2021. május 6. csütörtök (18. hét) van, köszöntjük Frida, Ivett nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Sportok


Búvárkodás - Szabadidősport


SZABADIDŐSPORT SZAKOSZTÁLY

Szakosztályunk 1991-ben jött létre azzal a szándékkal, hogy a klub tagjainak szabadidős életét egy kicsit rendszerezze, mindenkinek lehetősége legyen részt venni a különféle merüléseken, túrákon, expedíciókban vagy éppen munkákban.
1991-ben a szabadidős búvárkodás mellett elkezdődött a barlangász tevékenység is. Ebben az évben került megrendezésre az első Challenge Day, amelyen a város nem kis meglepetésére a 20 emeletes toronyházat másztuk meg.
1994-ben részt vettünk a Picos de Europa expedíción (Kovács Balázs, Kovács Tamás, Kömlei Károly, Novák Róbert), ahol a világ ötödik legmélyebb barlangját próbáltuk meg feltárni. Barlangászokként sok szép sikert könyvelhet el csoportunk. Kovács Tamás és Kovács Balázs barlangi mentőszolgálatos, Hegedűs Szabolcs, Kömlei Károly és Varga "Hosszú" Zoltán pedig túravezető. Rajtuk kívül is több technikai és kutatói végzettségű tagunk van. A felkészültség sokszor nem öncélú, hiszen úgy a kirándulások és kutatások során, mint a munkák területén szükséges a hozzáértés. "Egy barlangász nem barlangász, három barlangász egy barlangász!" tartja a közmondás. Nem véletlenül, hiszen akár a barlangban, akár a víz alatt, akár a levegőben társunkra bízzuk az életünket. Központi kérdés a bizalom, bizalmunk alapja pedig a szakértelem.
1995-ben 100 órás úszást rendeztünk, hogy a gyöngyösi úszósportot egy igazi buli kedvéért csatarendbe állítsuk. A siker nem maradt el. Több, mint ezer ember látogatott el az uszodába, hogy ússzon vagy egyszerűen csak megnézze, mit művelünk a vízben. Persze az eredményhirdetés volt mindenki számára a legizgalmasabb, melynek során kiderült, bizony két Guinness - rekord is született. Ebből az egyiket mi búvárok állítottuk fel, mivel 100 óra alatt négyen (Székely Andrea, Kupecz Péter, Novák Róbert, Veress András) 340 km-t úsztunk.
2000-ben Dél-Afrikában részt vettünk egy 1782-ben elsüllyedt hajó, a Grosvenor feltárásában (Házler Tamás, Kovács Balázs, Kupecz Péter, Szarvas Gábor, Novák Róbert), melynek során több ezer leletet találtunk. Ágyúk és ágyúgolyók, arany- és ezüst pénzek, navigációs eszközök, bútordarabok, használati tárgyak kerültek a felszínre.
2002-ben részt vettünk Magyarország történetének legnagyobb barlangi mentőakciójában (Groszmanek György, Kovács Balázs, Kovács Tamás, Nagy Mihály, Szarvas Gábor, Tengely Sándor, Novák Róbert). Az Esztramoson barlangi búvárkodás közben eltűnt személy megtalálása, majd felszínre hozatala volt a cél. Több száz ember közös munkájának köszönhetően 118 óra alatt sikerült épségben kimentenünk a sérültet.


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére