2019. december 13. péntek (50. hét) van, köszöntjük Luca, Otília nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Nemti

Bemutatkozás


Tengerszint feletti magassága: 210 - 260 m
Középkori település, hiszen az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben is szerepelt, tehát már akkor egyházas hely volt. A falu 1413-ban Zsigmond király adományaként került a Derencsényi család birtokába. 1548-ban, a török világ kezdete előtt néhány évvel Karthaly Zsigmond volt a földesura. A XVI. század közepétől itt is török hódoltság következett: az 1579-es adóívek „Németin” néven említették a községet. Nemti 1633-ban a váci nahije falvai közé tartozott. A faluban fennmaradt néhány múlt századi, jellegzetes, népi lakóház is. A feltehetően XVI. századi, egyhajós, zsindellyel fedett templomot 1928-ban lebontották és újat építettek helyette.
Nemti az észak-mátrai települések kapuja, innen ágazik az út Mátramindszent, Szuha és Dorogháza felé. Az idelátogatónak lehetősége nyílik erdei sétákra, kerékpáros túrákra. A csodálatos erdei környezeben található, tiszta levegőjű település kedvelt pihenőhely. A faluban fennmaradt néhány múlt századi, jellegzetes népi lakóház. A településen nagy hagyománya van a palóc népviseletnek. A hagyományőrző csoport tagjai őrzik a díszes nemti viseletet és az egyéb tárgyi eszközöket.


Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Nemti településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Nemti településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATUNK

Teddy Relax&Privát Wellness Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére