2024. július 21. vasárnap (29. hét) van, köszöntjük Dániel, Daniella nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Gyöngyöstarján

BemutatkozásTengerszint feletti magassága: 160 - 220 m

Gyöngyöstarján mintegy 80 kilométerre keletre fekszik Budapesttõl, a mátraaljai borvidék központjában.
A falu elsõ írásos említése 1275-bõl való, ekkor az Aba nemzetségbõl származó Tarjáni György fiainak tulajdona volt. A település több mint 100 évig mezõvárosi rangot viselt, melyet a török hódoltság alatt vesztett el.
1571-bõl származó pecsétje Heves megyében a legrégebbi. A falu lakóinak megélhetésében már a középkorban is fontos szerepe volt a szõlõtermesztésnek és a borkészítésnek, ezt támasztja alá az is, hogy borból mindig dupla dézsmát adtak az itt élõk.
A török hódoltság alatt is virágzott a szõlõ- és borkultúra Gyöngyös környékén, amit bizonyít az a tény, hogy a hódoltság ideje alatt Magyarországra került Kadarka az 1700-as évekre a környék fõ fajtájává vált, és egészen a filoxéravészig jelentõs szerepet töltött be.
Gyöngyöstarján szõlõterületeiben és fajtaösszetételében jelentõs változást okozott a filoxéravész, mely elõtt, 1866-ban a község határában 271 hektár szõlõültetvény volt nagyrészt kékszõlõ fajtákkal.
A filoxéravész alatt szinte az összes szõlõtõke kipusztult, azonban a gazdák a kezdeti nehézségek után nagymértékû szõlõtelepítésbe kezdtek, melynek eredményeként 1930-ban már 721 hektár szõlõterület díszítette Gyöngyöstarján határát, nagyrészt fehér borszõlõfajtákkal betelepítve.
Mindez jól bizonyítja a gyöngyöstarjáni gazdák jövõbe vetett hitét és szõlõ iránti szeretetét. Ezek az erények napjainkban is jellemzõek a falu gazdáira, hiszen a hegyközség területén ma is 43 hektár még nem termõ fiatal ültetvény található, mely az összterület közel 10 százaléka. Ez az arány meghaladja mind a borvidéki, mind az országos átlagot.
A falu borászati potenciálját a mai napig meghatározza az 1736-tól kezdve 10 éven át francia hadifoglyokkal építtetett Haller pince, mely eredetileg 271 méter hosszú volt, és nevét építtetõjérõl, Haller Zsigmondról kapta.
Ezen pince megléte miatt alakulhatott ki itt az 1970-es években egy 1000 hektáros, zömmel szövetkezeti tulajdonban lévõ szõlõterület borászati központja, mely napjainkban egy 3 szintes pincerendszert alkot.
Legmélyebben a Haller pince található, amely jelenleg 570 méter hosszú egyenes pince. Ez Közép-Európa leghosszabb egyenes ágú pincéje, ahol jelenleg 170 darab 60-100 hektoliteres fahordó áll. A Haller pince fölött az Adorján pince húzódik, mely korábbi borkereskedõ tulajdonosáról kapta nevét.
Ezen pinceág mellett és fölött található egy félig földbe süllyesztett bortároló csarnok. A pincekomplexum jelentõs értéket képvisel mind turisztikai, mind borászati szempontból. Gyöngyöstarján központjától néhány száz méterre, egy hosszan elnyúló szûk völgyben alakult ki egy több szintes pincesor. Az önkormányzat rendezési tervében itt egy esztétikus, nyugodt, borturizmusra alkalmas terület kialakítása szerepel.
E területen több borosgazdának is található pincéje, így a jövõben remélhetõleg a falu borászati és turisztikai központjává válik.
A falu közvetlenül a Mátra hegyvonulatai alatt terül el, 472 hektár szõlõterülete az erdõs hegyvonulatok alatti szelíd dombokat borítja be, melyek aljában már tulajdonképpen az Alföld végtelen síkságai kezdõdnek. A Mátra hegyei óvják a területet az északi hideg szelektõl, és a déli kitettségû domboldalak szinte magukkal szívják a dél felõl érkezõ meleg légtömegeket. A hegyvidék és a síkság ilyen találkozása páratlan mikroklímát alakított ki. Mindezt jól bizonyítja, hogy több olyan növényfajta él ezen a környéken, melyek egyébként csak a mediterrán vidékeken találhatók meg. A kitûnõ klíma, a jó fekvésû dûlõk, párosulva az itt é1õ gazdák szorgalmával a biztosíték arra, hogy mindenki megtalálja a gyöngyöstarjáni borokban az élet apró örömeit, melyek emlékezetessé teszik a hétköznapokat. Gyöngyöstarjánban jelenleg 72 gazda foglalkozik olyan borok készítésével, melyek mellett leülhetnek barátaikkal egy beszélgetésre, valamint ünnepivé varázsolhatják ebédjüket, vacsorájukat.
Ha felkeltettük érdeklõdését, látogasson el ebbe a kis faluba és döntse el személyesen, hogy igaz-e mindaz, amit leírtunk. Amennyiben hosszabb idõt szeretne Gyöngyöstarjánban eltölteni, több szálláslehetõség közül választhat. Ezekrõl bõvebb információt a hegyközség irodájától szerezhet be (3036 Gyöngyöstarján, Petõfi út 2. tel./fax: 37/372-615)
(Ez az ismertetõ 807 gyöngyöstarjáni hegyközségi tag támogatásával készült.)


Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Gyöngyöstarján településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére