2020. szeptember 26. szombat (39. hét) van, köszöntjük Jusztina nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Mátraverebély

Szentkút


Nagyboldogasszony Bazilika

Műemlék jelegű építmény, 1758-1763 között épült az Almásy család által. A bejárati ajtó felett a Vereb és az Almásy család címere látható. A tornyokat hagymasisak fedi. A főoltár, a szószék és több szobor rokokó stílusú, a két mellékoltár copfstílusban készült a 18. században.
Korábbi fakápolnája helyett 1705-ben kőkápolnát építettek, de az 1755-ben már romos volt. A nyugati oldalhoz kapcsolódik az Almásy sírbolt. A templom főoltára rokokó stílusú, itt van elhelyezve a 18. századi Mária-kegyszobor.
A templom keleti oldalához épült a ferences rendház. A nyugati oldalon idős fákkal benőtt, padokkal ellátott térség van, jó idő esetén itt tartják a szabadtéri szentmiséket, nyugalma még a nem vallási célból ideérkezőket is megérinti.
A búcsújáró helyhez több, Szent Lászlóval és csodálatos gyógyulásokkal kapcsolatos monda fűződik. A legenda szerint a 11. század végén a Magyarországot fosztogató kunokat üldöző Szent László királyt és katonáit bekerítette az ellenség a keskeny völgybe. A magyaroknak nem volt vizük, mire Szent László haragjában egy sziklába vájta a lándzsáját, ahonnan aztán bővizű forrás fakadt (1290).
Egy másik monda szerint a Szent Lászlót üldöző kunok egy völgybe szorították a királyt, aki előtt még egy óriási szakadék is állott. A királynak azonban jó lova volt, egy gyors és határozott döntéssel átugratta a szakadékot. A patkószegek nyomából vékony sugárban kristálytiszta víz bugyogott fel.
Három forrás ma Szentkút erdeiben megtalálható.
Érdeklődni:
Ferences Rendház, 3077 Mátraverebély-Szentkút 14.
Tel: 32/471-559 Fax: 32/32/471-553
Tourinform Iroda, 3070 Bátonyterenye, Ózdi út 9.,
Tel/fax: 32/553-295

Remetebarlangok
A Szentkúton levő Basilica minor fölé magasodó hegyoldalban található barlangokban a 13. századtól éltek pálos rendű remeték. 1757-ben Bellágh Ádám saját kezűleg több apró cellát vájt a barlangok mellé. A barlangok, amelyek 10 részben összefüggő helyiségből állnak, két kápolnát, ezek előcsarnokát, konyhát, étkezőhelyiséget, hálókamrákat, és illemhelyet képeznek. Az utolsó szentkúti remete, Dobát Jozafát 1767-ben halt meg.

Lourdesi barlang
A Szentkúti Basilica melletti szabadtéri oltár mögött a 13. században a Vereb család által olasz mesterekkel készíttetett lourdes-i barlang látható. Falán az imák meghallgatására emlékeztető hálatáblák az egész világról megtalálhatók.

Védett természeti értékek
Szentkúti kocsányos tölgy
Farkas-lyuk
A helyi jelentőségű természeti érték egy 467 m magas részben sziklába vájt barlang, ahonnan gyönyörű kiállítás nyílik Mátraverebélyre és a környező településekre. Az ide történő kirándulás rengeteg élményt tartogat a turisták számára.
Tavaszi hérics
A szép sárga virágú növény összefüggő állománya ritkán látható nagy területet képez.BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére