2021. szeptember 25. szombat (38. hét) van, köszöntjük Eufrozina, Kende nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Gyöngyöstarján

Bemutatkozás


Mátra - Gyöngyöstarján


Tengerszint feletti magassága: 160 - 220 m

Gyöngyöstarján mintegy 80 kilométerre keletre fekszik Budapesttől, a mátraaljai borvidék központjában.
A falu első írásos említése 1275-ből való, ekkor az Aba nemzetségből származó Tarjáni György fiainak tulajdona volt. A település több mint 100 évig mezővárosi rangot viselt, melyet a török hódoltság alatt vesztett el.
1571-ből származó pecsétje Heves megyében a legrégebbi. A falu lakóinak megélhetésében már a középkorban is fontos szerepe volt a szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek, ezt támasztja alá az is, hogy borból mindig dupla dézsmát adtak az itt élők.
A török hódoltság alatt is virágzott a szőlő- és borkultúra Gyöngyös környékén, amit bizonyít az a tény, hogy a hódoltság ideje alatt Magyarországra került Kadarka az 1700-as évekre a környék fő fajtájává vált, és egészen a filoxéravészig jelentős szerepet töltött be.
Gyöngyöstarján szőlőterületeiben és fajtaösszetételében jelentős változást okozott a filoxéravész, mely előtt, 1866-ban a község határában 271 hektár szőlőültetvény volt nagyrészt kékszőlő fajtákkal.
A filoxéravész alatt szinte az összes szőlőtőke kipusztult, azonban a gazdák a kezdeti nehézségek után nagymértékű szőlőtelepítésbe kezdtek, melynek eredményeként 1930-ban már 721 hektár szőlőterület díszítette Gyöngyöstarján határát, nagyrészt fehér borszőlőfajtákkal betelepítve.
Mindez jól bizonyítja a gyöngyöstarjáni gazdák jövőbe vetett hitét és szőlő iránti szeretetét. Ezek az erények napjainkban is jellemzőek a falu gazdáira, hiszen a hegyközség területén ma is 43 hektár még nem termő fiatal ültetvény található, mely az összterület közel 10 százaléka. Ez az arány meghaladja mind a borvidéki, mind az országos átlagot.
A falu borászati potenciálját a mai napig meghatározza az 1736-tól kezdve 10 éven át francia hadifoglyokkal építtetett Haller pince, mely eredetileg 271 méter hosszú volt, és nevét építtetőjéről, Haller Zsigmondról kapta.
Ezen pince megléte miatt alakulhatott ki itt az 1970-es években egy 1000 hektáros, zömmel szövetkezeti tulajdonban lévő szőlőterület borászati központja, mely napjainkban egy 3 szintes pincerendszert alkot.
Legmélyebben a Haller pince található, amely jelenleg 570 méter hosszú egyenes pince. Ez Közép-Európa leghosszabb egyenes ágú pincéje, ahol jelenleg 170 darab 60-100 hektoliteres fahordó áll. A Haller pince fölött az Adorján pince húzódik, mely korábbi borkereskedő tulajdonosáról kapta nevét.
Ezen pinceág mellett és fölött található egy félig földbe süllyesztett bortároló csarnok. A pincekomplexum jelentős értéket képvisel mind turisztikai, mind borászati szempontból. Gyöngyöstarján központjától néhány száz méterre, egy hosszan elnyúló szűk völgyben alakult ki egy több szintes pincesor. Az önkormányzat rendezési tervében itt egy esztétikus, nyugodt, borturizmusra alkalmas terület kialakítása szerepel.
E területen több borosgazdának is található pincéje, így a jövőben remélhetőleg a falu borászati és turisztikai központjává válik.
A falu közvetlenül a Mátra hegyvonulatai alatt terül el, 472 hektár szőlőterülete az erdős hegyvonulatok alatti szelíd dombokat borítja be, melyek aljában már tulajdonképpen az Alföld végtelen síkságai kezdődnek. A Mátra hegyei óvják a területet az északi hideg szelektől, és a déli kitettségű domboldalak szinte magukkal szívják a dél felől érkező meleg légtömegeket. A hegyvidék és a síkság ilyen találkozása páratlan mikroklímát alakított ki. Mindezt jól bizonyítja, hogy több olyan növényfajta él ezen a környéken, melyek egyébként csak a mediterrán vidékeken találhatók meg. A kitűnő klíma, a jó fekvésű dűlők, párosulva az itt é1ő gazdák szorgalmával a biztosíték arra, hogy mindenki megtalálja a gyöngyöstarjáni borokban az élet apró örömeit, melyek emlékezetessé teszik a hétköznapokat. Gyöngyöstarjánban jelenleg 72 gazda foglalkozik olyan borok készítésével, melyek mellett leülhetnek barátaikkal egy beszélgetésre, valamint ünnepivé varázsolhatják ebédjüket, vacsorájukat.
Ha felkeltettük érdeklődését, látogasson el ebbe a kis faluba és döntse el személyesen, hogy igaz-e mindaz, amit leírtunk. Amennyiben hosszabb időt szeretne Gyöngyöstarjánban eltölteni, több szálláslehetőség közül választhat. Ezekről bővebb információt a hegyközség irodájától szerezhet be (3036 Gyöngyöstarján, Petőfi út 2. tel./fax: 37/372-615)
(Ez az ismertető 807 gyöngyöstarjáni hegyközségi tag támogatásával készült.)

Mátra - Haller Pince - GyöngyöstarjánSzállás
Mátrai szállás ajánlatok Gyöngyöstarján településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére