2022. január 17. hétfő (03. hét) van, köszöntjük Antal, Antónia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Gyöngyös

Bemutatkozás


Tengerszint feletti magassága: 140 - 200 m

Mátra - Gyöngyös, Rákóczi-ház


A magyar honfoglalás előtt szkíták, avarok, népvándorláskori és szláv népek követik itt egymást. Nevét különféleképpen eredeztetik. Az erdők fagyöngyével, a patakok gyöngyöző vizével, sőt még Árpád egyik lányának vagy az itteni palócok egyik asszonyának nevével is magyarázzák. Legrégibb írott alakja - Gungus - IV. Béla 1261. évi oklevelében fordul elő a szomszédságban fekvő Gyöngyöspüspökit említve.
1334-ben földesurának, Széchenyi Farkasfia Tamásnak kérésére I. Károly (Károly Róbert) Gyöngyöst városi rangra emeli. Bár mezőváros maradt, a település fejlődése töretlen volt. Fontos utak vezetnek át rajta. Régen a kereskedők szekerei ezeken Lengyelországba és Oroszországba is eljutottak.
A Szent Bertalanról elnevezett Nagy-templom a középkori piac- tér északi végében, gótikus támpilléreivel jelzi, hogy egykor a magyar gótika nagy csarnok temploma volt. A 18. században barokk stílusban építették át. Orgonája országos hírű. A templom mögötti egyemeletes épületben ma zeneiskola van. Az itt álló plébániai iskola helyén létesült 1634-ben a gimnázium, és működött benne több mint kétszáz éven keresztül.
A szomszédos, volt Almásy- vagy Szt. Korona-ház a Római Katolikus Felsôvárosi plébánia épülete. Emeleti díszterme egyházi kincseket, ötvösremekeket őriz. A történelmi piac tér, a mai Fô tér tengelyében áll a városi rangot adományozó I. Károly Róbert király bronzszobra, Kô Pál alkotása. A tér északkeleti sarkán emléktábla jelzi II. Rákóczi Ferenc fejedelem háza helyét.
Történelmi épületei között találjuk a keleti oldalon a barokk ízlésű Grassalkovich-palotát. Ez a palota ad otthont a Vachott Sándor városi könyvtárnak. A könyvtár falai közt állították ki a Herman Lipót-féle hagyaték pazar festményeit. A mellette lévő épület a Mátra Szálló. A nagyforgalmú üzletek közül a Fő téri Fenyő és az Kohári úti Gyöngyszöv Áruházakat említjük. A tér nyugati oldalát határoló finom vonalú épületek között látjuk a Városházát. A teret délről a hajdani Három Rózsa fogadó eredeti arculatára visszaállított épülete zárja. A térről nyugatra nyíló utca a hajdani Nádor huszárezredi laktanyáig tart, amely ma a "Vármegyecenter". Az ország egyik legszebb, legharmonikusabb, történelmi hangulatú kisvárosi főterébôl dél felé két párhuzamos utca nyílik és vezet a Jókai úthoz. Valamikor Csapó utcának nevezték - emlékeztetve a gyöngyösi (mátrai) kallómalmokra, a távol is ismert gyöngyösi posztóiparra. Az utcák torkolatában áll Kisfaludi-Stróbl Zsigmond bronz huszárszobra, amely az I. világháborúban elesett gyöngyösi katonák emlékét őrzi.
A Fő tér északnyugati sarka a Hanisz térhez csatlakozik, amelyből északra a Gyöngyössolymos irányba vezető Petőfi Sándor utca, nyugatra a Vachott Sándor utca nyílik. Nevezetes műemlékei között említjük még a 14. századi alapítású Szent Ferenc-rendi templomot és kolostort, amely ma a Római Katolikus Alsóvárosi Plébánia-templom, a volt kolostor pedig az Alsóvárosi Plébánia. 1909-ben a templom gótikus szentélye alatt lévő kriptába temették el Vak Bottyán János kuruc tábornokot.
A ferences kolostor-könyvtár a kilenc legrégibb magyar műemlék-könyvtár egyike, egyetlen hazai kolostori könyvgyűjtemény. 217 ősnyomtatványával kiemelkedik könyvtáraink közül. A középkori városmagot északkeletről körülhatároló Petőfi Sándor és Kossuth Lajos utcát zsellérközök szabdalják, amelyek régen a gyakori tüzek és járványos betegségek fészkei voltak. A számos katasztrófa ellenére Gyöngyös mindig újjá született, noha Nagy-templomának tornyai még ma is utalnak az 1917. évi iszonyú tűzvészre. A középkori város keleti kapujánál emelték a klasszicista stílusú Orczy-kastélyt, amely az 1950-es évek óta a Mátra Múzeum épülete. Kerítését a hagyomány szerint a napóleoni háborúkban zsákmányolt puskacsövekbôl kovácsolták. Négy nagy kapuoszlopán kőoroszlánok őrködnek.

A műemlékekben gazdag település az 1917-es borzasztó tűzvész után a mai formájában született újjá. Várossá az Anjou-házból származó I. Károly uralkodónk nyilvánította 1334-ben. A ferences rendi szerzetesek rövidesen szép templomot és kolostort emeltek. A város rangjához méltó módon építették át plébániatemplomát. A gazdag patrónusok, a szorgos kereskedők és iparosok a szőlőtermelők pompás ötvöstárgyakkal látták el templomaikat, melyek ma a Szent Korona Házban láthatók. A török utáni újjászületés során, a barokk stílusban megújultak a templomok, megépült az Orczy-kastély, amely ma múzeum. A város történetét és a Mátra természetvilágát mutatja be, valamint egyedülálló vadászati tárlattal várja az érdeklődőket.


Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Gyöngyös településen
Étterem
Mátrai étterem ajánlatok Gyöngyös településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére