2024. június 13. csütörtök (24. hét) van, köszöntjük Anett, Antal nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

A Mátrai Tájvédelmi Körzet

A Mátrai Tájvédelmi Körzet

A Mátravidék természeti és tájképi védelmének érdekében - 12141 hektárnyi területen - jött létre 1986-ban a Mátrai Tájvédelmi Körzet. Ennek határát a térkép feltünteti. Ez a szervezet, amely a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságához tartozik, ügyel arra, hogy semmilyen olyan beavatkozás ne zavarja meg a Mátra eredeti állapotát, amely hosszú távon a tájkép és a természet károsodását okozná. A különleges természeti értékeket 2209 hektárnyi fokozottan védett területen óvják - ennek határát szintén jelezzük a térképen -, ide belépni csak a kijelölt útvonalakon szabad. A túlnyomóan erdővel borított területen, a hegyvidéki erdős táj minden szépségét megtalálja a sportolni, felüdülni vágyó: a természetes élőhelyeket, különleges növény- és állatvilággal, a földtani képződmények nagy formagazdagságát. A tájhoz tartoznak a természeti tényezőkön túl az ember alkotta tájelemek is. A kis hegyi falvak sajátos népi építészetükkel, történelmi és kultúrtörténeti emlékeikkel mind a táj részét képezik, és összefonódva a természetes elemekkel adják meg a mátrai táj karakterét.
Ez a változatos felszínű hegység gazdag élővilággal rendelkezik. Kiemelkedik a növény- és állatvilágával a Magas-Mátra tömbje, amely több kárpáti magas hegyvidéki növény- és állatfajnak nyújt menedéket. A melegebb oldalak tölgyeseit magasságtól és kitettségtől függően felváltják a bükkösök, de megtalálhatók az extrém, speciális termőhelyek egyedi fás társulásai is. Az összefüggő erdők hangulatát időnként sziklakibúvások, rajtuk kialakult gyepek, gyöngyvesszős cserjések, írtásrétek, kisebb-nagyobb tavak és lápok díszítik.
Ezek a változatos élőhelyek gazdag élővilággal rendelkeznek, amelyből a patakok ízeltlábúi éppúgy figyelmet érdemelnek, mint a színes lepkék, vagy a különleges madarak. A ritka védett állatokat csak kivételesen pillanthatja meg a hegységben járó természetbarát, hiszen azok a legérintetlenebb, ember által alig járt zugokban tartózkodnak.
A Tájvédelmi Körzet területén található növény- és állatvilágot, földtani értékeket megőrizni, azok zavartalanságát biztosítani mindenkinek kötelessége, aki e világba lép. A hegy és az erdő nem az ember számára meghagyott „dühöngő”, hanem a természet még megmaradt „szentélye”, az a hely, ahová ha az ember ellátogat, vendégségbe jön, ezért a vendég módján, illedelmesen, a helyhez illően kell viselkednie. A növények, állatok, természeti formák, kőzetek gyűjtése tilos, azok csak itt, a tájban képviselnek igazi értéket, az innen való „kivitelük” értelmetlen. A fokozottan védett területekre a belépési lehetőség korlátozott, itt csak a kijelölt turistautakon lehet közlekedni. A kerékpárral való túrázás csak a térképen megadott útvonalakon lehetséges. A gépjárműforgalom mindenütt, kivéve az országutakat, szigorúan tilos. A Tájvédelmi Körzetben a közösségi és sportrendezvényekhez minden esetben a természetvédelmi hatóság írásos engedélye szükséges.
Az egyenruhás természetvédelmi őrszolgálat munkatársai figyelemmel kísérik a látogatókat. A természetkárosítás és a tájrombolás elkövetőjét, az engedélyhez kötött tevékenységet végzőket igazoltathatja, és jogosult helyszíni bírság kiszabására.

Forrás: A Mátra és a Mátraalja kerékpáros- és szabadidőtérképe

További információkkal állunk rendelkezésére:
Bükki Nemzeti Park (BNP)
Mátrai Tájvédelmi Körzet Irodája
3232 Mátrafüred, Parádi út 6.
Tel./fax: 37/320-287

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére