2020. február 29. szombat (09. hét) van, köszöntjük nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Természetvédelem és erdőgazdálkodás a Mátrában

156. Ermi2009.09.17. 22:53:00 
Kedves Túrázó!

Te hol szoktál túrázni és hány éve? Az erdő nem egy pillanat műve és nem mindenhol egyforma. Te így születtél ahogy a jelenedet éled? Gondolkodj el Természetbarát érvelésén, valamint járd végig a Mátrát Észktől Délig, Keletről Nyugatra vagy fordítva, sokféle korú állapotú erdőt találsz!
Tudod mióta használják a magyar erdőket tüzelésre? Pl. a Felső-Mátra erdeit eltüzelték üveghutákban, hamuzsírfőzésre, elszenítették. Őket is felelősségre kell vonni?
előzmény: 155. Klubhotelek Bagolyirtás
155. turazo2009.09.17. 19:05:34 
Kedves termeszetbarat,

jossz nekem a hazai erdők védelméről, meg arról, h hány év mulva lesz napot takaró erdő az 1-2 meter magas tolgy csemetekbol, ami inkabb nem is az, de nezd meg sajat szemeddel.. De ha az is lenne, kellene neki vagy 80 ev!!!!!

Akik ellopjak a magyar erdot tuzifanak, felelni fognak erte, visszamenoleg nagyon hamarosan.

előzmény nincs
154. természetbarát2009.09.17. 12:08:36 
Kedves Túrázó!

Az az 1-2 m magas "bozóthalmaz" nagyrészt 1-2 m magas tölgy csemetékből áll, amelyek a területről letermelt öreg erdő utód csemetéi és egyben zálogai annak, hogy az unokáink még sokáig szép erdőkben túrázhassanak.
Úgy gondolom, illő lenne tudomásul venni, hogy az erdő fái is kis méretű csemeteként kezdik életüket, sok más élőlényhez hasonlóan.
Való igaz igényel némi szakértelmet, hogy ebben a csemete (fiatal) állapotban megkülönböztessük a facsemetéket a "bozóttól" .
A kitermelt fa egy részének tűzifaként történő hasznosítása véleményem szerint társadalmi igény. Ha nem így lenne, akkor nem élnék reneszánszukat a kandallók, a cserépkályhák és egyéb fatüzelésű fűtő berendezések. A tűzifa az ország erdős területein legalább helyben megtermelhető, folyamatosan megújuló (és elég régóta felhasznált) energiaforrás, pl. az importált és nem megújuló gázzal szemben.
Nem olyan rég tájékozódásképpen utánnanéztem, hogy hogyan is működik ma hazánkban az erdőkkel való gazdálkodás, és meglepetésemre azt tapasztaltam, hogy igen szigorú erdészeti és természetvédelmi jogszabályok rendelkeznek törvényi szinten a hazai erdők védelméről, és a bennük folytatható gazdálkodás szabályairól.

Üdvözlettel: természetbarát
előzmény: 153. Sziklás nyaraló
153. turazo2009.09.17. 07:49:40 
2 hete jartam ott, az turista utat sem gondozza mar senki, alig jarhato. amikor kijutsz egy par száz méter utan az erdobol egy elburjanzott 1-2 méter magas bozothalmaz fogad az erdő helyett. El lett örökre cseszve ez a resz is. Ja, es a kitermelt fakat elfutik, vagy az eromu, vagy masok.

Az, h az öregerdőket is tulzottan kiritkitják azt eredményezi, h az unokáid már lehet nem fognak klassz turistautvonalokon igazi erdőt látni.
előzmény: 152. Pelyhes Vendégház
152. Ermi2009.09.16. 22:07:56 
Kedves Túrázó!

Térj vissza a Mátrafüred - Sástó Közötti erdei útra és nézd meg ismét. Az erdőn is az ember beavatkozásainak nyoma látszik mint a gabona vagy kukorica táblán, csak a változások évtizedek -századok alatt zajlanak. Te nem használsz fából készült termékeket?
előzmény: 149. Csutaj Vendégház
151. Ermi2009.09.16. 22:00:30 
Véleményem szerint a Te álláspontod is "szűklátókörre" utal. Láttad már a régi fényképeket a mátrai falvak környékéről? Azokon a mostanitól nagyobb "lecsupaszított" területeket láthatsz, amit az ott lakók alakítottak ki az akkori igények szerint.
előzmény: 150. Parádi Kisvendéglő
150. Ügyelő2009.09.15. 12:00:58 
A felelős föltehetően ugyanaz a szűklátókörű, csak rövid távú érdekeket figyelembe vevő szemlélet, amely kiárusította a Mátraszentlászló feletti Kút hegyet, lehetővé tette a Sípark és a szánkópálya megépítését, bővítését, lecsupaszítván ezzel a Sztepán rétet, a fél Nárád oldalt és - amint kinéz - immáron a Piszkés tetőt is.
előzmény: 149. Csutaj Vendégház
149. turazo2009.09.14. 09:40:27 
Sziasztok,

a Három falu temploma koruli turista utvonalakon most vasarnap turazva azt vettem eszre, h rengeteg szep egeszseges fat jeloltek meg narancsarga pottyel, h kivagjak gondolom.. Ahol mar pusztitottak, ott kvazi kor alaku irtasok jottek letre, besut a nap, teljesen tonkrevagjak ezt a gyonyoru erdot.

Kik a felelosok? Miert lehet ezt megtenni??


En meg emlekszem pl a Mátrafüred - Sástó közötti erdei útra gyerekkoromból, amit a kozepet egyszeruen kivagtak vagy 10-12 eve, orokre tonkreteve azt.
előzmény nincs
148. Ügyelő2009.09.08. 14:53:43 
Évtizedekig a Mátra egyik meghatározó tájképi eleme volt a Három falu temploma. Akárhonnan nézte az ember, ugyanaz a látvány tárult a szeme elé, az erdő közepén álló magányos templom, amelynek közvetlen közelében nincs egyetlen építmény sem. Sajnos ez a látvány visszavonhatatlanul a múlté. Az átgondolatlan, csak rövidtávú érdekeket figyelembe vevő településfejlesztésnek betudhatóan a templom környezete lassan benépesül. A szomszédos területeket, fel egészen a Kút-hegy csúcsáig parcellázták, és az így kialakított telkeket beépítik ha valaki a mátraszentimrei Teréz-hegy felől veszi szemügyre a templomot, vigasztalan kép tárul a szeme elé: a templom látványát a mellette emelt ház szürke teteje csúfítja. Volt egy látképünk...
előzmény nincs
147. Pataki Glica2009.09.02. 21:32:35 
Kedves Andalgó!
A novelláimban pontosan jelölöm az utat és a látni valókat. Gyöngyöstarján honlapján folyamatban van a bemutatkozásom. Fotók, irodalom, festmények, dokumentumok. Remélem szép munka lesz. Vigyázzatok az erdőkre!!
üdv. Glica
előzmény nincs
Ha hozzá szeretne szólni, véleményt szeretne írni, esetleg témát létrehozni, akkor azt a bejelentkezés után megteheti. (jobb sáv fent)

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére