2024. május 20. hétfõ (21. hét) van, köszöntjük Bernát, Felícia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Pásztó

Bemutatkozás


A Zagyva völgyében fekvõ város, amely egyik jó kiindulópontja a Nyugati-Mátrába irányuló kirándulásoknak. Anonymus szerint Árpád vezér pihenõhelye volt Pásztó (Pastuh) és Árpád hadai innen indultak nyugati irányba a környék birtokba vételére. A Pásztó szó az ószlávban csõdõrt jelent. A Ciszteri apátságot III. Béla alapította 1190-ben. Aba Sámuel és Szent László királyok idejében a város királyi birtok volt, mígnem 1265-ben V. István a kegyúraságot átruházta Rátót Istvánra a királyi fõlovászmesterre. Ettõl kezdve a Rátótok és leszármazottaik, a Tarok, Pásztóiak, Kakasok meghatározók voltak a város életében.
III. András vásártartási jogot, Zsigmond pedig a budai polgárokat megilletõ elõjogokat adta a városnak. Ezeket késõbb Mátyás, majd II. Ulászló is megerõsítette. 1551-ben nagy tûzvész pusztította a várost, ezt túlélte a ma Oskolamester-háznak nevezett épület, amely az egyetlen XV. századi épen maradt polgárház Magyarországon. 1529-ben alakult az elsõ iskola, de a török hódoltság e várost is megállította a fejlõdésben. 1650-tõl indult újra a fejlõdés.
Mezõvárosi rangját 1872-ben elvesztette, nagyközségként mûködött 1984-ig a városi rang újboli elnyeréséig.
A város legtöbb látnivalója a Múzeum téren található.


Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Pásztó településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Pásztó településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére