2022. január 17. hétfő (03. hét) van, köszöntjük Antal, Antónia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Kisterenye

Kastély


Gyürky-Solymossy Kastély

Mátra - Gyürky-Solymossy Kastély


Bátonyterenye-Kisterenye, Népkert utca
Információ: Polgármesteri Hivatal Bátonyterenye, Tel: 32 / 353-877
Városi Közművelődési Központ és Könyvtár, Tel: 32 / 355-551
A város legfőbb nevezetessége a késő barokk, hagymakupolás Gyürky-Solymossy kastély és annak parkja. A kastély a város északi végén fekszik a helyi vasútállomás mögött. A kétszintes épületet egy 13 hektáros angolpark veszi körül.
Az épületet 1790 körül építtette a Gyürky család barokk stílusban, a nyugati homlokzat két sarkán lévő „hagymakupolás” oldaltorony teszi jellegzetessé. A földszinten és az emeleten 3-3 szoba nyílik boltíves mennyezetekkel, az oldalszobák toronyerkéllyel vannak kibővítve. A keleti házrészben egy-egy sarokszoba található. Az 1900-as években a Solymossy család birtokába került a kastély és a kastélypark, amely átépítésre került. A második világháború után az épület sorsa viszontagságos volt, majd sorsára hagyták és földszinti boltozatának egy része beomlott, a zsindelyfedés valamint a kastély eredeti berendezése elpusztult. 1982-ben szerkezetileg helyreállították. A Salgótarjáni Kohászati Üzemek oktatási központja működött itt. A kastélyt Bátonyterenye Város Önkormányzata 1996 végén vásárolta vissza igen leromlott állapotban. Azóta az önkormányzat közel 70 millió forintos beruházásának köszönhetően sikerült a kastélyt kívül-belül felújítani, az emeleti szintet funkcióval megtölteni . A kastély felújítása tovább folytatódik az alsó szinten egy konferenciaterem kialakítása érdekében további pályázati támogatások és esetlegesen befektetői közreműködés révén.
A kastélyban a településről elszármazott id. Szabó István szobrászművész születésének centenáriumi évfordulóján 2003. augusztus 31-én nyílt meg a „Fába faragott élet” címet viselő állandó emlékkiállítás a Kossuth-díjas szobrászművész tiszteletére.
A kiállítás emléket állít a művész munkásságának, átfogó képet nyújt életművéről. A kiállítás kiemelkedő darabjai a két legjellegzetesebb műcsoport: a néprajzi tárgyú művek és a bányászattörténeti sorozat. Az utolsó teremben id. Szabó István szobrászműterme látható, berendezésül felhasználva a művész által használt szerszámokat, eszközöket.
A kiállítás nyitva tartása: kedd-vasárnap:
november 1 - április 30. között: 10-14 óráig
május 1 - október 31. között: 9-15 óráig
Hétfő: szünnap
Információ: Ady Endre Közművelődési Központ és Könyvtár, Tel.: 32 / 355-551

Belépőjegyek (2004)
Kiállítás Tájház Kiállítás-Tájház
együtt látogatva
Diák, nyugdíjas 150.- Ft 100.- Ft 200.- Ft
Felnőtt 250.- Ft 150.- Ft 300.- Ft
Csoportos kedvezmény (10 fő felett): 10 %


Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Kisterenye településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére