2021. szeptember 25. szombat (38. hét) van, köszöntjük Eufrozina, Kende nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Kisnána

Bemutatkozás


Mátra - Kisnána - Vár


Tengerszint feletti magassága: 170 - 190 m

A Mátraalja másik (Domoszló mellett) szlovák eredetű helysége. Legnagyobb híressége vára: a Móré-vár vagy Nána vára. Eredetileg a falu délnyugati részén egy kis dombon emelkedő várat, mára a házak félkörben karéjozzák. Szabálytalan alaprajzú, kettős falgyűrűvel és vizesárokkal övezett vár. Legkorábban épült része XI-XII. századi. A honfoglalástól az Aba nemzetség birtoka, majd a szintén Aba nembeli Csobánkáké lett.
A tatárjárás utánra keltezhető első említése. 1260-ben Nana, majd Csobanka néven említik. Mivel a Csobánkák az Árpád-ház kihalása után Csák Mátét támogatták, Károly Róbert a várat és tartozékait a szintén Aba nembeli Kompolthyaknak adta. Később a vár a Domoszlayaké, majd a Losonczyaké lett. Losonczy István adta át 1543-ban egyik rokonának, Móré Lászlónak.
Móré állandóan zaklatta a környéken berendezkedő törököket, akik a várat elfoglalták. Később számos tulajdonosa lett. Pusztulása akkor következett be, amikor a törökök 1596-ban bevették Eger várát, ekkor egy tornya kivételével lerombolták. Ez a torony áll ma viszonylagos épségben, más részeit feltárták és alapfalak láthatók. Templomát Szent István királynak szentelték.

Mátra - KisnánaSzállás
Mátrai szállás ajánlatok Kisnána településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére