2024. május 24. péntek (21. hét) van, köszöntjük Eliza, Eszter nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Mátraballa

Csodaszarvas


Mátraballán lelt hazára a Csodaszarvas

A magyar nép eredetlegendáinak egyik csodálatos szép meséje a „csodafejû” szarvas nyomába eredt két fivér szenvedélyes vadászata, eltévedése a donipusztákban, majd az új haza meglelése. Midõn feladták már a hiába való üldözést, s a vad végleg eltûnt a szemük elõl, reménytelenségükben kis idõre tanyát vertek, s

„Szóla Magyar: hej ki tudja,
merre van a hazánk útja?
Kerek az ég mindenfelé
- Anyám, anyám meghalsz belé!
Hunor: itt maradjunk!
Tanyát verjünk, itthon vagyunk.
Selyem a fû, édes a víz,
Fa odúból csöpög a méz,
Kék folyam ad fényes halat,
vörhenyõ vad ízes falat...
Száll a madár, száll az ének
Két fiáról szép Enéhnek.
Zengõ madár ágrul ágra,
Zengõ ének szájrul szájra.”Arany János Rege a csodaszarvasról címû csodálatos elbeszélõ költeménye még a ma emberét is megérinti. S e különös hangulatot ismét varázslatossá teszi a gondolat, hogy immár ezeregyszár esztendeje él a magyar nép ezen a tájon, s pontosan 1000 esztendeje az államalapítással vált Európa részévé.
Már a honfoglalást megelõzõen 2000 évvel, a szkíta idõkben is használták a szarvas alakját a keleti puszták lakói pajzsdíszként, nemzetségi jelvényként. Ám a mi mondánk szerint az új hazába érve

„Ott a szarvas, mint a pára
Köd elõtte, köd utána
Míg az ember széjjelnéze:
Szemök elõl elenyésze...”S lássunk valódi csodát: éppen ezeregyszáz esztendõ múltán ismét felbukkan szemünk elõtt a csodálatos vad: Mátraballa községe.

A millenniumi ünnepségsorozat egyik igen szép záróaktusaképpen a millenniumi zászló átadás napján lepleztük le Mátraballa új nevezetességét. Király Róbert egri szobrászmûvész alkotását:az óriási sziklatömbre hágó aranyló csodaszarvas élõ nagyságú alakját.
A tekintete figyelõn, ugrásra készen a távolt fürkészi, átnéz fejünk felett. Izmai feszülnek, csak egy pillanatra állt meg, azonban a mûvész, aki már 1999-ben megálmodta a figurát örökre megõrzi alkotásában számunkra ezt a felemelõ pillanatot.
A szép gondolatot hamarosan tettek követték, s a szobor elkészítéséhez nagyvonalú adományozók siettek segítségül. Így mintegy 1 millió forintot kapott a község a Képzõ- és Iparmûvészeti Rektorátustól, 1,5 millió forintot a Kulturális Örökség Minisztériumától. A mûalkotás befejezése és felállítása további szponzorok, vállalkozók segítségével történt, akik önzetlenül járultak hozzá a beruházás megvalósításához. Az önkormányzatnak így mindössze 100 ezer forintjába került a látványosság. Végül a millenniumi ünnepségen Dr. Deutsch Tamás Ifjúsági és Sportminiszter szerint: a csodaszarvast õseink elveszítették, de a mátraballaiak ismét megtalálták. Maradjon tehát a szép tájon mindörökké a miénk.

Mátraballa, 2001. augusztus 12.
Forgó János, polgármester

Virtuális barangolás

Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Mátraballa településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére