2024. május 15. szerda (20. hét) van, köszöntjük Szonja, Zsófia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Gasztronómia

Vörösborszõlõk


Vörösborszõlõk
A szõlõfajták fontosabb tulajdonságait, területét (1998-as adat), az érés idejét, karakterét a készíthetõ bortípus alapján az alábbiakban foglaljuk össze.

Kékfrankos:
325 ha. Kissé kései érésû, de biztonságosan termeszthetõ fajta. Telt fürtû klónja nagy termésekre képes. Gyenge évjáratban kevesebb színanyag alakul ki bogyójában. Az évek nagy részében kiváló minõségû, karakteres bor készíthetõ belõle. Nem rothadékony, jó fagytûrõ, életerõs szõlõfajta.

Zweigelt:
255 ha. Igen nagy termésekre képes, rothadékony, kissé fagyérzékeny fajta, jó regeneráló képességgel. Szép vörösbort alacsonyabb terméssel, szakszerû zöldmunka mellett lehet belõle készíteni.

Cabernet Sauvignon és Franc:
47 ha, területe fokozatosan növekszik. A Mátraalján inkább a Cabernet Franc terjedt el, de kevert ültetvény is található. A legszebb, legkarakteresebb, szép csersav- és tannintartalmú bor a Cabernet Sauvignonból vagy Francból készíthetõ. A fahordós érlelést mindkét fajta meghálálja. Ez a barrique érlelésre legjobban alkalmas szõlõ. Optimális termés esetén bora színanyagban gazdag, harmonikus, kiváló egyedi jellegû.

Oportó:
71 ha. Termésátlaga, mustfoka jó. Biztonságosan terem, korán érik, de gyorsan rothad. Bora lágy, bársonyos, világosabb színû.
A felsorolt fajtákon kívül kevés Blauburger, Pinot Noir, Merlot, Rubintos és Bíborkadarka található a borvidéken.

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz One



GOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére