2024. április 19. péntek (16. hét) van, köszöntjük Emma nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Mátraverebély

Szentkút


Nagyboldogasszony Bazilika

Mûemlék jelegû építmény, 1758-1763 között épült az Almásy család által. A bejárati ajtó felett a Vereb és az Almásy család címere látható. A tornyokat hagymasisak fedi. A fõoltár, a szószék és több szobor rokokó stílusú, a két mellékoltár copfstílusban készült a 18. században.
Korábbi fakápolnája helyett 1705-ben kõkápolnát építettek, de az 1755-ben már romos volt. A nyugati oldalhoz kapcsolódik az Almásy sírbolt. A templom fõoltára rokokó stílusú, itt van elhelyezve a 18. századi Mária-kegyszobor.
A templom keleti oldalához épült a ferences rendház. A nyugati oldalon idõs fákkal benõtt, padokkal ellátott térség van, jó idõ esetén itt tartják a szabadtéri szentmiséket, nyugalma még a nem vallási célból ideérkezõket is megérinti.
A búcsújáró helyhez több, Szent Lászlóval és csodálatos gyógyulásokkal kapcsolatos monda fûzõdik. A legenda szerint a 11. század végén a Magyarországot fosztogató kunokat üldözõ Szent László királyt és katonáit bekerítette az ellenség a keskeny völgybe. A magyaroknak nem volt vizük, mire Szent László haragjában egy sziklába vájta a lándzsáját, ahonnan aztán bõvizû forrás fakadt (1290).
Egy másik monda szerint a Szent Lászlót üldözõ kunok egy völgybe szorították a királyt, aki elõtt még egy óriási szakadék is állott. A királynak azonban jó lova volt, egy gyors és határozott döntéssel átugratta a szakadékot. A patkószegek nyomából vékony sugárban kristálytiszta víz bugyogott fel.
Három forrás ma Szentkút erdeiben megtalálható.
Érdeklõdni:
Ferences Rendház, 3077 Mátraverebély-Szentkút 14.
Tel: 32/471-559 Fax: 32/32/471-553
Tourinform Iroda, 3070 Bátonyterenye, Ózdi út 9.,
Tel/fax: 32/553-295

Remetebarlangok
A Szentkúton levõ Basilica minor fölé magasodó hegyoldalban található barlangokban a 13. századtól éltek pálos rendû remeték. 1757-ben Bellágh Ádám saját kezûleg több apró cellát vájt a barlangok mellé. A barlangok, amelyek 10 részben összefüggõ helyiségbõl állnak, két kápolnát, ezek elõcsarnokát, konyhát, étkezõhelyiséget, hálókamrákat, és illemhelyet képeznek. Az utolsó szentkúti remete, Dobát Jozafát 1767-ben halt meg.

Lourdesi barlang
A Szentkúti Basilica melletti szabadtéri oltár mögött a 13. században a Vereb család által olasz mesterekkel készíttetett lourdes-i barlang látható. Falán az imák meghallgatására emlékeztetõ hálatáblák az egész világról megtalálhatók.

Védett természeti értékek
Szentkúti kocsányos tölgy
Farkas-lyuk
A helyi jelentõségû természeti érték egy 467 m magas részben sziklába vájt barlang, ahonnan gyönyörû kiállítás nyílik Mátraverebélyre és a környezõ településekre. Az ide történõ kirándulás rengeteg élményt tartogat a turisták számára.
Tavaszi hérics
A szép sárga virágú növény összefüggõ állománya ritkán látható nagy területet képez.BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére