2024. június 20. csütörtök (25. hét) van, köszöntjük Rafael nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Eseménynaptár

Események, programok keresése a megadott feltételek szerint
naptól    napig településen témakörben
A megadott feltételek szerint 67 találat van.
I. Mátrai Betyár és Borfesztivál
Esemény idõpontja: 2015. július 04., szombat -
2015. július 05., vasárnap
Esemény jellege:
Település: Mátraháza
Megye: Heves

Idén kerül megrendezésre első alkalommal a Mátrai Betyárfesztivál július 4-5. között, Mátraházán.
Amikor úgy döntöttünk, hogy életre hívjuk a rendezvényt, nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, minthogy legalább egy hétvégére összehozzuk a Mátra déli és északi lejtőin élő embereket, hiszen a palócságban már története kezdetétől árkok húzódtak, mind területi, mind szokások viszonylatában, melyet az idő csak tovább mélyített, s immár szinte szakadékok húzódnak közöttünk. Éppen ezért arra jutottunk, hogy keressük meg azt a hagyományt, ami lakóhelytől és szokásoktól függetlenül a Mátrában élő összes ember emlékezetében ott él. Ez pedig nem lehetett más, mint a betyárok, a betyárság.

Emellett nem titkolt célunk az is, hogy a Mátrába látogató, más tájakon élő embereknek megmutassuk, milyen is a „mátrai virtus” és olyan programokkal, élményekkel ajándékozzuk meg őket, hogy hazatérvén szívesen gondoljanak vissza az itt eltöltött időre, s jó szívvel ajánlják a Mátrát.

A betyár élet romantikája végigkíséri az egész magyarság, így a Mátrában élő embereket életét is, a XVIII. század óta. Leismertebb betyárunk nem más, mint Vidrócki Márton, akit olyan „hírességekkel” említenek egy lapon, mint Rózsa Sándor, Zöld Marci vagy Sobri Jóska. A mondák szerint csak a gazdagtól rabolt, a szegényeket nem bántotta. Nevét egyebek mellett megőrizte két barlang, valamint egy táncegyüttes is.

A Mátrai Betyárfesztivál mindenkinek szeretne jókedvet szerezni, így a programokat úgy állítottuk össze, hogy azokban örömüket leljék felnőttek és gyermekek, nagy- és kiscsaládok, baráti társaságok is.

Várjuk a csapatok nevezését a Mátrai Betyárétekfőző-versenyre, melynek célja, hogy bemutassuk a betyárok különleges ételeit, hiszen szeretnénk megkóstoltatni mindenkivel azt a kosztot amelyen a betyárok éltek, hogy így is kicsit közelebb kerüljünk hozzájuk, életvitelükhöz, mindennapjaikhoz. A főzőverseny zsűrijének elnöke nem más, mint Kovács Lázár. A nevezéseket június 26-ig várjuk, a nagy.kati[KUKAC]radir.hu e-mail címre, vagy a +3670/312-34-80-as telefonszámon.

Természetesen a hangulatot sem bízzuk a véletlenre, így a zenei aláfestés is ekképp lett kiválasztva. Szombaton a jól ismert Empty Pubs zenekar játszik majd, az igazán kitartóak pedig este táncolhatnak egy nagyot Dj Thomas D3an-nel, aki elektronikus köntösbe bújtatott népzenét játszik majd. Vasárnap egy fiatal, igazán tehetséges ska zenekar, a Szabad élet nyitja a zenei programot, akik elkészítették a fesztivál himnuszát is, méghozzá a méltán híres „Vidrócki híres nyája” kezdetű népdal feldolgozásával, melyben Szabó Attila, a Csík zenekar hegedűs-gitárosa, mint művészeti vezető, is közreműködött. A délután fő attrakciója pedig a Kerekes Band, akiket azt hiszem, hogy senkinek sem kell bemutatni.

Nem mehetünk el azonban szó nélkül a mátrai borok mellett sem, hiszen azoktól válnak igazán felejthetetlenné, vagy épp kicsit homályossá a hegységünkben szerzett emlékek. A Mátraházai Borúton megtalálhatóak lesznek a borvidék kiváló borászai, mint a gyöngyösi Borpalota, a markazi Kovács Pince, a gyöngyöspatai Laczkó Borház, az abasári Molnár és Fiai Pincészet vagy a gyöngyössolymosi Nyilas Pincészet.

Hogy valóban láthassák az ide érkezők azt, hogy milyenek is az igazi palóc termékek, két napra Mátraházára költözik a parádfürdői Palóc Piac, ahol magyar terményeket, termékeket előállító gazdák, termelők, gyártók, készítők kínálják majd portékáikat. Palóc ételek, palóc sörök és ősi magyar vendéglátás várja az érdeklődőket. Emellett lesz Fazekas Vásár is, ahol a Kárpát-medence legjobb fazekas népi iparművészei találkoznak. A kilátogatók megismerkedhetnek a fazekas kultúra legjellemzőbb tájegységeinek motívumaival, formavilágával, bepillantást nyerhetnek ezen ősi szakma rejtelmeibe. A fazekasok szabad tűzön, cserépedényeikben betyárételeket is főznek majd.

A Mátrai Gyógyintézet is képviselteti magát a fesztiválon, méghozzá egy szűrőkamionnal, hiszen a szórakozás közben sem szabad megfeledkeznünk egészségünkről. Lehetőség lesz tüdőszűrésre, allergiavizsgálatra, vércukorszint- és vérnyomásmérésre.

A sport szerelmesei is jól érezhetik magukat, hiszen lesz triálbemutató és favágóverseny is a Stihl Timbersport jóvoltából. Emellett szombaton kispályás labdarúgó torna az újonnan átadott egykori olimpiai, ma Mátraházai Edzőtábor műfüves pályáján. Továbbá lesz mászófal és kötélpálya is.

Legyen egy betyár jó hétvégéje, találkozzunk Mátraházán július 4-én és 5-én az első Mátrai Betyárfesztiválon!

Forrás és további információ: www.betyarfesztival.hu

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére