2021. szeptember 25. szombat (38. hét) van, köszöntjük Eufrozina, Kende nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Sirok

Nyírjes-tó


Siroki Nyírjes-tó
Országos jelentőségű természetvédelmi terület

A Mátrában végzett kutatások folyamán 1957-ben fedezte Máthé Imre és Kovács Margit a Nyírjes-tónak elneveze­tt mohalápot. Tudományos feltárása még ugyanebben az év­ben megkezdődött. Védetté 1961-ben nyilvánították.
A láp könnyen elérhető a Sirok községen áthaladó főútról. A természetvédelmi tábla mellett kezdődő ösvé­nyen haladva az úttól körülbelül 1 km távolságra fekszik. A Darnó hegy északkeleti lejtőjén, mintegy 2-3 m mélységű, lefolyástalan medencében, riolittufa alapkőzeten képző­dött. Területe megközelítőleg egy hektár, a tengerszint fölött 280 méteren fekszik.
Talajviszonyairól Máthé, Kovács (1958) adott részletes leírást. Két fúrást végeztek 2 m mélységig, az egyiket a láp délnyugati részén a fűzlápban, a másikat pedig a tőzegmohaláp közepén. A mintavételből ki­tűnt, hogy a Nyírjes-tó az átmeneti tőzegmohalápok jel­lemzőit viseli magán. A tőzegképződésben a tőzegmoha mellett a nádnak és sásnak is nagy szerepe van. A területen azok a tőzegmohafajok (Sphagnum sp.) fordulnak elő nagy tö­megben, amelyek a talaj savanyúságával szemben ke­vésbé igényesek. Így a tőzegmoha-társulásban a Sphag­num palustre és a Sphagnum recurvum párnái uralkod­nak.
Kisebb foltokban fordul elő a területen négy tőzegmoha­faj (Sphagnum subsecendum, S. magellanicum, S. squarrosum és a S. fimbriafum). Mivel a tőzegmohák nagyon meghatározott környezeti feltételeket igényelnek, hazánkban ritkák és védelem alatt állnak.
Az északkelet-délnyugat irányban megnyúlt lápmeden­cét cseres-tölgyes övezi, amely az átmeneti tőzegmoha­láp számára megfelelő mikroklímát teremt. Az átmeneti lápot 2-20 méter szélességben nád, erdei káka és vízi harmatkáka szegélyezi. Ezen belül az ún. laggzóna fűz­lápjában a hamvas fűz, a csigolyafűz, a sárga nőszirom, a dárdás nádtippan és a réti füzény tenyészik.
A tőzegmoha-társulás jellegzetes lápi növényei a védett sző­rös nyír (Betula pubescens), és a hüvelyes gyapjúsás (Eriophorum vaginatum).
Az utóbbi 40 esztendő alatt a területen jól látható változás történt. Az 1958-ban készített vegetációtérképpel összehasonlítva a mai állapotot azt tapasztaljuk, hogy a nád és a nádtippan jóval nagyobb területet foglal el az átmeneti lápkomplexumból.
A feltöltődés folyamata jól megfigyelhető. A nád gyéríté­sével a feltöltődés ütemét csökkenteni lehetne.

Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Sirok településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Sirok településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére