2021. szeptember 25. szombat (38. hét) van, köszöntjük Eufrozina, Kende nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Természetvédelem és erdőgazdálkodás a Mátrában

177. Gellért2012.04.04. 21:04:24 
Minden olyan embernek, akit érdekel, és aki illetékes szeretném felhívni a figyelmét mi is történik a Mátrai Gyógyintézet telephelyein.
Elsőként magamról, beutalt betegként töltöttem el három hetet a Mátrai Gyógyintézet Mátraházi részlegében.
Napi sétáink alkalmával megrökönyödve tapasztaltuk, hogy az intézet területén vágják ki a negyven- ötven éves óriás egészséges fákat . (fenyőt, bükköt, cserfát)
Érdeklődésünkre a műszaki vezető felháborodottan közölte,
„felső vezetői döntés alapján kerülnek a fák kivágásra, és vegyük tudomásul nem kell semmiféle engedély semmilyen szakhatóságtól az intézet területén azt teszünk, amit akarunk”
Túravezetőnk egy csoportos kirándulás alkalmával a Kékestetői egységbe vitt föl kirándulni néhányunkat, döbbenten láttuk, hogy ott is ki vannak jelölve a kivágásra szánt 70-80 éves egészséges fák.
A túravezetőnk elmondta, hogy ezt még az intézet építetője hozatta csemeteként a világ minden tájáról a szubalpin klíma megteremtése céljából.
Könyörgöm, valaki tegyen már ez ellen a törvénytelenség ellen!!!!!!!!!!!!!!!
Egészséges 50-60 cm-es fákat jelöltek meg piros keresztel kivágásra értelmetlenül!!!!!
Aki nem hiszi, nézze meg a saját szemével megtekinthető Kékestetőn a szanatórium parkjában.
Szabadon látogatható a park!!!!!!!!
Ez úton is kérjük, az illetékeseket haladéktalanul tegyenek lépéseket a fák megmentésére.
előzmény nincs
175. Ügyelő2010.11.23. 15:09:58 
A Piszkés tetői csillagvizsgáló alatt, a kék jelzés mentén található kiépített forrás hosszú idő óta száraz, ugyanakkkor a környéke csupa sár. Ez számomra vízfolyás jelenlétére utal. Ha ez valóban így van, mi az akadálya forrás megtisztításának?
előzmény nincs
174. Érdeklődő2010.06.01. 10:19:42 
Jó lenne tisztázni, hogy kik is vagytok volta kép Misi és Feri, és milyen munkában is segít ez az oldal?
Mert hát mi olvasók nagyon értetlen és butácska emberek vagyunk, hogy két mail. címből nem szűrjük le a tutit!
De azért köszönjük, hogy benéztetek!
előzmény nincs
173. feri2010.04.30. 15:34:25 
nagyon jó az oldal sokat segített amunkában misi és feri mihaly13579@gmail.com,kvf99@citromail.hu
előzmény nincs
172. Kékestetői lakos2010.03.05. 00:40:58 
Úgy látom még az egyetlen Mátrához méltó európai színvonalú beruházáson is meg oszlanak a vélemények!
Pedig sokan milyen boldogok lennénk, ha Kékestetőn is ilyen flottul mennének a dolgok.
(évenkénti bővítések, ratrak vásárlás stb)
Sajnos a Kékestetői sípályák sorsa ennél sokkal mostohább, az üzemeltető (enyhén szólva) lazán kezeli a dolgot.
Több éves tapasztalatunk, hogy mindig el vannak késve egy taktussal.
40-cm hó -5C-fok hideg ők nem üzemeltetik az északi sí pályát és a déli pálya teljes szakaszát.
Hivatkozás: nincs elég hó vastagság.
A múlt évben és az azelőttiben is volt elég hó néhány napig mid két pálya szakaszon akkor mért nem üzemeltették úgy mint most is.
Hát igen§
A síbuszok a telephelyen vannak szanaszét rohadva, a tulajdonosuk nem törődött vele, miért is, talán mert állami pénzből vásárolták és egyébként sem használható az útépítésben.
Nem biztos, hogy egy merőben más profilú vállalkozás sípark üzemeltetésbe vágjon bele.
Mert a mostani eredmények magukért beszélnek.

Üdvözlettel egy Mátra szerető
előzmény nincs
171. Erdőszerető2010.02.27. 09:14:18 
Tiszteletben tartva az Ön véleményét pár gondolattal még kiegészíteném a diskurzust.
A Sztepán-rét jelentős hányada magánterület volt, sok tulajdonossal, akik egyáltalán nem hasznosították már a földjeiket, ez vezetett a növényzet elburjánzásához.
A régi tulajdonosok ma sem használnák a földjeiket, az áthatolhatatlan bozótos uralná a területet.
Kőrösi úr beruházói szándéka kapóra jött a földjeiktől megválni nem tudó tulajdonosoknak ( külterület lévén ) és a önkormányzatnak is, mert nem tudott igazán mit kezdeni a megörökölt régi sípályával.
Az önkormányzat támogatta a SÍPARK beruházást, ily módon "megszabadult a régi sípályától", azt hosszú távra bérbe adta. A Sípark mai területén földtulajdonnal rendelkező magánemberek ( rendkívül kusza tulajdon viszonyok voltak ) mára már 90 %-ban eladták földjeiket Kőrösi úrnak.
Nem látom sok értelmét azon lamentálni, hogy "más módja nem lett volna a tereprendezésnek?"
A beruházó ide egy síparkot álmodott meg, ennek a funkcióihoz történt a terep rendezés, a növényzet és a tereptárgyak kialakítása. Úgy gondolom, hogy a beruházás nem kívánság műsor, a szakhatóságok a kívánalmaikat rögzítették a tervezés során, a beruházás I. fázisának befejezésekor ellenőrizték és rendben találták a kivitelezést ( a környezetvédelmi fejezetben előírtakat is), 2004-től üzemel a Sípark. Azóta is történtek fejlesztések, és a környezet a rendszeres törődésnek ( a Bükki NP előírásainak megfelelő időben kaszálás ) köszönhetően rendben van. Hangulatosabb volna, ha a kiterjedt réteket marha csorda taposná és legelné, de erre sem itt, sem a BNP által kezelt többi Felső-Mátrai hegyi rét esetében nincs reális esély ( vállalkozói kedv ) sajnos.
előzmény nincs
170. Ügyelő2010.02.25. 15:39:38 
Nehéz belátni, hogy a \\\"pionír fajokból álló visszafásulás\\\"-ra, a \\\"bozótos, elburjánzott cserjékre\\\" és a \\\"rozoga esőbeállókra\\\" miért valamennyi fa és cserje kivágása a megfelelő válasz. Más módja nem lett volna a terep rendezésének? Nem lehetett volna a \\\"dzsumbujt\\\" ritkítani, értékes fafajokat ültetni, az esőbeállókat, padokat felújítani, yagy, ha időközben feleslegessé váltak, egyszerűen eltávolítani? A Sípark és benne a víztároló környéke szerintem minden, csak nem \\\"sétára ingerlő\\\", \\\"kiterjedt, zöld hegyi rét\\\".

előzmény nincs
169. Erdőszerető2010.02.03. 18:38:54 
Sem a Három falu temploma előtt, sem a Sztepánrét mellett nem volt erdő. Pionír fajokból álló visszafásulás és bozótos, elburjánzott cserjék borították a teljes területet, szinte áthatolhatatlan volt. Sokat jártam ott, számos fotóval tudom ezt alátámasztani, a dzsumbujról és a rozoga esőbeállókról egész sorozataim vannak.
A Sípark kétségtelenül zavarja az ott élők nyugalmát, a hóágyúzás monoton zaja tagadhatatlan. A "víztároló" körüli terület ma sokkal inkább sétára ingerlő, mint volt 2004 előtt. A KÉK háromszög turistajelzés a Három falu temploma és a mátraszentistváni autóbusz forduló között már a túrázók számára készült, a spontán igények kiszolgálását célozta. Az nézőpont kérdése, hogy a kiterjedt, zöld hegyi rét kinek és milyen esztétikai élményt nyújt. Én erdőszerető létemre szívesen sétálok tavasszal a kankalinoktól sárgálló réten, és nyárelőn a monszun időszak végén a dús lágyszárú növénytakaró üdítő számomra. Sokkal kellemesebb látvány, mint a Kuruc-tető és Kis-kő oldali elvadult, gazos, felhagyott krumpliföldek maradványa.
Szuromi úr fogadatlan prókátora nem szeretnék lenni, elérhető a Bükki Nemzeti Park Mátrai Tájvédelmi Körzetének Mátrafüredi irodájában: 3232 Mátrafüred Parádi út 6. telefon, fax: +3637320287, e-mail:matraitk@t-online.hu. Mindig készséggel áll az érdeklődők rendelkezésére, legyen az önkormányzati képviselő testületi ülés, fogadóóra, falusi rendezvény vagy egy civil szervezet meghívása, ha meghívják, ő elmegy és kendőzetlenül beszél a problémákról és a munkájukról is.
előzmény: 167. Ügyelő
168. Andrea2010.02.03. 18:12:14 
Kérdésem arra vonatkozna, hogy az ügyelő moderálja, vagy gerjeszti a vitát?
előzmény: 167. Ügyelő
167. Ügyelő2010.02.02. 15:50:04 
Nem vitás, hogy az érintett területek egy része bozótos volt (a hozzászólásban említett, 70-es évek óta felhagyott kaszálók, legelők és krumpliföldek), nem ez volt jellemző azonban a Háromfalu temploma előtti részre és Sztepánrétre. Nem vitás az sem, hogy a sípark a Felső-Mátra téli turizmusának legfőbb vonzereje, de kérdéses, hogy ez megfelel-e a természet- és tájvédelmi szempontoknak is? A hozzászólás téli turizmust említ. Így is van. Tavasztól őszig a víztároló körüli kopár fennsík, a letarolt terület nem éppen sétára ingerlő, mindennek nevezhető, csak szépnek nem. Kíváncsi vagyok a Sztepánréti nyaralótulajdonosok véleményére is, továbbá arra, hogy közelebbről milyen szempontokat sikerült érvényre juttatni Szuromi úréknak.
előzmény nincs
Ha hozzá szeretne szólni, véleményt szeretne írni, esetleg témát létrehozni, akkor azt a bejelentkezés után megteheti. (jobb sáv fent)

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére