2019. augusztus 24. szombat (34. hét) van, köszöntjük Bertalan nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Mátraballa

Csodaszarvas


Mátraballán lelt hazára a Csodaszarvas

A magyar nép eredetlegendáinak egyik csodálatos szép meséje a „csodafejű” szarvas nyomába eredt két fivér szenvedélyes vadászata, eltévedése a donipusztákban, majd az új haza meglelése. Midőn feladták már a hiába való üldözést, s a vad végleg eltűnt a szemük elől, reménytelenségükben kis időre tanyát vertek, s

„Szóla Magyar: hej ki tudja,
merre van a hazánk útja?
Kerek az ég mindenfelé
- Anyám, anyám meghalsz belé!
Hunor: itt maradjunk!
Tanyát verjünk, itthon vagyunk.
Selyem a fű, édes a víz,
Fa odúból csöpög a méz,
Kék folyam ad fényes halat,
vörhenyő vad ízes falat...
Száll a madár, száll az ének
Két fiáról szép Enéhnek.
Zengő madár ágrul ágra,
Zengő ének szájrul szájra.”Arany János Rege a csodaszarvasról című csodálatos elbeszélő költeménye még a ma emberét is megérinti. S e különös hangulatot ismét varázslatossá teszi a gondolat, hogy immár ezeregyszár esztendeje él a magyar nép ezen a tájon, s pontosan 1000 esztendeje az államalapítással vált Európa részévé.
Már a honfoglalást megelőzően 2000 évvel, a szkíta időkben is használták a szarvas alakját a keleti puszták lakói pajzsdíszként, nemzetségi jelvényként. Ám a mi mondánk szerint az új hazába érve

„Ott a szarvas, mint a pára
Köd előtte, köd utána
Míg az ember széjjelnéze:
Szemök elől elenyésze...”S lássunk valódi csodát: éppen ezeregyszáz esztendő múltán ismét felbukkan szemünk előtt a csodálatos vad: Mátraballa községe.

A millenniumi ünnepségsorozat egyik igen szép záróaktusaképpen a millenniumi zászló átadás napján lepleztük le Mátraballa új nevezetességét. Király Róbert egri szobrászművész alkotását:az óriási sziklatömbre hágó aranyló csodaszarvas élő nagyságú alakját.
A tekintete figyelőn, ugrásra készen a távolt fürkészi, átnéz fejünk felett. Izmai feszülnek, csak egy pillanatra állt meg, azonban a művész, aki már 1999-ben megálmodta a figurát örökre megőrzi alkotásában számunkra ezt a felemelő pillanatot.
A szép gondolatot hamarosan tettek követték, s a szobor elkészítéséhez nagyvonalú adományozók siettek segítségül. Így mintegy 1 millió forintot kapott a község a Képző- és Iparművészeti Rektorátustól, 1,5 millió forintot a Kulturális Örökség Minisztériumától. A műalkotás befejezése és felállítása további szponzorok, vállalkozók segítségével történt, akik önzetlenül járultak hozzá a beruházás megvalósításához. Az önkormányzatnak így mindössze 100 ezer forintjába került a látványosság. Végül a millenniumi ünnepségen Dr. Deutsch Tamás Ifjúsági és Sportminiszter szerint: a csodaszarvast őseink elveszítették, de a mátraballaiak ismét megtalálták. Maradjon tehát a szép tájon mindörökké a miénk.

Mátraballa, 2001. augusztus 12.
Forgó János, polgármester

Virtuális barangolás

Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Mátraballa településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATUNK

Teddy Relax&Privát Wellness Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére