2024. július 21. vasárnap (29. hét) van, köszöntjük Dániel, Daniella nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Dorogháza

Bemutatkozás
A falu a Baksa nemzetség birtoka volt, 1280-ban cserélték el a Rátót nembeli Roland nádorral. 1332-ben Dorokháza alakban fordult elõ a falu neve a pápai tizedjegyzékben. 1465 és 1479 között Sirok várához tartozott és 1479-ben vámszedõhely is volt. A törökök 1552-ben felégették, akkor még gyorsan újjáépült, de a késõbbiekben ismét elpusztították.
A Mátra hegység legszebb északi nyúlványai, erdõs bércei emelkednek a település fölé. Mintegy öt kilométerre a falutól, Nógrád megye határán található a 944 méter magas Piszkés-tetõ.
Szerkezetileg a település két részbõl - a régi faluból és az újtelepbõl, valamint két tanyából (Dorog puszta és Pálház puszta) - áll. Az újtelepi településrész a Ménkesi bánya nyitása idején (1949) épült ki.
A kedvezõ környezeti adottságok miatt a települést már felfedezték a turisták. A falunak nyolcosztályos általános iskolája, óvodája, mûvelõdési háza, könyvtára van, s mûködik az idõsek klubja is.
Turisták számára szálláshelyet a Római Katolikus Parókián és az erdészet pihenõházában biztosítanak.
BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére