2022. január 17. hétfő (03. hét) van, köszöntjük Antal, Antónia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Hírek, újdonságok

Rovatunkban közöljük a Mátra legfrissebb híreit, illetve az oldalunkon előforduló frissítéseket, újdonságokat is itt tesszük közzé.
Keresés a hírekben:

Ünnep a Bányászokkal, új helyszín bevonásával, útlezárásokkal

2018-08-29 09:20:06
Jön szeptember első vasárnapja, de a bányásznap idén is az ezt megelőző szombaton, 1-jén lesz!
A programok délután kezdődnek. Újra városunk vendége lesz Márió, az Animal Cannibals, Kocsis Tibor, megismerhetjük a Zaporozsec együttest
és kitalálhatjuk, hogy milyen most a Compact Disco. A főműsort egy igazi doyen kapta: Deák Bill Gyula.

A vidámpark idén a Jókai úton lesz a körforgalom és a Huszár-szobor között.

A több mint 10 játék árnyékából azért hallhatjuk és láthatjuk a ledfalon a műsort, sőt lesz „lent” is büfé.

Az utak a belvárosban már péntek reggeltől le lesznek zárva, és ez kihat a kapcsolatban lévő sok kisutcára a Fő térig.

Kérjük szíves türelmüket és kérjük részvételüket jó szórakozást kívánva!
részletek -->>

Forrás: Radír Produkció

 

Teljes gőzzel indulhat a Mátravasút felújítása

2018-01-13 15:08:13
Már csak megsárgult képek, megkopott történetek mesélnek az első lóvontatású kocsikról és a nehéz rakományokat vontató tehervonatokról.
Sokan biztos meglepődnek rajta, de a 20. század első felében a kisvasút egyedüli célja a mátrai erdőkből származó faanyag és más nyersanyagok szállítása volt.
A teherautók tömeges megjelenésével ez a feladat egyre jobban háttérbe szorult és a turisztikai funkció vette át a fő szerepet.

Az EGERERDŐ Zrt. üzemeltetésében lévő Mátravasút a mai napig ezt a feladatot látja el, immáron két szárnyvonalon, ahol a vonatok Gyöngyös és Mátrafüred illetve Gyöngyös és Gyöngyössolymos-Szalajka-ház állomások között közlekednek.

Napjainkban a kisvasút a Mátra egyik fontos turisztikai attrakciója, melyet évről-évre egyre többen keresnek fel.
A növekvő létszámú utasközönség minőségi kiszolgálása érdekében nagy mértékű fejlesztések váltak szükségessé, melynek egy része már az elmúlt években megtörtént.

A Gyöngyös és Mátrafüred vonalon a végállomások korszerűsítése mellett a pályaszakasz rekonstrukciója is lezajlott.

2017-ben kisvasutas kollégáink kidolgozták a Mátravasút másik szárnyvonalának felújítási tervét, melyet a Földművelésügyi Minisztérium elfogadott.

A múlt év végén megkötött támogatási szerződésnek köszönhetően 2018-tól kezdődően közel 640 millió forintos kormányzati támogatás segítségével folytatódhat a Mátravasút felújítása.

A nyitott és BAX típusú kocsik, MK-48-as dízelmozdonyok és természetesen a Gyöngyöstől már-már elválaszthatatlan Gyöngyi gőzös is felújításra kerül. Külső megjelenésre nem változnak a szerelvények, de a belső átalakítások modernebb, környezetbarát működést tesznek majd lehetővé.

A gördülőállomány mellett természetesen a pálya egy része, több híd, megálló, átjáró is megújul két részletben.

Először a Gyöngyöstől Gyöngyössolymosig tartó pályaszakasz építési munkái történnek meg, majd a falu határától a Lajosházáig tartó vasúti vonal fejlesztésére kerül sor.
A közbeszerzési eljárás a közeljövőben indul, így várhatóan tavasszal már élesben folyhatnak a munkálatok. A felújítás idejében a Gyöngyös-Gyöngyössolymos-Szalajka-ház vonalon a közlekedés szünetel, az átmeneti kellemetlenségekért a lakosság megértését kérjük.

Bízunk benne, hogy fejlesztéseink hatására a Mátra turisztikai vonzereje tovább emelkedik és még több turista választja kisvonatainkat, hogy felfedezze a mátrai betyárok vadregényes táját.

Forrás: Egererdő Zrt. sajtóközlemény

 

Gyakorlatozik a Felső-Mátrában a Katasztrófavédelem

2017-11-16 20:12:51
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gyakorlata miatt 2017. november 18-án szombaton 8:00-16:00 óra között lezárják a mátraszentistváni elágazó (Bőgős-rét) és a Mátraszentimre bejárati út közötti útszakaszt.

Óránként rövid időre megnyitják ugyan a forgalom számára az érintett útszakaszt, így hosszabb utazási időre kell számítania az erre közlekedőknek.

Aki teheti kerülő úton közelítse meg az érintett mátrai településeket.

A gyakorlat ideje alatt Gyöngyös-Mátraháza irányából a 24-es számú főúton Galyatető, Mátraszentlászló és Mátraszentistván, míg Pásztó-Mátrakeresztes felől Mátraszentimre, Bagolyirtás és Fallóskút települések korlátozások nélkül elérhetők lesznek.

Kérik szíves türelmüket és megértésüket!

Forrás: Községi Önkormányzat, Mátraszentimre

 

Vizet vásárolnak a hógyártáshoz Mátraszentistvánban!

2017-01-09 10:49:38
A -19 fokos hidegben bizony a Mátrában elfagynak a patakok és a források. Ha hozzátesszük, hogy rendkívül száraz, csapadékmentes volt a december, már láthatjuk, hogy nem sok víz csurog a Sípark hóágyúihoz a csövekben. A pályakészítés azonban nem állhat meg. A sízők nagy lészáma megköveteli, hogy újabb sípályát nyissanak meg. A héten elkezdett, piros jelzésű, 650 méter hosszú pálya már majdnem kész. Ehhez azonban még legalább egy éjszakát működtetni kell a hóágyúkat. Az üzemeltető ezért úgy döntött, hogy 4500 köbméter ivóvizet vásárol. Ezzel a mennyiséggel a hiányzó hófelület szépen kipótolható. Az ivóvíz ugyan rendkívül drága, de a Síparknak mindig is az volt a legfontosabb, hogy a sízők a jó hó és a csúszás élményével gazdagabban térjenek haza.
Az aktuális hóhelyzetről és a nyitva tartó pályákról a www.sipark.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ha már a hógyártásról írunk, akkor muszáj megemlíteni, hogy ebben a hidegben nem csak hóágyúval készülhet hó. Tegnap a Hóhatár Hütte teraszáról forró vizet öntöttek ki, amely a levegővel érintkezésbe lépve azonnal kikristályosodott. Nos, ez is hó. Íme erről egy felvétel:
https://www.youtube.com/watch?v=jCBzHswmNzM

Forrás: Sípark

 

Megérkezett a fagy, elindultak a hóágyúk a Síparkban

2016-12-15 09:21:57
A felső-mátrai falvak ölelésében, kedden ismét beköszöntött a fehér tél. Ez a legjobb hír a síelés szerelmeseinek, mert a tervek szerint szombaton (2016. december 17-én) megkezdődik a 2016/2017-es síszezon Mátraszentistvánban! Ez az a pályarendszer, ahol 18 hóágyú dolgozik a hóbiztos lejtőkért. Amennyiben a hideg órák száma is kedvezően alakul a hógyártáshoz, akár fél méteres hóvastagsággal megnyílik a Sípark felső részén az 5-ös és 6-os pálya, a SíoktatóPark, és a hozzájuk tartozó síliftek.
Hó már biztosan lesz és ahogy lenni szokott nyitási kedvezménnyel startol a síszezon! Az első napon 50% jegyár kedvezménnyel kedveskednek a szezon első lesiklóinak! *
A kíváncsi szemek már most a pályát figyelhetik a folyamatosan működő webkamerákon, ahol a hideg érkeztével, az átszűrődő nap fényében csillogó hó készítésének lehetnek szemtanúi.

*Az AKCIÓ részletei: a kedvezmény kizárólag a nyitási napon, az előszezoni napi és félnapos jegyekre érvényes, illetve azok kedvezményes típusaira (diák, gyerek, nyugdíjas, nagycsaládos) is igénybe vehető. A kedvezmény a többnapos, esti sízés vagy szezon bérleteire nem érvényesíthető! A Sípark érvényes jegyárai megtalálhatóak a Sípark weboldalán: http://www.sipark.hu

Forrás: Sípark sajtó

 

Útlezárás Eger Rallye miatt

2016-03-05 10:16:15
A LAROCO Motorsport Egyesület 2016. április 02-án szombaton, idén tizenegyedik alkalommal ad otthont az Eger Rallye Bajnokság futamának az Eger Rallye autóversenynek.
A rendezvény miatt 2016. április 02-án Galyatető, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Mátraszentimre, Bagolyirtás és Fallóskút települést csak Pásztó-Mátrakeresztes irányából lehetséges megközelíteni.
A gyorsasági szakasz lebonyolítása miatt a Galyatető-Mogyorós-orom - Mátra-nyereg (24-es út és 2408-as út kereszteződése) közötti útszakasz teljes egészében lezárásra kerül 2016. április 02-án szombaton 08.00 órától várhatóan 17.00 óráig.

A szervező bizottság

Forrás: LAROCO Motorsport Egyesület

 

Sástó

2016-02-18 15:10:05
Mátrafüred, és Mátraháza között helyezkedik el hazánk legmagasabban fekvő mesterséges tava.
Az 53 m magas kilátó teraszairól gyönyörű kilátás tárul elénk.
Nyáron csónakázni, télen korcsolyázni lehet a tavon, az interaktív „Béka-tanösvény” egészen Farkaskút-forrásig viszi a látogatót, bemutatva Sástó természeti környezetét, állat- és növényvilágát. A tó északi oldalán a nagyréten játszótér, pihenőpadok, tűzrakóhely áll a turisták rendelkezésére.
részletek -->>

Forrás: Városgondozási Zrt., Sástó Turisztikai Központ és Komplexum

 

Megjelent a Felső-Mátra legújabb turistatérképe

2015-09-26 12:29:31
A Felső-Mátra kiránduló-, szabadidő- és kerékpáros térkép 1. kiadása megjelent a Mátrahegy Bt. kiadásában.
A térképen a jól megszokott turistaút jelzések távolság- és szintemelkedés adatai is megtalálhatók.
Az adatok lezárására 2015. szeptember 2-án került sor, így a 2015-ben történt turistajelzés változások javításra kerültek.
A térkép oldalunkon megrendelhető, illetve a Felső-Mátra több pontján megvásárolható, amelyről bővebb információ a térképek menüpont alatt található.
részletek -->>

Forrás: Mátrahegy Bt.

 

A közösségi közlekedés fejlesztése a gyöngyösi és hevesi kistérségekben

2015-08-05 15:25:41

A Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (a Mátra Volán Zrt. jogutódja) Gyöngyösön helyi, a gyöngyösi és hevesi kistérségben helyközi tömegközlekedési feladatokat lát el. A magas színvonalú utastájékoztatás érdekében a „Közösségi közlekedés fejlesztése a gyöngyösi és hevesi kistérségekben” című, ÉMOP-5.1.2-09-2009-0008 azonosítószámú projekt keretében az alábbi fejlesztési elemeket valósítja meg a cég:

Infrastruktúrális fejlesztések:
  1. Abasáron, Domoszlón, Nagyfügeden, Karácsondon, Nagyrédén, Tarnamérán, Boconádon, összesen 9 db autóbuszöböl létesítése, felújítása, átalakítása
  2. Heves autóbuszpályaudvar teljeskörű akadálymentesítése, burkolatépítése, valamint zöldterület létesítése
  3. A gyöngyösi autóbusz állomáson 70 férőhelyes kerékpártároló és zöldterület kialakítása


Forgalomirányítás és utastájékoztatás fejlesztése:
  1. Gyöngyösön 15 db, Hevesen 6 db kétoldalas indítóállási, valamint 1-1 db helyközi induló járatokat összesítő kijelző telepítése
  2. 10 db gyöngyösi és 10 db vidéki buszmegállóban (Abasáron, Domoszlón, Kisnánán, Markazon és Nagyrédén) napelemes, utastájékoztató tábla telepítése, amely a pontos érkezési és indulási időt mutatja
  3. Utastájékoztató monitor és PC vezérlésű információs tábla telepítése Gyöngyösön
  4. 106 db autóbusz fedélzeti központi modullal történő felszerelése, front, oldalsó és belső kijelzőpanelek telepítése
  5. Pályaudvari hangosítás, GPS központi órarendszer, indukciós hurok és az utastájékoztatás központi egységeinek kiépítése a gyöngyösi és hevesi autóbuszállomáson
  6. Hevesen pályaudvari kamerarendszer kiépítése


Kedvezményezett neve: KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.
Postacím: 3200 Gyöngyös, Pesti u. 74.
Székhely: 5000 Szolnok, Nagysándor József út 24.
Projektazonosító: ÉMOP-5.1.2-09-2009-0008
A projekt teljes összege: 349.938.566 Ft
Elnyert támogatás: 325.914.041 Ft
Befejezés ideje: 2015. június 30.
 

Autóverseny miatti útlezárások

2015-07-10 11:27:49
A Felső-Mátrában 2015. július 19-én 06.00 órától várhatóan 19.00 óráig Mátraszentimre-Fallóskút-Mátrakeresztes összekötő országos közút lezárásra kerül. Ez idő alatt csak a megkülönböztető jelzést használó autókat és menetrend szerint közlekedő autóbuszokat engedik át.
A verseny szüneteiben lehetséges a lakosság közlekedése, amelyről a zárásban lévő rendezőktől lehetséges tájékozódni.

A versennyel kapcsolatosan felmerülő kellemetlenségekért a Rendezőség szíves megértésüket kéri.
 

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére