2020. február 29. szombat (09. hét) van, köszöntjük nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Természetvédelem és erdőgazdálkodás a Mátrában

166. Erdőszerető2010.01.31. 15:19:52 
Itt valóban bementünk az erdőbe. Semmi baj, polemizálhatunk azon, hogy mikor kell egy erdőt megújítani. Biztosan ez volt a legoptimálisabb időpont.
Biztosan veszélyesek voltak azok a 80 - 120 éves tölgyek (eléltek volna még egy-két száz évig rönksarj erdő létükre), de majd az újulatok ( én is erdőnek tekintem ezeket is ), csak ne keverje ide a
kalló-malmok, a Benevár romjainak és a 24-es út rekultiválatlan nyomvonalának ügyét, mert még a tájékozatlanabb "erdőszeretők" is érzik, hogy elkalandozott, és az időben évszázadokat szökellt.
Arra végképp nem fogadnék, hogy a pár éve bezárt Bérc Hotel az enyészet része lesz, csak nem járnak jó évek a belföldi turizmus-vendéglátás világában, de a
Bérc Hotel vonzóbb lehet mint pár sorstársa a térségben.
előzmény: 165. ermi
165. ermi2010.01.29. 22:03:56 
Tisztelt Erdőszerető!
Valóban, a lakatlan Bérc Hotel és az Ózon Hotel közötti öreg tölgyes jól példázza az erdőgazdálkodás mai irányvonalát. A kivágott többnyire korhadt törzsű fák helyén tavasszal fiatal csemeték százezrei fognak zöldelni és erőteljes növekedésnek indulni és általuk az erdő megújulni.
Amennyiben a Bérc Hotel évtizedekre vagy tovább lakatlan marad ismét erdőben gyönyörködhetünk a helyén, lásd kalló-völgyi kalló malmok, Benevár romjai, a 24-es út régi nyomvonala, stb.
előzmény: 162. erdőszerető
164. Ládi István2010.01.29. 07:59:51 
A Sípark Kőrösi Imre és családjának beruházása volt. A volt mátraszentistváni sípálya az önkormányzat tulajdonába került, ezt és önkormányzati területeket adott bérbe az önkormányzat, ill. támogatást nyújtott a beruházáshoz. A Kőrösi család a tulajdonosa a Sípark területének kb. 70 %-ának, a többit bérli. Ha Ön ismeri a területet, akkor pontosan tudja, hogy a területen nem állott erdő, jelentős hányadán elvadult bozótos volt, mely a 70-es évek óta felhagyott kaszálók, legelők és krumpliföldek visszafásulása következtében jött létre. Csöppet sem volt egy áldásos állapot. A Bükki NP Mátrai Tájvédelmi Körzetének bevonásával készült a kiviteli terv vonatkozó fejezete. Ott Szuromi úrék érvényesítették a természetvédelmi érdekeket. Legutóbbi eszmecserénk során felemlítette Szuromi úr, hogy a Felső-Mátrai védett rétek rendszeres kaszálása, tisztítása mekkora terhet jelent és szívesen átengednék ezen területeket állattartást folytató vállalkozóknak, gazdáknak.
A Sípark a Felső-Mátra téli turizmusának legfőbb vonzereje, ezen balgaság volna vitatkozni. Sajnos az időjárás nem mindig kegyes az üzemeltetőkhöz, ez a szezon is rosszul indult, de a stabil hidegek beköszöntését követően a pályák behavazása befejeződött, ma már szinte a teljes pályafelület sízhető, a hazai sízők nagy örömére.
előzmény nincs
163. Ügyelő2010.01.28. 16:20:15 
Mátraszentimre polgármestere évek óta szélmalomharcokat vív a Felső-Mátrai települések környezetében zajló erdőművelés miatt? Vajon a sípark létesítéséhez, bővítéséhez szüksége erdőterület egyszer s mindenkorra történt feláldozásának megakadályozásával kapcsolatban is aktív volt? Mert ennek sem látom sok jelét...
előzmény: 162. erdőszerető
162. erdőszerető2010.01.22. 07:58:07 
A legtöbb itt élő vagy egyéb módon a Mátrához és a hegyekhez kötődő embert megdöbben a tömeges, iparszerű fakitermelés láttán. Ezért is értem a kékestetői, de a korábbi fórumozókat is. A józan ésszel nehezen összeegyeztethető, hogy a törvények ezt megengedjék, ez még beleférjen a "műszaki tervekbe". Vélhetően ez is belefér, a hivatkozott törvény elsődlegesen az iparszerű erdőgazdálkodást hivatott szabályozni és az erdők jóléti funkciói csak másodlagosak. Az idegenforgalom jelentős gazdasági súlya ellenére az önkormányzatokon keresztül sem képes évtizedek óta érdemi módon befolyásolni a "garázdálkodásnak tűnő" erdő gazdálkodást. A legfrissebb és rendkívül szembetűnő példát a Bérc Hotel és a most épülő Ózon Hotel közötti öreg tölgyes folt példázza. Az innen kitermelt 60-70 m3 tűzifa értéke elhanyagolható az okozott esztétikai kárhoz képest. A Mátrába látogatók, itt pihenni, kikapcsolódni vágyók demonstrált semmibe vétele az ilyen és ehhez hasonló helyeken elkövetett fakitermelés. Mert ezt az autóbuszból, az autóból is észleljük, a kirándulókról, túrázókról már nem is beszélve.
Több mint ötszázmilliós állami támogatást nyújt az állam az Ózon Hotel fejlesztéséhez, de az Egererdő Zrt. helyi szakemberei letaroltatják a hotel tőszomszédságában az erdőt. Nem tudja a jobb kéz mit csinál a bal kéz. Mátraszentimre polgármestere évek óta szélmalomharcokat vív hasonló ügyekben a Felső-Mátrai települések környezetében zajló erdőművelés miatt, az eredményeit ítéljék meg Önök. Nem jól van ez így, az állam mi vagyunk, de az érdekeink elsikkadnak az állami erdészeti vállalatok menedzsmentjének gazdasági érdekei mellett.
előzmény nincs
161. természetbarát2010.01.21. 10:32:33 
Kedves Kékestetői lakos!

Megnézetem ill. látom mi történik a Mátrában, ( én is itt élek).
Nem célom az ész osztása, eddigi hozzászólásaimban is csak tényszerű próbáltam lenni:
Tudni illik az dokumentált tény, hogy a Mátra erdeit korábban is használta az emberiség főleg az itt élők.
Az is tény, hogy az erdőben végezhető munkákat törvények szabályozzák ( az erdőtörvény elérhetőségét korábban megadtam ).
Mivel a törvény kötelezővé teszi, (már 1879-óta) a tervszerű erdőgazdálkodás is tény. (javaslatod alapján néztem utána, különböző erdészeti honlapokon: pl.: www.oee.hu. www.aesz.hu)
Ha úgy gondolod, és utána is néztél, hogy törvénybe ütköző, amit a leírt helyeken tapasztalsz az illetékes erdészeti hatóságnál bejelentést tehetsz. Én utána néztem az említett hatóságnak (Heves Megyei MgSZH Erdészeti Igazgatóság Eger Klapka u. 1/b.).
Korábbi hozzászólásaimban sem kívántam és most sem szeretném védeni az esztelen és illegális pusztítást és rombolást, de mivel van pár erdész ismerősöm tőlük rendelkezem némi információval arról, hogy mi és miért folyik a mátrai erdőkben és mivel megbízható és jó szakembernek tartom őket én hiszek a szavuknak.
Az erdővel, erdőgazdálkodással kapcsolatosan rengeteg lehetőség van, hogy információkhoz jussunk, csak élnünk kellene ezekkel a lehetőségekkel, és nem első felindulásból vagdalkozni és minden mögött politikai szándékot sejteni (de ebbe nem akarok belemenni).
Üdv. Természetbarát
előzmény: 160. Kékestetői lakos
160. Kékestetői lakos2010.01.20. 22:01:30 
Kedves természetbarát!
Most nézd meg barátom mit művelnek a Mátrában!!!
(ugye csak véletlen, hogy jön a választás, leköszönő miniszterek állam titkárok erdészeti vezetők tollasodása a Mátra erdeiből)
Mátrafüred-Mátraháza között 4-helyen, Mátraháza-Parádsasvár között 5-helyen, Mátraháza-Kékestető között 4-helyen pusztítják az erdőséget terv szerű erdő gazdálkodás címen!!!!! Van olyan hely ahol tar vágással 30-40 cm-es átmérőjű bükköt vágnak, pedig ez csak 40-50-éves fáknak felelnek meg, és ha alaposan utána néznél és nem osztanád az észt, láthatnád, hogy 80-100-éves bükköt szabad csak tarra vágni kellő gondoskodás és elő készítés mellett.
De mi magyarok ilyenek vagyunk, szigorú törvények és tisztességes kormány nélkül lopunk csalunk, hazudunk és képesek vagyunk az önös érdekünkel
több évtizedes károkat okozni az ország tüdejében!!!!
Most már olyan mértékűre duzzadt a fák irtása, hogy az aszfaltos úton is húzatják traktorokkal munkagépekkel, ez által akadályozva a közúti személygépjármű és a menetrend szerinti autóbusz forgalmat!!!
No ezek tudatában beszélj tervszerű erdő gazdálkodásról!!!

Üdvözlettel egy bosszankodó Mátra szerető.
előzmény nincs
159. természetbarát2009.09.22. 14:15:06 
Kedves Túrázó!

Véleményem szerint elég nehéz és egyben etikátlan is vádaskodni egy olyan tevékenység ellen, ami a nagy nyilvánosság előtt zajlik. Te magad írtad, hogy a fák narancssárgával kivannak pettyezve, tehát nem titokban, sunyi módon akarják kivágni őket, hanem vélhetően tervezett módon (az erdőtörvény szerint úgy tudom másként nem is lehet). Vádaskodás és fenyegetőzés előtt talán utána kéne járni a dolgoknak! Ajánlom figyelmedbe a már általam említett erdőtörvényt 2009. évi XXXVII tv, ami letölthető a www.magyarorszag.hu oldalról a jogszabályok menüpont alól. Esetleg kérdezz meg néhány erdőhöz értő szakembert miért pont ott és azok vannak megpöttyezve ( én beszéltem néhány ilyen szakemberrel, nagyon segítőkészek voltak és sok érdekes dolgot megtudtam tőlük).
Az pedig, hogy nem tűröd az ellentmondást ill. nem tudod elfogadni, hogy másnak a tiédtől eltérő véleménye is lehet nem minket, hanem Téged minősít, így a magam nevében kívánok más fórumokhoz sok sikert és ellentmondást nem tűrő kommentelést.

Üdvözlettel: Természterbarát
előzmény nincs
158. Ügyelő2009.09.21. 11:23:27 
Tisztelt Ermi,
igen, láttam mátrai - pontosabban felső-mátrai - falvak környékéről készült régi fényképeket. Tény, hogy ezeken a képeken kevesebb az erdő borította terület annál, mint amit ma látunk. A vonatkozó, számokkal alátámasztott kimutatásokat nem ismerem, nem tartom kizártnak, hogy a számok is igazolják az ezeken a képeken látottakat. Ebből azonban számomra aligha következik, hogy engedni kell "lecsupaszítani" a környék hegyeit. Ellenkezőleg. Óvni, védeni kell az évtizedek munkájával elért mai állapotot, amelynek eredményeként a Mátrának ezen a részén is létrejött egy változatos, sokszínű állat- és növényvilág, arról nem is beszélve, hogy a pihenést, felüdülést ez az állapot nyilván sokkal jobban szolgálja, mint a sok évvel ezelőtti.
Amúgy M.szentlászló környékén nem önmagában a fakivágás a gond, hanem a nyomában megvalósuló, a tájképet tönkretevő túlzott beépítés és a sípark következményképpen a hegytetőn kialakult sivár táj. Nincsenek illúzióim, az autóparkoló kiépítésével a helyzet még rosszabbodni is fog.
előzmény: 151. Ermi
157. turazo2009.09.18. 08:03:00 
Kedves Ermi,

iden kb 200km-ert turaztam a Mátraban.
Regebben ésszel es tisztelettel ritkitottak, ezzel nem is lenne baj.
A baj azzal van, h most profitorientált lett a kitermelés, és a ritkitások átgondolatlanok, valamint ahol meg teljesen irtanak, ott az utómunkálatokat nem végzik el.

Járjál egy kort hétvégén Mátraszentimre - Bőgős-rét - 3 falu temploma utvonalon, és nézd meg a narancssárga pöttyel kijelölt fákat - akkor meg fogod érteni, h mi fog eltünni idén télen az erdőből.

A kommentezéseimet abbahagyom ezen a forumon, mivel nem talál megértésre.

Üdv: turazo
előzmény nincs
Ha hozzá szeretne szólni, véleményt szeretne írni, esetleg témát létrehozni, akkor azt a bejelentkezés után megteheti. (jobb sáv fent)

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére