2023. november 28. kedd (48. hét) van, köszöntjük Stefánia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Sportok


Kerékpár - Panoráma körtúra a Felsõ-Mátrában


Táv: 26.15 km
Nehézségi fok: közepes
Ajánlott kerékpár: Mountainbike (országúti kerékpárral nem teljesíthetõ)
Lehetséges be- és kiszállási pontok:
  • Mátraszentimre
  • Mátraszentistván Sípark alsó része
  • Mátraszentlászlón a Vadász Turista Centrum melletti úton elérhetõ erdészház
  • Rudolf-tanyai elágazó
  • Szénégetõk kerékpáros pihenõ (kék és sárga kerékpárutak keresztezõdésében)
  • a sárga kerékpárút végénél a Bõgõs-réten (Pásztó-Galyatetõ mûút és a mátraszentistváni út keresztezõdése)

Vízvételi lehetõségek:
  • Mátraszentimre
  • Werbõczy-forrás
  • Angic-forrás (idõszakos)
  • Bõgõs-réti kút

A lenti térképen megjelenített túra Mátraszentimre központjától indul, érinti a Darázshegyi Panziót, a Vadvirág Hotelt, Mátra kulcsosházat, Emma Vendégházat és a Harmónia Vendégházat. A kerékpártúra a Rákóczi úton halad végig, majd a templomnál jobbra feltekerve a Széchenyi utcán érjük el a falu végét, itt az alsó erdészeti úton haladunk majdnem Mátraszentistvánig. A Síparkba érés elõtt balra legurulunk a patakig, ahonnan éles visszafordulással feltekerünk a hegyoldalban a Rebeka-kerten keresztül az Ágasvár felé vezetõ útig. Itt jobbra vesszük az irányt.

Ezen az úton egészen addig haladunk, amíg a Rudolf-tanyai elágazó és Mátraalmás közötti összekötõ aszfaltútra nem érünk nem messze a Rudolf-tanyától, útközben érintjük a Werbõczy-forrást, ahol feltölthetjük kulacsunkat és akár egy jót falatozhatunk is.

Az aszfaltútra érkezés elõtt több ponton is gyönyörû panoráma fogad, a végén pedig a Fekete-tó (inkább csak lápos, mocsaras rész) megkerülésével érünk ki, itt jobbra kell fordulnunk. Ez egyébként az országos kék kerékpárút, amin egészen a Szénégetõkig tudunk haladni. Közben érintjük a Rudolf-tanyai elágazót kerékpáros pihenõvel (itt halad el az országos kék túraútvonal), itt kiérünk a 2408-as útra. Balra legurulunk óvatosan, mert hamarosan jobbra térünk az aszfaltúton és feltekerünk. Áthaladunk az erdészeti sorompón, majd a kék kereszt turistautat keresztezzük. Innen pedig már gurulhatunk a Szénégetõkig, közben láthatunk jobb oldalon egy forrást (Károly-forrás) is, de sajnos víz nem nagyon szokott belõle folyni.
A Szénégetõknél is van egy kerékpáros pihenõ esõbeállóval, aminek az alja betonos, de semmilyen ülõ alkalmatosság nem jutott ide. Tehát ha valaki hosszabb idõre az idõjárás miatt ide kényszerül, annak nem lesz kényelmes.
Tovább már a sárga kerékpáros jelzésen kell tekerni a Bõgõs-rétig, ahol már kiérünk a 2408-as mûútra is. Közben több helyen panorámában gyönyörködhetünk és érintjük az Angic-forrást is, sajnos szárazabb idõben itt nem tudunk vízhez jutni.


Kellemes tekerést és túranapot kívánunk!BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére