2024. május 24. péntek (21. hét) van, köszöntjük Eliza, Eszter nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Nemti

Bemutatkozás


Tengerszint feletti magassága: 210 - 260 m
Középkori település, hiszen az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben is szerepelt, tehát már akkor egyházas hely volt. A falu 1413-ban Zsigmond király adományaként került a Derencsényi család birtokába. 1548-ban, a török világ kezdete elõtt néhány évvel Karthaly Zsigmond volt a földesura. A XVI. század közepétõl itt is török hódoltság következett: az 1579-es adóívek „Németin” néven említették a községet. Nemti 1633-ban a váci nahije falvai közé tartozott. A faluban fennmaradt néhány múlt századi, jellegzetes, népi lakóház is. A feltehetõen XVI. századi, egyhajós, zsindellyel fedett templomot 1928-ban lebontották és újat építettek helyette.
Nemti az észak-mátrai települések kapuja, innen ágazik az út Mátramindszent, Szuha és Dorogháza felé. Az idelátogatónak lehetõsége nyílik erdei sétákra, kerékpáros túrákra. A csodálatos erdei környezeben található, tiszta levegõjû település kedvelt pihenõhely. A faluban fennmaradt néhány múlt századi, jellegzetes népi lakóház. A településen nagy hagyománya van a palóc népviseletnek. A hagyományõrzõ csoport tagjai õrzik a díszes nemti viseletet és az egyéb tárgyi eszközöket.


Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Nemti településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Nemti településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére