2024. június 21. péntek (25. hét) van, köszöntjük Alajos, Leila nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Sportok


Búvárkodás - Szakosztály


USZONYOS- ÉS BÚVÁRÚSZÓ;
TÁJÉKOZÓDÁSI BÚVÁRÚSZÓ SZAKOSZTÁLY


Klubunk elõször 1973-ban vett részt országos búvárversenyen, amikor az edzéseket még szakmai irányítás nélkül a versenyzõk maguknak szervezték. A szakszerû edzésmunka csak 1975-ben, Tóth László vezetésével kezdõdött meg. Miután '76 végén elhagyta klubunkat, 1981-ig Groszmanek György, Munkácsi András, Szarvas Katalin, Köves Lajos és Sike Imre váltották egymást az edzõi poszton.
Ezután '87 végéig egy kiegyensúlyozott edzésmunka kezdõdött Bán Adrienn vezetésével. E korszakot a létszám jelentõs bõvülése, és az edzésmennyiség emelkedése jellemezte.
1987-ben az egykori versenyzõ ( 1983-ban tájoló válogatott kerettag), Tengely Sándor vette át az irányítást. Õ vezette az uszonyos- és tájékozódási búvárúszó szakág edzéseit, az utánpótlás csoporttal pedig Tóth Tamás és Tóth Katalin, majd Szarvas Gábor foglalkozott. Tengely Sándor munkájának köszönhetõen négy versenyzõ is tájoló válogatott kerettag lett: 1989-1990 között Házler Tamás és Nagy Zoltán, 1991-ben Tomasóczky Balázs, 1992-ben pedig Kupecz Péter.
Miután 1994 nyarán addigi edzõnket munkája Budapestre szólította, engem bíztak meg az edzések vezetésével. Távozásával a versenyzõk nagy része abbahagyta a búvársportot, akiknek helyébe azonban egy fiatal - 10- 12 évesekbõl álló-, de annál lelkesebb fiatalok léptek, akikbõl a tehetség sem hiányzott.Az elkövetkezõ három év kemény edzésekkel, versenyekkel, apróbb sikerekkel és kudarcokkal telt. Jómagam és versenyzõim is igen sokat tanultunk, hasznos tapasztalatokat szereztünk ezen idõszakban.
1997-ben már kezdett beérni az elmúlt évek áldozatos munkájának gyümölcse, Kardos Tamás 1500 méteres uszonyos úszásban országos bajnok lett, megszerezve ezzel a szakág elsõ bajnoki címét. Még ugyanebben az évben Székely Lilla magyar bajnok és országos csúcstartó lett, Fehér Adrienn pedig bajnoki aranyérmével klubunkból elsõként került az uszonyos úszó ifjúsági válogatottba.
A következõ évben Székely Andrea révén elõször képviselte versenyzõ klubunkat felnõtt világbajnokságon, ahol hatodik helyezést ért el. Kiss Annamária és Szabó Tímea is feliratkozott az országos bajnokok listájára.
1999 az országos csúcsok éve volt: elõfordult, hogy egy versenyen három versenyzõnk is átírta a rekordlistát. Ebben az évben nyolc alkalommal úsztak olyan gyorsan versenyzõink, mint addig még senki ebben az országban.
A XX. század utolsó évében folytatódtak a sikerek: a menetrendszerûen szállított országos bajnoki érmek mellett Székely Andrea és Kiss Annamária személyében két versenyzõnk is pontszerzõ hellyel tért haza világ- illetve Európa- bajnokságaikról.
Az új évezredet már világversenyeken szerzett érmekkel ünnepeltük: klubunk elsõ nemzetközi érmeit - két ezüstöt és egy bronzot - Kiss Annamária hozta haza Mexikóból. Székely Andrea pedig két bronzérmet szerzett az egri Európa- bajnokságon. A háttérben pedig már egy ifjú társaság bontogatta szárnyait, így magyar bajnokságokon tíz versenyzõnk is dobogón állhatott.
2002 meghozta a várva várt aranyérmet: Székely Lilla 50 méteres uszonyos úszásban világcsúccsal utasította maga mögé Európa legjobbjait a junior mezõnyben. Ezek után nagynénjével, Székely Andreával együtt készülhetett a görögországi felnõtt világbajnokságra, ahonnan Lilla egy, Andi két bronzéremmel térhetett haza.
S a sikerek folytatódtak az idén is, az ifjabb generációt képviselõ Szabó Zsolt, Túri Kinga, Ócsai Dorottya és Oszlánczi Kristóf korosztályos országos bajnoki címeket szereztek. Minden sportklub életében történelmi pillanat az elsõ felnõtt aranyérem, melyet világversenyrõl hoznak haza. Székely Lilla számára a Csehországban megrendezett Európa- bajnokságon kétszer is felhangozhatott a magyar himnusz. Ráadásként még a junior világbajnokságnak otthont adó Dél - Korea is tartogatott két ezüst - és két bronzérmet, valamint öt országos csúcsot Lilla számára. Eredményeinek köszönhetõen Ócsai Dorottya is részese lehetett a viadalnak és a várakozásokat felülmúlva két bronzéremmel és elsõ országos csúcsával gyarapította eredménylistánkat.
Eddig összesen 208 országos bajnoki érem (60 arany, 81 ezüst és 67 bronz); 45 országos csúcs; világversenyen 3 arany - , 6 ezüstérem, 13 bronzérem, és egy junior világcsúcs fémjelzi klubunk sikerességét. Reméljük, hogy ezzel még nincs vége a szép sorozatnak, én és versenyzõim is mindent megtesznek azért, hogy hazai és nemzetközi versenyeken tovább öregbíthessük városunk hírnevét.

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére