2024. július 21. vasárnap (29. hét) van, köszöntjük Dániel, Daniella nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Közlekedés


Mátravasút - Bevezető


Gyöngyösön, a MÁV és az autóbusz pályaudvaroktól 5 percnyi járásra - a szépen rendbe hozott Orczy-kastély, ma Mátra Múzeum szomszédságában található az erdei vasút, közismert nevén Mátravasút végállomása. Az Orczy kastély komor kőoroszlánjai, - ha szólni tudnának - sokat mesélhetnének a közkedvelt kisvasút viszontagságos, régen fényes múltjáról, és jelenéről.
Az erdei vasút a Mátra-Nyugatbükki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság üzemeként működik. Két vonalán: Gyöngyös-Mátrafüred és Gyöngyös-Lajosháza között összesen 18 km-es szakaszon közforgalmú személyszállítási tevékenységet végez egész évben a MÁV menetrendkönyv 324-325 mezőjében megtalálható menetrend szerint.
A Mátra déli kapuja - Gyöngyös - honfoglalásunkkal egyidős, viszont a környéken feltárt bronzkori, szkíta- és kora vaskori leletek azt mutatják, hogy már a korábbi évezredekben lakott terület volt.
Gyöngyös 1334 óta városi település. Ennek köszönhetően középkori bortermelése és céhes ipara a vidék gazdasági központjává fejlesztette. A 16-17. századi török megszállás idején sem vált lakatlanná, sőt a kiváltságlevelek oltalmában átvészelte az évszázados hódoltságot. A 18-19. századi folyamatos fejlődését továbbra is borászata és kisipara, valamint élénkülő helyi és átmenő kereskedelmi forgalma alapozta meg. Városiasodása révén a Mátra-vidék gazdasági, társadalmi, művelődési központjává emelkedett.

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére