2021. szeptember 25. szombat (38. hét) van, köszöntjük Eufrozina, Kende nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Vélemények, észrevételek a Mátra turistatérképeivel kapcsolatosan

85. Diana Panzió2011.05.23. 11:58:13 
A fenti hírt kiegészítendő: megjelent a Cartographia Kft. kiadásában a Mátra turistatérkép (1:40000) 2011. évi kiadása többek között a Mátravasút aktuális menetrendjével!
Kellemes időtöltést minden Mátrába látogatónak!
Üdvözlettel: Ládi István
előzmény: 84. 100
84. Marosi Márk2011.05.20. 09:00:09 
Megjelent a Mátra és a Mátraalja turista-, kerékpáros- és szabadidőtérkép 6. kiadása a már megszokott 1:30000 méretarányban.
A térképek menüpontban részletes információk találhatók, illetve ott meg is rendelhető.
Várjuk a térképpel kapcsolatos észrevételeket.

Üdv.
Marosi Márk
előzmény nincs
83. Gyöngyi2010.08.09. 01:53:33 
Kedves István!

Örömmel fedeztem fel nevét a fórumon.:)

Szinte Helybéli és az aggódók kedvéért hadd álljon itt egy részlet most készülő írásomból. Remélem, az Önök nemes elképzelését támogatja, az Ő aggódásukat eloszlatja.

"Ma már Füreden sincs évek óta nyoma a kenderfeldolgozás virágkorának. Megpróbálkozom némi hiánypótlással, amennyire laikus mivoltom engedi. (Remélhetőleg értő fülekhez is eltalál.) A mai zűrzavar számomra nehezen viselhető uszálya, hogy elhanyagoljuk, veszni hagyjuk természeti, néprajzi kincseink egy részét. Csak a két hét alatt kettővel találkoztam, ami mellett nem mehetek el – nem is megyek! – szó nélkül. E helyen szándékom szerint némi gyógyírként emléket állítok a híres benei posztó születésében segédkező egyik 'bába' tiszteletére, mert nem hagyhatom, hogy néprajzi értékeink a múlt homályába burkolózva lépjék át a Nirvána küszöbét. Nem tudhatjuk, milyen mértékű a pazarlás, hiszen olyan értékekről van szó, amelyek nem kapnak nagy nyilvánosságot, érdemük szerinti gondozásukhoz kevesen tudnak róluk. Esetükben a nyilvánosság (a reklám, a propaganda) sorsdöntő szerepet játszik, hiánya okozhatja vesztüket.
Ez történt a mátrafüredi egyetlen fennmaradt kallómalommal is, mely honi életútjának utolsó évei könnyfakasztóak. (...) ///itt feldolgozva az a kevés információ, amit eddigi fórumbeírásaikból sikerült összeollózni, és amiért mindkettőjüknek külön köszönetem///
(...) Szomorú, hogy magyar vevő nem akadt, így nem maradhatott határainkon belül. Nem volt, aki felkarolja, majd nem volt, aki megvegye. Így becsüljük meg örökségünket…
De hogy ne végződjön magyar részről ennyire rosszul a füredi kallómalmocska története, vannak még, akik harcba szállva az új, sötét erőkkel, megőrzik számunkra legalább a helyet, ahol valaha szolgálta a jó beneieket /Megj.: ide kerülne a Cartographia Kft. neve, szíves engedelmükkel/. Nemes törekvés, hálásan köszönjük a törődést!
Másrészről szomorú tény, hogy rajtuk kívül nincs, ki szívén viselné az ügyet. A külhonba szakadt malmocska legalább egy emlékhelyet megérdemelne illetékesek részéről, ha megmentéséről már le is késtek."

Magam részéről szívesen olvasnék többet - ha lehetséges - ismerhető történetéről. Akár magánban is (kami777@freemail.hu), ha a fórum témája nem bírja el. Már csak azért is, mert az a bizonyos emlékállítás kellő ismeret hiányában eleddig túl szerényre sikeredett.

Tisztelettel:
V. Gyöngyi
előzmény: 82. Ládi István
82. Ládi István2010.02.08. 16:13:26 
Kedves Bence!

A felújított turistatérkép a 2008. évi kiadás hirdetőivel a hátoldalon a nyár elején jelenik majd meg, a turistakalauz térképének cseréje a következő utánnyomás során cserélődik, de a 2008. évi kiadás már sokat javult a korábbiakhoz képest. Eget rengető változások a turistaút hálózatban nem voltak és nem is tudok ilyenről. A legjelentősebb módosítás a Gyöngyössolymosról Mátraszentimrére tartó piros sáv jelzésű turistaút nyomvonalának áthelyezése volt, de ez már szerepel az 2008. évi és az azt követő kiadásokon. Jelenleg a zöld négyzet jelzésű turistaút Lajosháza és Szalajka-ház közötti szakaszának sorsa van függőben. Elkészült az új pályaszakasz, 2010. májusától hétvégeken Gyöngyös és Szalajka-ház között is megindul a menetrend szerinti kisvasút forgalom. Ezzel párhuzamosan a turistaútra is szükség volna, az új nyomvonal azonban elég problematikus a szűk völgyben.
A "Kalló-malom helye" kerül az új térképre, a salamoninak tűnő megoldás továbbra is emléket kíván állítani a völgyben egykor virágzó kender feldolgozó iparnak.
előzmény: 81. Bence
81. Bence2010.02.08. 11:14:37 
Kedves Ládi úr!

Tudom, hogy furcsán hangzik, de az esetleges változásokról, lehet majd értesülni valahogy, tehát, hogy lesz-e értelme megvenni újra a turistakalauzt. Nekem egy elég régi kiadás van meg. A turistatérképem is megélt már egypár kirándulást, na azt biztos lecserélem.

Egyébként le a kalappal, a turistakalauz előtt, de ez a Kalló malmos dolog már nekem is feltűnt...
előzmény nincs
80. Ládi István2010.01.14. 13:44:38 
Tisztelt Fórumozók, Túratársak!

Elkezdődött és Berki Zoltán koordinálása alatt most folyik a Cartographia 1:40.000 turistatérképének és turistakalauzának átfogó felújítása. E fórumra vagy a térképeken megadott elérhetőségekre szívesen fogadjuk az észrevételeket, pontosításokat, javaslatokat. Ezúton is köszönjük eddigi korrektúra javaslataikat, melyeket az új kiadások már tartalmaznak majd.
előzmény nincs
79. Ládi István2008.11.13. 16:05:37 
Egészen biztosan nem lesz olyan Cartographiás Mátra turistatérkép, amely 2009. tavaszára az említett terület módosított ábrázolását tartalmazza majd. A síktérkép átfogó felújítását és digitalizálását 2009-re tervezik, de ez egy munka-és időigényes tevékenység, talán a 2010-es "utánnyomás", de valószínűbb, hogy a 2011-es új kiadás során jelenik meg először a felújított síktérkép.
Nem tudom kinél nem sikerült elérni a "bejelöléseket", a segítségüket természetesen szívesen fogadjuk.
előzmény: 78. osi
78. osi2008.11.13. 10:59:37 
Köszönjük a jól használható térképet és főleg a sűrű megjelenését!
Szeretnénk ha az újabb kiadásban Parádfürdő déli területét az Ilona völgy mind két oldalát a 30 ezresnek megfelelő részleteséggel felkerülnének az ösvények és a Kecskeméti Ifjúsági Tábor kerítése!
Sok éven keresztül túravezetői vizsgát szervezünk a környéken és ezidáig nem sikerült elérni, hogy be legyen rajzolva.
Reméljük most sikerrel járunk!?
Az útvonalak trekjeivel rendelkezünk, szivesen rendelkezésre bocsátjuk!
Jövő év húsvétján már szeretnénk az új kiadást használni!
előzmény nincs
77. Ládi István2008.10.09. 12:14:39 
Köszönöm a pontosító visszajelzését, én már nem emlékeztem pontosan a malom megrongálódásának évére. Sajnálom, hogy nem jelezte korábban ezt ( ez nem neheztelés ), a térkép korrektúráját április elején zártuk, a javasolt forma is tökéletes lett volna a volt objektum jelölésére. Ismereteim szerint a Mátra turistatérkép átfogó felújítása és teljes digitalizálása 2009-ben indul, a javaslatát minden bizonnyal figyelembe veszik majd a szerkesztésnél.
előzmény: 76. Szinte Helybéli
76. Szinte Helybéli2008.10.08. 14:37:39 
Tisztelt István!

Ismerem az említett Kaló malom tulajdonosát. Az biztos, hogy már öt éve nem volt ott, csak az akkor is már omladozó melléképület. (2003!) Márpedig igenis le kéne venni a térképről a malomot jelölő ábrát. Hisz nincs már ott. Tábla sem jelöli a helyszínen. (Megoldás lenne) Evvel az erővel a malom miatt létrehozott kis tavacskát is rátehették volna a térképre nem? Az is volt ott valamikor. Ez egyszerűen "félretájékoztatás". Találkoztam már csalódott kirándulóval az eset miatt.

Javaslom a következő kiadásban Volt malom (Kalómalom) jelzéssel illetni az említett objektumot. Amit nagyon sajnálok, hogy már nem itthon áll, de működik, bár tavaly tűz rongálta meg.

A kiadványaik egyébként tényleg használhatóak, jó néhány megvan belőle.

Üdvözlettel
előzmény nincs
Ha hozzá szeretne szólni, véleményt szeretne írni, esetleg témát létrehozni, akkor azt a bejelentkezés után megteheti. (jobb sáv fent)

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére