2021. május 6. csütörtök (18. hét) van, köszöntjük Frida, Ivett nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Sportok


Búvárkodás - Szakosztály


USZONYOS- ÉS BÚVÁRÚSZÓ;
TÁJÉKOZÓDÁSI BÚVÁRÚSZÓ SZAKOSZTÁLY


Klubunk először 1973-ban vett részt országos búvárversenyen, amikor az edzéseket még szakmai irányítás nélkül a versenyzők maguknak szervezték. A szakszerű edzésmunka csak 1975-ben, Tóth László vezetésével kezdődött meg. Miután '76 végén elhagyta klubunkat, 1981-ig Groszmanek György, Munkácsi András, Szarvas Katalin, Köves Lajos és Sike Imre váltották egymást az edzői poszton.
Ezután '87 végéig egy kiegyensúlyozott edzésmunka kezdődött Bán Adrienn vezetésével. E korszakot a létszám jelentős bővülése, és az edzésmennyiség emelkedése jellemezte.
1987-ben az egykori versenyző ( 1983-ban tájoló válogatott kerettag), Tengely Sándor vette át az irányítást. Ő vezette az uszonyos- és tájékozódási búvárúszó szakág edzéseit, az utánpótlás csoporttal pedig Tóth Tamás és Tóth Katalin, majd Szarvas Gábor foglalkozott. Tengely Sándor munkájának köszönhetően négy versenyző is tájoló válogatott kerettag lett: 1989-1990 között Házler Tamás és Nagy Zoltán, 1991-ben Tomasóczky Balázs, 1992-ben pedig Kupecz Péter.
Miután 1994 nyarán addigi edzőnket munkája Budapestre szólította, engem bíztak meg az edzések vezetésével. Távozásával a versenyzők nagy része abbahagyta a búvársportot, akiknek helyébe azonban egy fiatal - 10- 12 évesekből álló-, de annál lelkesebb fiatalok léptek, akikből a tehetség sem hiányzott.Az elkövetkező három év kemény edzésekkel, versenyekkel, apróbb sikerekkel és kudarcokkal telt. Jómagam és versenyzőim is igen sokat tanultunk, hasznos tapasztalatokat szereztünk ezen időszakban.
1997-ben már kezdett beérni az elmúlt évek áldozatos munkájának gyümölcse, Kardos Tamás 1500 méteres uszonyos úszásban országos bajnok lett, megszerezve ezzel a szakág első bajnoki címét. Még ugyanebben az évben Székely Lilla magyar bajnok és országos csúcstartó lett, Fehér Adrienn pedig bajnoki aranyérmével klubunkból elsőként került az uszonyos úszó ifjúsági válogatottba.
A következő évben Székely Andrea révén először képviselte versenyző klubunkat felnőtt világbajnokságon, ahol hatodik helyezést ért el. Kiss Annamária és Szabó Tímea is feliratkozott az országos bajnokok listájára.
1999 az országos csúcsok éve volt: előfordult, hogy egy versenyen három versenyzőnk is átírta a rekordlistát. Ebben az évben nyolc alkalommal úsztak olyan gyorsan versenyzőink, mint addig még senki ebben az országban.
A XX. század utolsó évében folytatódtak a sikerek: a menetrendszerűen szállított országos bajnoki érmek mellett Székely Andrea és Kiss Annamária személyében két versenyzőnk is pontszerző hellyel tért haza világ- illetve Európa- bajnokságaikról.
Az új évezredet már világversenyeken szerzett érmekkel ünnepeltük: klubunk első nemzetközi érmeit - két ezüstöt és egy bronzot - Kiss Annamária hozta haza Mexikóból. Székely Andrea pedig két bronzérmet szerzett az egri Európa- bajnokságon. A háttérben pedig már egy ifjú társaság bontogatta szárnyait, így magyar bajnokságokon tíz versenyzőnk is dobogón állhatott.
2002 meghozta a várva várt aranyérmet: Székely Lilla 50 méteres uszonyos úszásban világcsúccsal utasította maga mögé Európa legjobbjait a junior mezőnyben. Ezek után nagynénjével, Székely Andreával együtt készülhetett a görögországi felnőtt világbajnokságra, ahonnan Lilla egy, Andi két bronzéremmel térhetett haza.
S a sikerek folytatódtak az idén is, az ifjabb generációt képviselő Szabó Zsolt, Túri Kinga, Ócsai Dorottya és Oszlánczi Kristóf korosztályos országos bajnoki címeket szereztek. Minden sportklub életében történelmi pillanat az első felnőtt aranyérem, melyet világversenyről hoznak haza. Székely Lilla számára a Csehországban megrendezett Európa- bajnokságon kétszer is felhangozhatott a magyar himnusz. Ráadásként még a junior világbajnokságnak otthont adó Dél - Korea is tartogatott két ezüst - és két bronzérmet, valamint öt országos csúcsot Lilla számára. Eredményeinek köszönhetően Ócsai Dorottya is részese lehetett a viadalnak és a várakozásokat felülmúlva két bronzéremmel és első országos csúcsával gyarapította eredménylistánkat.
Eddig összesen 208 országos bajnoki érem (60 arany, 81 ezüst és 67 bronz); 45 országos csúcs; világversenyen 3 arany - , 6 ezüstérem, 13 bronzérem, és egy junior világcsúcs fémjelzi klubunk sikerességét. Reméljük, hogy ezzel még nincs vége a szép sorozatnak, én és versenyzőim is mindent megtesznek azért, hogy hazai és nemzetközi versenyeken tovább öregbíthessük városunk hírnevét.

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére