2020. augusztus 9. vasárnap (32. hét) van, köszöntjük Emőd nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Hírek, újdonságok

Rovatunkban közöljük a Mátra legfrissebb híreit, illetve az oldalunkon előforduló frissítéseket, újdonságokat is itt tesszük közzé.
Keresés a hírekben:

Megérkezett az első hó a Mátra magasabb részeire

2004-10-17 20:18:39
A mai napon a Mátra 800 m feletti részein hó esett, ami vékony lepellel borította be a tájat. A Kékesen a 3 cm-t is elérte a vastagsága. Nem lesz hosszú életű, de azért elmondhatjuk: leesett az első hó. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már 13-án, szerda délután is volt egy negyedórás hózápor, de annak nem maradt nyoma.

Forrás: matrahegy.hu

 

A Tiszta Mátráért!

2004-10-05 21:45:17
A hétvégén barátságos őszi időben a Kékes Turista Egyesület szervezésében immár hatodik alkalommal került sor a „Tiszta Mátráért!” hulladékgyűjtő akcióra, melynek keretében 85 önkéntes mintegy 80 km turistautat tisztított meg az oda nem illő szeméttől a Gyöngyösi-Mátra területén. A „törzsgárdát” természetesen a Kékes TE és a Mátra Természetbarát Klub tagjai alkották 44 ill. 19 fővel. Azok a résztvevők, akik már ötödször segítettek e nemes feladatban, a jól megérdemelt kitűző, frissítő, gyümölcs és a finom leves mellé egy szép „tiszta mátrás” pólót kaptak.

A jó hangulatú rendezvényen mintegy 8 m3 szemetet sikerült összegyűjteni, amely szerencsére csökkenő tendenciát mutat – hisszük, hogy ez bizonyos mértékben nekünk is köszönhető. Sajnos továbbra is szembetűnő azonban a Vörösmarty turistaház, a Honvédüdülő, a mátraházai Szanatórium és a kékesi Déli sípálya átlagosnál nagyobb szennyezettsége, valamint az erdei szemétgyűjtő bútorok elhanyagoltsága.

Az összegyűjtött hulladék elszállításáról a Városgondozási Rt. szakemberei gondoskodtak, az anyagi támogatást a Heves Megyei Önkormányzattól kaptuk.

Köszönjük mindenkinek a segítséget, aki hozzájárult környezetünk szebbé tételéhez.

Forrás: Kékes Turista Egyesület

 

Kelet-magyarországi Természetbarát Vezetők 44. Találkozója

2004-10-04 11:25:20
A hétvégén Tiszabecsen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség szervezésében került sor a Kelet-magyarországi Természetbarát Vezetők 44. találkozójára. A hagyományosan október eleji rendezvényen térségünket Simon Péter, a Magyar Természetbarát Szövetség alelnöke képviselte.

A résztvevők a környék nevezetességeinek megismerése mellett tapasztalatot cseréltek a természetjárás aktuális kérdéseiről, tájékozódtak a megye turisztikai helyzetéről. Szorgalmazták a turistautak jogi védettségének mihamarabbi országos szintű elérését, a természetbarát mozgalom korösszetételének és a propagandamunka javítását. Franczia István kezdeményezésére javaslatot fogalmaztak meg a természetjáró minősítési szabályzat módosítására, ösztönzőbbé tételére.

Kalmár László, a Magyar Természetbarát Szövetség titkára könnyes szemmel jelentette be, hogy az év végén nyugdíjba vonul, de a Természetbarát Híradó szerkesztését továbbra is vállalja és találkozni fogunk vele túráinkon is.

Az észak-magyarországi régió küldöttei megállapodtak, hogy a jövőben összehangolják és közös szervezéssel vonzóbbá teszik programjaikat, valamint célként tűzték ki a régió turistaútjainak megfelelő karbantartása mellett a terület útjelző táblákkal történő fokozatos ellátását is.

A jó hangulatú találkozó végén Jász-Nagykun-Szolnok megye vette át a stafétabotot, a jövő októberi program megszervezése az ő feladatuk lesz.

Forrás: Magyar Természetbarát Szövetség

 

Megújulhat a Vörös-kői kilátó

2004-09-27 21:36:52
A közeljövőben felújíthatják a Mátraszentlászlón lévő Vörös-kői kilátót. A toronyra – bérleti díj fejében – két távközlési szolgáltató cég is szeretne antennákat telepíteni, mivel a környéken a mobiltelefonok térereje elmarad az igényektől. Az önkormányzat a mobilkommunikációval foglalkozó társaságok által fizetett összegből finanszírozná a kilátó felújításának költségeit.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

 

Két új élménybeszámoló

2004-09-22 18:43:18
Két új krónikával bővült az élménybeszámoló rovatunk:

Bajza József emléktúra

M, avagy egy város
Mindkét túra a Mátra nyugati részein jelentett kihívást és kalandot a résztvevőknek. Előbbit egy vendégszerző bocsátotta rendelkezésünkre, míg az utóbbit megszokott tollforgatónk, Szőke Gyuri vetette papírra.

Forrás: matrahegy.hu

 

Tiszta Mátráért!

2004-09-16 00:22:29
Ebben az évben a Kékes Turista Egyesület már harmadszor rendez hulladékgyűjtő túrát a Mátra turistaútjain. Két hét múlva, 2004. október 2-án mindenkit szeretettel várnak a rendezők, akik szívesen tesznek egy kicsit környezetünk megóvásáért.
részletek -->>

Forrás: Kékes Turista Egyesület

 

Fancsali harmincas - túrabeszámoló

2004-09-13 12:26:35
Ismét bővült a túrabeszámolók száma - ezúttal Szőke György tollából. A téma most egy "fancsali", azaz rózsaszentmártoni túra sok-sok színes fényképpel illusztrálva.
részletek -->>

Forrás: Kékes Turista Egyesület

 

Újra áll a Gyöngyösi kapások szobra

2004-09-11 21:53:37
Tegnap este Hiesz György, Gyöngyös polgármestere felavatta a Gyöngyösi kapások felújított szoborkompozícióját. Az ünnepséget a Cantus Corvinus vegyeskar bordalokkal foglalta keretbe.

Az alábbiakban közöljük a Polgármester Úr szoboravató, valamint a szüreti napokat megnyitó beszédét.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Vendégek! Képviselő Úr! Művész Úr!

Gyöngyös lakóinak életében a kora középkortól kezdve egészen napjainkig meghatározó szerepet töltött be a szőlőtermesztés, a bortermelés. A Mátra lankáin, déli lejtőin, a régen kihűlt, szétmállott vulkáni talajon a XIII. századtól megszakítás nélkül termesztették a szőlőt. A város alaplétesítményeinek zömét a szőlőművelő kapások alkották. A gyöngyösi kapások keményen dolgoztak, idejük nagy részét a szőlőben töltötték. Szívós munkájukkal, kitartásukkal, termesztői tapasztalatuknak köszönhetően a történelem során minden vészt átéltek, újból és újból felépítették a várost.
Városunkban évszázadokon át apáról fiúra öröklődött a szőlőművelés szeretete. Ezeknek az embereknek állít méltó emléket a kétalakos szobor, amely a Gyöngyösi kapások nevet viseli. Az egyik alak a kapájára támaszkodva messzire néz. Talán visszatekint a szőlőbe. Csontos arca nyugalmat, erőt, higgadtságot sugároz. Társa a kapa szélét kalapáccsal veri, élesíti. A kapát élesítő és a munkában kissé megpihenő két alak jól kiegészíti egymást.
1988 szeptemberének végén, a szüreti felvonulás reggelén avatták fel a szegedi szobrászművész, Kliegl Sándor szoborkompozícióját a hajdani búzapiac helyén, ahol a kapások nap mint nap árulták munkaerejüket – néha megalázó napszámért. A megrendelő a gyöngyösiek ősi mesterségének szeretett volna emléket állítani; azoknak az embereknek, akik a szőlőművelés jellegzetes eszközével, az úgynevezett gyöngyösi kapával dolgoztak. Több pályázat közül a városvezetők tetszését Kliegl Sándor elképzelése nyerte el, akinek mára már 35 nagyméretű köztéri szobra látható az országban. A szobor állítását a Mátra Kincse TSZ, a Gyöngyös-Domoszlói Állami Gzdaság és a Gyöngyszöv ÁFÉSZ jelentős anyagi erővel támogatta. A Gyöngyösi Hírek című akkori helyi lapban gyakran olvashattunk róla, hogy már az avatás után pár nappal és később is megpróbálták megcsonkítani, de mindig sikerült kijavítani ezeket. Ez az alkotás méltó a város szőlőművelőihez, ám sem az avatáskor, sem az azt követő években nem sikerült sem az alapzatot, sem a környezetet megfelelő állapotba hozni. Végre az eredeti elképzelések szerint újult meg a szoborkompozíció és környéke. A művész eredeti tervei szerint megemelték a talapzatát, pergola is került mögé, amire szimbolikusan vadszőlő fog felfutni.
Úgy hiszem, hogy a Gyöngyösi Szüreti Napok a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy tisztelegve őseink emlékének újból láthatjuk e méltán népszerű alkotást. Remélem, hogy mindenki megelégedésére az újjáavatott Gyöngyösi kapások megőrzik ennek az ősi mesterségnek az emlékét, és aki erre jár, aki ellátogat a szőlő és a bor eme városába, tanúja lehet múltunk egy darabjának.
Köszönöm Művész Úr munkáját, és mindenkiét, aki hozzájárult a kompozíció létrejöttéhez.
A gyöngyösi nép a munka mellett szeretett mulatni is. Így minden olyan helyzetet igyekezett kihasználni, amely a mulatságra okot adott. Az egyik ilyen esemény a gyöngyösi ember életében a szüret, megünneplése hagyomány. Ilyenkor megélénkül és hangosabbá válik a határ, nótaszó keveredik a munkába. Ezt a hagyományt őrzi őszi rendezvénysorozatunk, a Gyöngyösi Szüreti Napok, melyet ezennel megnyitok. Kívánom, hogy a jó bor és a jó muzsika mellett kellemesen, vidáman töltsék el ezeket a napokat.

Forrás: matrahegy.hu

 

Programajánlatok

2004-08-28 00:31:56
Szeptember első hétvégéjén bőven válogathatunk a programok között a Mátra déli és északi oldalán is.
Szeptember 3-4-5-én Bátonyterenyén rendezik meg az V. Városnapokat. Részletes programot találunk az eseménynaptárban.Szombaton és vasárnap is részt vehetünk kerékpáros versenyen és nyílt túrán egyaránt.
részletek -->>

Forrás: matrahegy.hu

 

Teljesítménytúra Rózsaszentmártonban

2004-08-26 22:20:32
A hétvégén rendezi meg a Hérics Természetjáró és Turisztikai Sport Egyesület Rózsaszentmártonban a Vadrózsa 20 és Vadrózsa 30 elnevezésű teljesítménytúrákat.Mindenkit szeretettel várnak!
részletek -->> 

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére