2023. szeptember 30. szombat (39. hét) van, köszöntjük Jeromos nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Parádfürdõ

Kocsimúzeum


Az elmúlt évtizedekben fellendült a kocsik, a kocsizás és a kocsigyártás iránti érdeklõdés. A Közlekedési Múzeum úgyszólván a 24. órában igyekezett megmenteni ennek az õsi iparágnak és közlekedési ágazatnak tárgyi emlékeit. Több évi gyûjtõ és restauráló munka eredményeként nyílt meg 1971-ben a parádi Cifra istállóban a Közlekedési Múzeum Kocsimúzeuma.

A Cifra istálló helyreállítása óta a magyar lótenyésztés szolgálatában áll. Rekonstrukciója során ménteleppé alakították az erõsen sérült állapotú épületet, mely azóta is eredeti szépségében fogadja a látogatók százezreit, akiknek a lovak mellett különleges élményt nyújtanak a kocsiszín múzeumnak berendezett termei is.
Az öt terembõl álló kocsimúzeum elsõ helyiségében a magyar kocsigyártás emlékei láthatók.
Bemutatjuk a kocsiépítés teljes folyamatát, a kerékgyártó, bognár, kovács, lakatos és szatler-iparágak munkáját. Az utóbbi magában foglalja a szígyártó, nyerges, kárpitos, valamint a fényezõ mesterségeket is.
A kerék készítését egy kerékszékbe fogott félkész munkán látjuk, amint a küllõre csapvágó ("bokázó") géppel készítik a talp csapjait és felhelyezik a keréktalpat. A küllõt faragószékben készítették. Egy falusi kovácsmûhelyben fújtatós tûzhely, lópatkoló és egyéb szerszámok láthatók, valamint a bognár által már elkészített fakerék, és az a mozzanat, amikor a vasabroncsot a régimódi abroncshúzókkal éppen felhelyezik. Távolabb régi fúrógép, festékõrlõ kittõrlõ és szatleripari varrógép áll, körülötte az iparág szerszámaival és egy készülõ üléspárnával.
A kiállítás legérdekesebb tárgyai természetesen az eredeti, muzeális értékû kocsik, a 19-20. század jellegzetes, hazánkban gyártott illetve használt jármûvei.
A különleges magyar hajtókocsik közül több nevezetes példány látható. Az ún. cseklészi típusú, félfedeles "Esterházy" kocsit fõleg az ország nyugati részében használták. A fóti típusú "Károlyi" hajtókocsi még a közelmúltban is országosan elterjedt volt. E magas építésû kocsik súlypontja is magasan helyezkedik el, ezért hajtásuk nagy szakértelmet kíván, mert könnyen borulnak. Különféle típusaik a fogatversenyeken még ma is igen kedveltek.
Az egyik egylovas hajtókocsit Károlyi Józsefnek, a Cifra istálló volt tulajdonosának elgondolása szerint építették. Különleges az alváz szerkezete, a négy félrugó elhelyezése és az oldalak mellett futó gerendák alkalmazása. Ezek sorába tartozik a 20. század elején készített, Köhler gyártmányú hajtókocsi, az ún. "gavallérkocsi" is.
Nem hiányoznak a gyûjteménybõl a vadászkocsik sem. Egy nagyobb méretû társas vadászkocsi azt a típust idézi, amely Széchenyi István és Wesselényi Miklós angliai útjai, az ottani lótenyésztés és kocsizás megismerése nyomán terjedt el hazánkban. A tarantász orosz típusú, a hazai vadászkocsiktól igen eltérõ farugózású kocsi.
A városi közlekedés jellegzetes jármûve volt a konflis és a fiaker. Az elõbbi elé egy lovat, az utóbbiba kettõt fogtak. Ezek a nyitott és csukott hintók még a századforduló városképének is elengedhetetlen tartozékai voltak.
Egy utazóhintó Horváth György váci mûhelyébõl származik. Két le- és felhajtható bõr féltetõvel látták el abból a célból, hogy téli és nyári utazáshoz egyaránt használhassák.
Az eredeti jármûvek mellett a mezõgazdaságban is használatos kocsikat szép modellek szemléltetik. Így a békési parasztkocsit, a nagyobb gazdaságok által használt kocsit, a szabolcsi homokon közlekedett kétkerekû lõcsös talyigát, a borsodi nehéz parasztkocsit, a Gyõr környéki nehéz igáskocsit és a honvédség "országos jármûvét".
Az élményt, amelyet az eredeti jármûvek, modellek és a gazdag történeti képanyag nyújt, elmélyítik a nagy számban kiállított lószerszámok, díszes vezetékszárak, nyergek, ostorok, valamint a kocsisok és az ún. "díszhuszárok" egyenruhái, díszruhái.
A kiállítás legreprezentatívabb jármûvei az országházi és az esztergomi díszhintók. Az országházi a múlt század második felében készült, és az országgyûlés elnöke használta az 1896. évi millenniumi felvonuláson. A leghíresebb magyar kocsigyártók, a Kölber testvérek építették. Gazdagon alkalmazott díszítése már a szecessziót idézi. Szmrecsányi Lajos egri érsek díszhintóját bécsi kocsigyáros készítette.
Az esztergomi hintó a 18-19. század fordulóján a Habsburg család számára Bécsbõl, a Napóleon hada elõl menekülõ családtagokkal került Magyarországra. Késõbb a hercegprímások díszhintója lett. Különleges szerkezeti elemei mellett a dús aranyozással párosított remek színek egyaránt idézik egy korszak pompakedvelését és egy mesterség kiváló színvonalát. Gondos restaurátori munkával múlt század végi állapotában állította helyre a Közlekedési Múzeum mûhelye.
A Mûemlék jellegû Cifra istálló az Ybl Miklós tervei alapján készült fürdõtelepi kastélyhoz tartozott. A múlt században épült a Károlyi család részére. Az elektikus stílusú épületet fõleg a felnémet építési elemek felhasználása jellemzi; külsõ kiképzése mellett nem marad el a belsõ tereké sem, boltíves istállótermeit vörös márványburkolat borítja.
Ma a Cifra istálló az Országos Mezõgazdasági Minõsítõ Intézet Lótenyésztési Teljesítményvizsgáló Állomásaként mûködik. A telep egész éven át látogatható, a ménvizsgák nyilvánosak, amelyeket minden érdeklõdõ megtekinthet.

Új szolgáltatásunk a lovaskocsikázás, mely saját tenyésztesû lipicai lovakkal történik festõi környezetben.
30 perc 3 fõig 5.000.-; 6 fõig 6.000.-
1 óra 3 fõig 10.000.-; 6 fõig 12.000.-
Elõre egyeztetés szükséges a 0630/182-65-05-ös telefonszámon.

Postacím: Cifra istálló 3244 Parádfürdõ, Kossuth u.
E-mail: cifraistallo.kocsimuzeum[KUKAC]gmail.com
Telefon: +36 30 182-65-05
Nyitvatartás:
2021. szeptember 30-ig mindennap 9.00-12.00-ig és 13.00-17.00-ig.
(2021. október 1-tõl változni fog)

Belépõjegyek:
Felnõtt: 1200.-
Kedvezményes (diák,nyugdíjas, 62 felett): 700.-

Bõvebb felvilágosítás és csoport bejelentkezés: 06-30/182-65-05

Frissítve: 2021. június 11.

Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Parádfürdõ településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Parádfürdõ településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére