2020. január 24. péntek (04. hét) van, köszöntjük Timót nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Hírek, újdonságok

Rovatunkban közöljük a Mátra legfrissebb híreit, illetve az oldalunkon előforduló frissítéseket, újdonságokat is itt tesszük közzé.
Keresés a hírekben:

Fancsali harmincas - túrabeszámoló

2004-09-13 12:26:35
Ismét bővült a túrabeszámolók száma - ezúttal Szőke György tollából. A téma most egy "fancsali", azaz rózsaszentmártoni túra sok-sok színes fényképpel illusztrálva.
részletek -->>

Forrás: Kékes Turista Egyesület

 

Újra áll a Gyöngyösi kapások szobra

2004-09-11 21:53:37
Tegnap este Hiesz György, Gyöngyös polgármestere felavatta a Gyöngyösi kapások felújított szoborkompozícióját. Az ünnepséget a Cantus Corvinus vegyeskar bordalokkal foglalta keretbe.

Az alábbiakban közöljük a Polgármester Úr szoboravató, valamint a szüreti napokat megnyitó beszédét.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Vendégek! Képviselő Úr! Művész Úr!

Gyöngyös lakóinak életében a kora középkortól kezdve egészen napjainkig meghatározó szerepet töltött be a szőlőtermesztés, a bortermelés. A Mátra lankáin, déli lejtőin, a régen kihűlt, szétmállott vulkáni talajon a XIII. századtól megszakítás nélkül termesztették a szőlőt. A város alaplétesítményeinek zömét a szőlőművelő kapások alkották. A gyöngyösi kapások keményen dolgoztak, idejük nagy részét a szőlőben töltötték. Szívós munkájukkal, kitartásukkal, termesztői tapasztalatuknak köszönhetően a történelem során minden vészt átéltek, újból és újból felépítették a várost.
Városunkban évszázadokon át apáról fiúra öröklődött a szőlőművelés szeretete. Ezeknek az embereknek állít méltó emléket a kétalakos szobor, amely a Gyöngyösi kapások nevet viseli. Az egyik alak a kapájára támaszkodva messzire néz. Talán visszatekint a szőlőbe. Csontos arca nyugalmat, erőt, higgadtságot sugároz. Társa a kapa szélét kalapáccsal veri, élesíti. A kapát élesítő és a munkában kissé megpihenő két alak jól kiegészíti egymást.
1988 szeptemberének végén, a szüreti felvonulás reggelén avatták fel a szegedi szobrászművész, Kliegl Sándor szoborkompozícióját a hajdani búzapiac helyén, ahol a kapások nap mint nap árulták munkaerejüket – néha megalázó napszámért. A megrendelő a gyöngyösiek ősi mesterségének szeretett volna emléket állítani; azoknak az embereknek, akik a szőlőművelés jellegzetes eszközével, az úgynevezett gyöngyösi kapával dolgoztak. Több pályázat közül a városvezetők tetszését Kliegl Sándor elképzelése nyerte el, akinek mára már 35 nagyméretű köztéri szobra látható az országban. A szobor állítását a Mátra Kincse TSZ, a Gyöngyös-Domoszlói Állami Gzdaság és a Gyöngyszöv ÁFÉSZ jelentős anyagi erővel támogatta. A Gyöngyösi Hírek című akkori helyi lapban gyakran olvashattunk róla, hogy már az avatás után pár nappal és később is megpróbálták megcsonkítani, de mindig sikerült kijavítani ezeket. Ez az alkotás méltó a város szőlőművelőihez, ám sem az avatáskor, sem az azt követő években nem sikerült sem az alapzatot, sem a környezetet megfelelő állapotba hozni. Végre az eredeti elképzelések szerint újult meg a szoborkompozíció és környéke. A művész eredeti tervei szerint megemelték a talapzatát, pergola is került mögé, amire szimbolikusan vadszőlő fog felfutni.
Úgy hiszem, hogy a Gyöngyösi Szüreti Napok a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy tisztelegve őseink emlékének újból láthatjuk e méltán népszerű alkotást. Remélem, hogy mindenki megelégedésére az újjáavatott Gyöngyösi kapások megőrzik ennek az ősi mesterségnek az emlékét, és aki erre jár, aki ellátogat a szőlő és a bor eme városába, tanúja lehet múltunk egy darabjának.
Köszönöm Művész Úr munkáját, és mindenkiét, aki hozzájárult a kompozíció létrejöttéhez.
A gyöngyösi nép a munka mellett szeretett mulatni is. Így minden olyan helyzetet igyekezett kihasználni, amely a mulatságra okot adott. Az egyik ilyen esemény a gyöngyösi ember életében a szüret, megünneplése hagyomány. Ilyenkor megélénkül és hangosabbá válik a határ, nótaszó keveredik a munkába. Ezt a hagyományt őrzi őszi rendezvénysorozatunk, a Gyöngyösi Szüreti Napok, melyet ezennel megnyitok. Kívánom, hogy a jó bor és a jó muzsika mellett kellemesen, vidáman töltsék el ezeket a napokat.

Forrás: matrahegy.hu

 

Programajánlatok

2004-08-28 00:31:56
Szeptember első hétvégéjén bőven válogathatunk a programok között a Mátra déli és északi oldalán is.
Szeptember 3-4-5-én Bátonyterenyén rendezik meg az V. Városnapokat. Részletes programot találunk az eseménynaptárban.Szombaton és vasárnap is részt vehetünk kerékpáros versenyen és nyílt túrán egyaránt.
részletek -->>

Forrás: matrahegy.hu

 

Teljesítménytúra Rózsaszentmártonban

2004-08-26 22:20:32
A hétvégén rendezi meg a Hérics Természetjáró és Turisztikai Sport Egyesület Rózsaszentmártonban a Vadrózsa 20 és Vadrózsa 30 elnevezésű teljesítménytúrákat.Mindenkit szeretettel várnak!
részletek -->> 

2004. augusztus 7-8-án útlezárások

2004-07-31 23:28:15
A Budapest Autósport Egyesület 2004. augusztus 6-8-án rendezi meg a 18. nemzetközi Michelin-Budapest Rallye-t a Mol Kupákért.A verseny gyorsasági szakaszai 2004. augusztus 7-én szombaton és 8-án vasárnap Heves és Nógrád megyét érintik, ennek kapcsán a Mátrát érintő alább felsorolt útszakaszokon időszakosan útlezárásokra kerül sor.
2004. augusztus 7-én szombaton 07:30 - 18:00, Mogyorós-orom - Mátraalmás - Szuha - Parádsasvár
2004. augusztus 7-én szombaton 07:00 - 17:30, Mátrakeresztes - Mátraszentimre
2004. augusztus 8. 06:30 - 15:00 Parádsasvár - Szuha - Mátraalmás - Mogyorós-orom
Az útszakaszok lezárásának időszakában a menetrend szerinti autóbuszok a verseny időbeosztásának figyelembe vételével a menetrendtől eltérően közlekednek, illetve egyes járatok nem indulnak.
A Parádsasvár - Szuha, illetve Mátraalmás - Mogyorós-orom közötti szakaszok látogatása természetvédelmi okok miatt szigorúan TILOS!

Forrás: Budapest Autósport Egyesület szervezőbizottsága

 

Különleges növényritkaság a Mátrában

2004-07-27 20:43:30
A hónap közepén ifjú mátrai botanikusok nem mindennapi felfedezést tettek: a Magas-Mátrában 9 tövet találtak a mocsári kardvirág (Gladiolus palustris) nevű növényből, melynek utolsó biztos előfordulását a Mátrában több mint 130 évvel ezelőtt Vrabélyi Márton jelezte. Jellemző a növény ritkaságára, hogy fokozottan védett faj, melynek eszmei értéke 100 000 Ft. Az országban mindössze öt helyen ismert előfordulása, ez világviszonyban is igen előkelő. A növény egyébként lápréteken, homoki sztyepréteken, cseres-tölgyesek tisztásain és hegyi réteken él.

Forrás: Mátrai Tájvédelmi Körzet

 

Sikeresen lezajlott a turistaút-festő tábor

2004-07-26 22:46:04
Az elmúlt hétvégén sikeresen lezajlott a Kékes Turista Egyesület által szervezett turistaút-festő tábor a Mátrában. A tábor központja a Hidegkúti turistaháznál volt, és a 62 résztvevő a három nap alatt mintegy 74 km turistajelzés újított meg.
Az érintett útvonalak a címre kattintva megtekinthetők.
Hamarosan bővebb, képes beszámolót is közölni fogunk.
részletek -->>

Forrás: Kékes Turista Egyesület

 

28. Mátrai Autós Hegyiverseny

2004-07-13 21:11:45
A hétvégén rendezik meg a 28. Mátrai Autós Hegyiversenyt és a III. Szinva Motor Kupát Parádsasváron a 24-es fűúton a galyatetői elágazásig, ezért szombaton és vasárnap 8 és 18 óra között teljes útlezárás lesz.Ezekben az időpontokban Parádsasvár, Parád és Parádfürdő, illetve a környező településeket Gyöngyös és Galyatető felől nem lehet megközelíteni. Legközelebb Gyöngyös felől Abasár, Markaz, Domoszló, Kisnána, Tarnaszentmária, Sirok-Kőkútpuszta, Recsk útvonalon lehet megközelíteni.
 

Szlovák Gasztronómiai Napok

2004-07-13 19:31:40
A Szlovák Gasztronómiai Napok keretében lehetőség nyílik kedvezményes áron belekóstolni a szlovák gasztronómia ízeibe.Egységáron kínálnak: Szlovák bablevest és sztrapacskát 350 Ft adagonként, amely az alább felsorolt helyen és időben 12 és 16 óra között fogyasztható.2004. július 16., Mátraszentistván Vidróczki Csárda, 2004. július 23. Mátraszentlászló Vöröskő Vendéglő, 2004. július 30. Mátraszentimre Hotel Narád és 2004. augusztus 6. Mátraszentimre Szlovák Csárda.
részletek -->>

Forrás: Mátraszentimre Önkormányzat

 

Időjárás

2004-07-04 12:51:16
Bővült az Időjárás menüpontunk: mostantól grafikonokon is figyelemmel lehet kísérni az elmúlt időszak napi középhőmérsékleteit, valamint 2000-ig visszamenően a hóviszonyokat is - Kékestető ill. Mátraszentimre vonatkozásában.
részletek -->>

Forrás: matrahegy.hu

 

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére