2024. június 20. csütörtök (25. hét) van, köszöntjük Rafael nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Sportok


Búvárkodás - Szabadidõsport


SZABADIDÕSPORT SZAKOSZTÁLY

Szakosztályunk 1991-ben jött létre azzal a szándékkal, hogy a klub tagjainak szabadidõs életét egy kicsit rendszerezze, mindenkinek lehetõsége legyen részt venni a különféle merüléseken, túrákon, expedíciókban vagy éppen munkákban.
1991-ben a szabadidõs búvárkodás mellett elkezdõdött a barlangász tevékenység is. Ebben az évben került megrendezésre az elsõ Challenge Day, amelyen a város nem kis meglepetésére a 20 emeletes toronyházat másztuk meg.
1994-ben részt vettünk a Picos de Europa expedíción (Kovács Balázs, Kovács Tamás, Kömlei Károly, Novák Róbert), ahol a világ ötödik legmélyebb barlangját próbáltuk meg feltárni. Barlangászokként sok szép sikert könyvelhet el csoportunk. Kovács Tamás és Kovács Balázs barlangi mentõszolgálatos, Hegedûs Szabolcs, Kömlei Károly és Varga "Hosszú" Zoltán pedig túravezetõ. Rajtuk kívül is több technikai és kutatói végzettségû tagunk van. A felkészültség sokszor nem öncélú, hiszen úgy a kirándulások és kutatások során, mint a munkák területén szükséges a hozzáértés. "Egy barlangász nem barlangász, három barlangász egy barlangász!" tartja a közmondás. Nem véletlenül, hiszen akár a barlangban, akár a víz alatt, akár a levegõben társunkra bízzuk az életünket. Központi kérdés a bizalom, bizalmunk alapja pedig a szakértelem.
1995-ben 100 órás úszást rendeztünk, hogy a gyöngyösi úszósportot egy igazi buli kedvéért csatarendbe állítsuk. A siker nem maradt el. Több, mint ezer ember látogatott el az uszodába, hogy ússzon vagy egyszerûen csak megnézze, mit mûvelünk a vízben. Persze az eredményhirdetés volt mindenki számára a legizgalmasabb, melynek során kiderült, bizony két Guinness - rekord is született. Ebbõl az egyiket mi búvárok állítottuk fel, mivel 100 óra alatt négyen (Székely Andrea, Kupecz Péter, Novák Róbert, Veress András) 340 km-t úsztunk.
2000-ben Dél-Afrikában részt vettünk egy 1782-ben elsüllyedt hajó, a Grosvenor feltárásában (Házler Tamás, Kovács Balázs, Kupecz Péter, Szarvas Gábor, Novák Róbert), melynek során több ezer leletet találtunk. Ágyúk és ágyúgolyók, arany- és ezüst pénzek, navigációs eszközök, bútordarabok, használati tárgyak kerültek a felszínre.
2002-ben részt vettünk Magyarország történetének legnagyobb barlangi mentõakciójában (Groszmanek György, Kovács Balázs, Kovács Tamás, Nagy Mihály, Szarvas Gábor, Tengely Sándor, Novák Róbert). Az Esztramoson barlangi búvárkodás közben eltûnt személy megtalálása, majd felszínre hozatala volt a cél. Több száz ember közös munkájának köszönhetõen 118 óra alatt sikerült épségben kimentenünk a sérültet.


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére