2021. szeptember 25. szombat (38. hét) van, köszöntjük Eufrozina, Kende nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Dorogháza

Bemutatkozás


Mátra - LátképA falu a Baksa nemzetség birtoka volt, 1280-ban cserélték el a Rátót nembeli Roland nádorral. 1332-ben Dorokháza alakban fordult elő a falu neve a pápai tizedjegyzékben. 1465 és 1479 között Sirok várához tartozott és 1479-ben vámszedőhely is volt. A törökök 1552-ben felégették, akkor még gyorsan újjáépült, de a későbbiekben ismét elpusztították.
A Mátra hegység legszebb északi nyúlványai, erdős bércei emelkednek a település fölé. Mintegy öt kilométerre a falutól, Nógrád megye határán található a 944 méter magas Piszkés-tető.
Szerkezetileg a település két részből - a régi faluból és az újtelepből, valamint két tanyából (Dorog puszta és Pálház puszta) - áll. Az újtelepi településrész a Ménkesi bánya nyitása idején (1949) épült ki.
A kedvező környezeti adottságok miatt a települést már felfedezték a turisták. A falunak nyolcosztályos általános iskolája, óvodája, művelődési háza, könyvtára van, s működik az idősek klubja is.
Turisták számára szálláshelyet a Római Katolikus Parókián és az erdészet pihenőházában biztosítanak.

Mátra - I. világháborús emlékmű
BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére