2022. szeptember 26. hétfõ (39. hét) van, köszöntjük Jusztina nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Gasztronómia

A borvidék kiemelkedõ borai (Hungarikumok)


Hungarikumok
Hárslevelû:
Az október végén, november elején szüretelt szõlõ nedûje finom hársméz illatú és zamatú. Telt, testes, finom savharmóniájú. Friss, üde gyümölcsillatát palackba zárva hosszan megõrzi. Különlegesen nagy borai önállóan fogyasztva, kortyolgatva nagy élvezetet jelentenek.

Olaszrizling:
Az október végén, november elején szüretelt szõlõ igazán finom, különleges élvezetet nyújtó bort ad. Íze, zamata a keserûmandulára emlékeztet. Üde, friss állapotában rezedaillatú. Borvidékünkön lágy savú, harmonikus savösszetételû „behízelgõ” bort terem. Túlérett, késõi szüretelésû borai borritkaságok.

Királylányka:
Erdély szülötte. Illatos volta miatt az illatos fajtáknál is szerepelhetne. Kellõ idõben történõ szüretelés (szeptember végén, október elején), kíméletes feldolgozás után a bor diszkréten muskotályos illatú, harmonikus, testes, finom savösszetételû, elegáns, egyedi élvezeti értéket biztosító felséges nedû.

Cserszegi fûszeres:
Magyarországi nemesítésû. A gazda ízlésvilágától függõen szeptember végétõl október végéig szüretelhetõ. Bora illatos, sajátosan fûszeres zamatú, élénk savtartalmú, testes, amely önállóan is és Traminivel társítva is kiváló.

Muscat Ottonel:
A szeptember közepén, végén szüretelt szõlõ könnyû, üde, friss, erõsen muskotály ilatú bort ad. Savai lágyak, finomak, illatával, zamatával összhangban lévõk. Október elején túlérésben szüretelve, kevés maradék cukorral különleges élvezetet nyújt. Sárga muskotállyal házasítva finom illatú, szép savharmóniájú, széles muskotály íz-zamat összetételû, nagyon kedves, behízelgõ száraz muskotálybort kapunk. A Mátraalján termelt és ily módon készített muskotálybor egyedi és máshoz nem hasonlítható.

Sárga muskotály:
Jó fekvésû helyeken, késõn szüretelve üde, friss, finom, illatos, magas savtartalmú bort nyerünk, amely önállóan és Muscat Ottonellel társítva is nagy élvezeti értékkel bíró "férfias", száraz, illatos bor.

Tramini:
Bora a muskotályos fajták sorából csak késõn szüretelve emelkedik ki. Október végén, november elején szûrve finom, „bájos” muskotály illatú, széles íz-zamat összetételû, „gazdag ízû”, szájat kitöltõ, kövér, nagy élvezeti értékû, mégis diszkrét bort kapunk.

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz One



GOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére