2021. szeptember 18. szombat (37. hét) van, köszöntjük Diána nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Hírek, újdonságok

Rovatunkban közöljük a Mátra legfrissebb híreit, illetve az oldalunkon előforduló frissítéseket, újdonságokat is itt tesszük közzé.
Keresés a hírekben:

Fotós emlékvonat a Mátravasúton

2013-04-07 08:33:22
Az Egererdő Zrt. fotós emlékvonatot indít 2013. április 13-án mindkét Mátravasút vonalon. A különvonat először Mátrafüredre, majd Szalajkaházra közlekedik. Részletek a www.matravasut.hu oldalon.

Forrás: Egererdő Zrt.

 

106 cm-es hóréteg Kékestetőn

2013-03-29 21:07:07
A mai napon, 2013. március 29-én 19:00 órakor Kékestetőn az Országos Meteorológiai Intézet állomásán 106 cm-es hóréteget mértek.
2000-ben kezdett időjárási adatok regisztrálása óta most először lépte át a 100 cm-es határt a természetes hóréteg vastagsága.

A hóréteg alakulását ábrázoló grafikonok itt megtekinthetők.

Forrás: matrahegy.hu

 

Szerdán 100.- Ft a síbérlet

2013-03-26 20:54:34
A 2012/2013-as síszezonban a 100. sínapot ünneplik 2013. március 27-én, szerdán a Síparkban! A 100. sínap alkalmából 100 Ft-ért adják a napijegyet minden vendégnek! Nyitva lesz 3,4 km hosszúságban az összes hóágyúzott sípálya (köztük az 1-es fekete-piros pálya) és 3 sílift (B,C,D). Kiváló hóviszonyok és hideg idő várható a 100. sínapon!
A szerdai síeléssel azonban még nincs vége az idei szezonnak, folytatódik a havazás és a hógyártás is, így nagyon közel kerültünk a hihetetlenhez, húsvéti síelés a Mátrában!
Március utolsó hetében kiadós havazás érkezik, így a tavaszi szünetben is télies körülmények várják majd a Síparkba érkező vendégeket! Csütörtöktől-hétfőig teljes üzem lesz a Síparkban, az összes sílift, az összes hóágyúzott sípálya, a Hócsúszdapark és a Sípark összes szolgáltatása üzemelni fog.

Forrás: Sípark Mátraszentistván (sipark.hu)

 

Húsvéti Mátravasút programok

2013-03-24 23:23:44
A Húsvéti hosszú hétvégén gőzvontatású szerelvények közlekednek Mátrafüredre és Szalajkaházra is és Kincskereső túrán is részt vehetnek a gyermekek.
Részletes menetrend és programok a Mátravasút oldalon olvashatók.

Forrás: Egererdő Zrt.

 

A síszezon Húsvétig meghosszabbítva

2013-03-21 21:36:56
Ma napközben eső, estétől havazás!
A hétvégére friss havat, hideg időt, napsütést jeleznek előre, áll a Sípark közleményében. Kedvező jegyárakkal és 3 km-nyi sípályával várják a síelőket!

A Sípark 800 méteres magasságának és mikroklímájának köszönhetően még a héten is tartja magát a tél! Várhatóan minden idők leghosszabb síszezonja lesz az idei! 94. napja van nyitva a Sípark!

Forrás: Sípark Mátraszentistván (sipark.hu)

 

Vonzó turisztikai célponttal gazdagodott a Mátra

2013-02-27 21:22:48
Mátra - Piszkés-tető Obszervatórium 2013 januárjában indult „Ég és Föld vonzásában – a természet titkai” címmel az a kétéves tudományos ismeretterjesztő program, amelynek célja, hogy fiatalok és idősebbek széles körének mutassa be a legújabb csillagászati és természettudományos eredményeket, valamint a hazai kutatóműhelyek munkáját. A TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0018 jelű pályázat támogatásával megvalósuló projekt egyik helyszíne az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Galyatető közelében fekvő Piszkéstetői Obszervatóriuma, a hazai megfigyelő csillagászat egyik központja.

A korábban csak külön engedéllyel látogatható obszervatórium a projekt támogatásának köszönhetően ezentúl rendszeres nyitvatartási idővel várja a látogatókat.

Látogatási időpontok: kedd, szerda, péntek, szombat, vasárnap, 14:00

További információ, részletek itt.
 

Rétek, gyepek, (Fás)legelők helyreállítása és kezelése a BNPI működési területén

2013-01-25 22:00:36
Tisztelt Kiránduló!

Tájékoztatjuk, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a „Rétek, gyepek, (Fás)legelők helyreállítása és kezelése a BNPI működési területén” tárgyú projekt [KEOP-3.1.2/2F/09-2009-0007] keretében élőhely rekonstrukciós beavatkozásokat végez a Mátra területén. A munkák során bozótirtás és fakitermelés történik.
Projekt várható befejezése: 2013. november 30.

A munkákkal kapcsolatban turistaút lezárásra nem kerül sor, azonban felhívjuk figyelmüket, hogy a Gyöngyösi Sár-hegy TT területén a sárga sáv jelzésű úton, valamint a Szent Anna kápolna környékén, illetve a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén a mátraszentimrei Óváron keresztülhaladó zöld kör turistajelzésen fokozott óvatossággal közlekedjenek.

A projekt által érintett területeken a hagyományos (többnyire legeltető állattartásra alapozott) mezőgazdaság megszűnése után az egykori hegyi réteken, legelőkön kedvezőtlen folyamatok indultak meg: nőtt a beerdősülés, több faj kiszorult, a fajok változatossága (a biodiverzitás) csökkent. A projektek célja az állapotromlás megszüntetése, a természetvédelmi központú réthelyreállítás. Az élőhely-rekonstrukciós beavatkozások eredményeképpen fennmaradnak az ezekre az élőhelyekre jellemző védett vagy ritka növény- és állatfajok. A tevékenységek során a területek jelenlegi adottságaihoz igazodó komplex élőhelyfejlesztés valósul meg. A rehabilitáció lényege a hagyományos gazdálkodási módok révén kialakított változatos táj és élőhelyek, illetve az itt élő, de egyre rohamosabban pusztuló életközösségek, értékes fajok megőrzése, fejlesztése.

Az élőhelykezelési program által érintett mátrai területek:
a. Mátraszentimre környéke
b. Parád környéke
c. Gyöngyös - Sár-hegy
d. Gyöngyössolymos környéke
A négy körzetben a projekt által közvetlenül érintett teljes terület mintegy 168 ha.

A programmal kapcsolatban bővebb tájékoztatás a BNPI honlapján található:
http://bnpi.hu/oldal/retek-gyepek-fas-legelok-helyreallitasa-es-kezelese-a-bnpi-mukodesi-teruleten-272.html

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

 

Ismét vadászat miatti turistaút lezárás

2013-01-10 11:13:18
FIGYELEM!

A Mátrafüredi Erdészet felhívja a kirándulók, túrázók figyelmét, hogy társas vadászat miatt az alábbi korlátozásokra számíthatnak.

Január 12-én, szombaton lezárásra kerülő turistautak:
 • a Mátrakeresztes – Muzsla-nyereg közötti piros sáv jelzés
 • a Nyikom-nyeregtől a Zám-patak völgyében vezető zöld sáv jelzés
 • a Nyikom-nyereg – Hidegkúti-nyereg közötti zöld kereszt jelzés
 • a Gyöngyöstarján – Világos-hegy közötti zöld háromszög jelzés


A korlátozást a gazdálkodó az Evt. 95. § (1) rendelkezése alapján – miszerint: „Az erdőgazdálkodó a turista-, lovagló- vagy a járműközlekedésre kijelölt utat érintő korlátozást köteles minden alkalommal az erdészeti hatóságnak előzetesen bejelenteni.” – az erdészeti hatóságnak (Heves Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóság) előzetesen bejelentette.

A balesetek és kellemetlenségek elkerülése végett kérjük, hogy a fenti útszakaszon a megjelölt időpontokban ne tartózkodjanak.

Megértésüket köszönve

Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészet

Forrás: Egererdő Zrt.

 

Turisták, erdőjárók figyelem!

2013-01-08 06:01:13
A Mátrafüredi Erdészet felhívja a kirándulók, túrázók figyelmét, hogy társas vadászat miatt az alábbi korlátozásokra számíthatnak.

Január 9-én, szerdán lezárásra kerülő turistautak:
 • a Fallóskút – Ágasvári turistaház közötti zöld sáv jelzés
 • a Mátrakeresztes – Ágasvári th. közötti piros sáv jelzés
 • az Ágasvári th. – Hutahely közötti zöld négyszög jelzés
 • a Gyöngyösoroszi – Kaszab-rét közötti zöld sáv jelzés
 • a Kaszab-rét – Tót-hegyes közötti zöld kereszt jelzés


Január 10-én, csütörtökön lezárásra kerülő turistautak:
 • a Mátrafüred – Mátraháza közötti piros sáv jelzés (délelőtt)
 • a Rákóczi-forrás – Mátraháza közötti sárga sáv jelzés (délelőtt)
 • a Református üdülő – Gyökeres-forrás közötti sárga kör jelzés (délelőtt)
 • a Galyatető – Gyöngyössolymos közötti sárga sáv jelzés
 • a Lajosháza – Üstök-fő közötti sárga négyszög jelzés
 • a Mátraszentimre – Gyöngyössolymos közötti piros sáv jelzés


A korlátozást a gazdálkodó az Evt. 95. § (1) rendelkezése alapján – miszerint: „Az erdőgazdálkodó a turista-, lovagló- vagy a járműközlekedésre kijelölt utat érintő korlátozást köteles minden alkalommal az erdészeti hatóságnak előzetesen bejelenteni.” – az erdészeti hatóságnak (Heves Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóság) előzetesen bejelentette.

A balesetek és kellemetlenségek elkerülése végett kérjük, hogy a fenti útszakaszon a megjelölt időpontokban ne tartózkodjanak.

Megértésüket köszönve

Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészet

Forrás: Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészet

 

Gyönyörű kilátás a Mátra magasabb hegyeiről

2013-01-03 21:45:22
Ősszel és télen a hegyekben gyakran pazar kilátásban gyönyörködhetnek a turisták. A látástávolság szorosan összefügg a levegő tisztaságával, vízgőz, vízcsepp vagy aeroszol tartalmával. A nagy látástávolság leginkább száraz és tiszta levegő mellett lehetséges, gyakran úgynevezett „hidegpárna” felett, hőmérsékleti inverzió helyzetekben tapasztalható.
Ez a bevezetője annak az érdekes írásnak, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán a Nagy látástávolság meteorológiai körülményei címmel olvashatunk sok-sok képpel illusztrálva, a szerző Simon André.
A tanulmányban lévő felvételek Kékestetőn készültek.

Forrás: OMSZ

 

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére