és sásnak is nagy szerepe van. A területen azok a tõzegmohafajok (Sphagnum sp.) fordulnak elõ nagy tö­megben, amelyek a talaj savanyúságával szemben ke­vésbé igényesek. Így a tõzegmoha-társulásban a Sphag­num palustre és a Sphagnum recurvum párnái uralkod­nak.
Kisebb foltokban fordul elõ a területen négy tõzegmoha­faj (Sphagnum subsecendum, S. magellanicum, S. squarrosum és a S. fimbriafum). Mivel a tõzegmohák nagyon meghatározott környezeti feltételeket igényelnek, hazánkban ritkák és védelem alatt állnak.
Az északkelet-délnyugat irányban megnyúlt lápmeden­cét cseres-tölgyes övezi, amely az átmeneti tõzegmoha­láp számára megfelelõ mikroklímát teremt. Az átmeneti lápot 2-20 méter szélességben nád, erdei káka és vízi harmatkáka szegélyezi. Ezen belül az ún. laggzóna fûz­lápjában a hamvas fûz, a csigolyafûz, a sárga nõszirom, a dárdás nádtippan és a réti füzény tenyészik.
A tõzegmoha-társulás jellegzetes lápi növényei a védett szõ­rös nyír (Betula pubescens), és a hüvelyes gyapjúsás (Eriophorum vaginatum).
Az utóbbi 40 esztendõ alatt a területen jól látható változás történt. Az 1958-ban készített vegetációtérképpel összehasonlítva a mai állapotot azt tapasztaljuk, hogy a nád és a nádtippan jóval nagyobb területet foglal el az átmeneti lápkomplexumból.
A feltöltõdés folyamata jól megfigyelhetõ. A nád gyéríté­sével a feltöltõdés ütemét csökkenteni lehetne.

Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Sirok településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Sirok településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére