2021. szeptember 25. szombat (38. hét) van, köszöntjük Eufrozina, Kende nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Mátraverebély

Szentkút


Nagyboldogasszony Bazilika

Műemlék jelegű építmény, 1758-1763 között épült az Almásy család által. A bejárati ajtó felett a Vereb és az Almásy család címere látható. A tornyokat hagymasisak fedi. A főoltár, a szószék és több szobor rokokó stílusú, a két mellékoltár copfstílusban készült a 18. században.
Korábbi fakápolnája helyett 1705-ben kőkápolnát építettek, de az 1755-ben már romos volt. A nyugati oldalhoz kapcsolódik az Almásy sírbolt. A templom főoltára rokokó stílusú, itt van elhelyezve a 18. századi Mária-kegyszobor.
A templom keleti oldalához épült a ferences rendház. A nyugati oldalon idős fákkal benőtt, padokkal ellátott térség van, jó idő esetén itt tartják a szabadtéri szentmiséket, nyugalma még a nem vallási célból ideérkezőket is megérinti.
A búcsújáró helyhez több, Szent Lászlóval és csodálatos gyógyulásokkal kapcsolatos monda fűződik. A legenda szerint a 11. század végén a Magyarországot fosztogató kunokat üldöző Szent László királyt és katonáit bekerítette az ellenség a keskeny völgybe. A magyaroknak nem volt vizük, mire Szent László haragjában egy sziklába vájta a lándzsáját, ahonnan aztán bővizű forrás fakadt (1290).
Egy másik monda szerint a Szent Lászlót üldöző kunok egy völgybe szorították a királyt, aki előtt még egy óriási szakadék is állott. A királynak azonban jó lova volt, egy gyors és határozott döntéssel átugratta a szakadékot. A patkószegek nyomából vékony sugárban kristálytiszta víz bugyogott fel.
Három forrás ma Szentkút erdeiben megtalálható.
Érdeklődni:
Ferences Rendház, 3077 Mátraverebély-Szentkút 14.
Tel: 32/471-559 Fax: 32/32/471-553
Tourinform Iroda, 3070 Bátonyterenye, Ózdi út 9.,
Tel/fax: 32/553-295

Remetebarlangok
A Szentkúton levő Basilica minor fölé magasodó hegyoldalban található barlangokban a 13. századtól éltek pálos rendű remeték. 1757-ben Bellágh Ádám saját kezűleg több apró cellát vájt a barlangok mellé. A barlangok, amelyek 10 részben összefüggő helyiségből állnak, két kápolnát, ezek előcsarnokát, konyhát, étkezőhelyiséget, hálókamrákat, és illemhelyet képeznek. Az utolsó szentkúti remete, Dobát Jozafát 1767-ben halt meg.

Lourdesi barlang
A Szentkúti Basilica melletti szabadtéri oltár mögött a 13. században a Vereb család által olasz mesterekkel készíttetett lourdes-i barlang látható. Falán az imák meghallgatására emlékeztető hálatáblák az egész világról megtalálhatók.

Védett természeti értékek
Szentkúti kocsányos tölgy
Farkas-lyuk
A helyi jelentőségű természeti érték egy 467 m magas részben sziklába vájt barlang, ahonnan gyönyörű kiállítás nyílik Mátraverebélyre és a környező településekre. Az ide történő kirándulás rengeteg élményt tartogat a turisták számára.
Tavaszi hérics
A szép sárga virágú növény összefüggő állománya ritkán látható nagy területet képez.BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére