2024. május 21. kedd (21. hét) van, köszöntjük Konstantin nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Vélemények, észrevételek a Mátra turistatérképeivel kapcsolatosan

85. Diana Panzió2011.05.23. 11:58:13 
A fenti hírt kiegészítendõ: megjelent a Cartographia Kft. kiadásában a Mátra turistatérkép (1:40000) 2011. évi kiadása többek között a Mátravasút aktuális menetrendjével!
Kellemes idõtöltést minden Mátrába látogatónak!
Üdvözlettel: Ládi István
előzmény: 84. 100
84. Marosi Márk2011.05.20. 09:00:09 
Megjelent a Mátra és a Mátraalja turista-, kerékpáros- és szabadidõtérkép 6. kiadása a már megszokott 1:30000 méretarányban.
A térképek menüpontban részletes információk találhatók, illetve ott meg is rendelhetõ.
Várjuk a térképpel kapcsolatos észrevételeket.

Üdv.
Marosi Márk
előzmény nincs
83. Gyöngyi2010.08.09. 01:53:33 
Kedves István!

Örömmel fedeztem fel nevét a fórumon.:)

Szinte Helybéli és az aggódók kedvéért hadd álljon itt egy részlet most készülõ írásomból. Remélem, az Önök nemes elképzelését támogatja, az Õ aggódásukat eloszlatja.

"Ma már Füreden sincs évek óta nyoma a kenderfeldolgozás virágkorának. Megpróbálkozom némi hiánypótlással, amennyire laikus mivoltom engedi. (Remélhetõleg értõ fülekhez is eltalál.) A mai zûrzavar számomra nehezen viselhetõ uszálya, hogy elhanyagoljuk, veszni hagyjuk természeti, néprajzi kincseink egy részét. Csak a két hét alatt kettõvel találkoztam, ami mellett nem mehetek el – nem is megyek! – szó nélkül. E helyen szándékom szerint némi gyógyírként emléket állítok a híres benei posztó születésében segédkezõ egyik 'bába' tiszteletére, mert nem hagyhatom, hogy néprajzi értékeink a múlt homályába burkolózva lépjék át a Nirvána küszöbét. Nem tudhatjuk, milyen mértékû a pazarlás, hiszen olyan értékekrõl van szó, amelyek nem kapnak nagy nyilvánosságot, érdemük szerinti gondozásukhoz kevesen tudnak róluk. Esetükben a nyilvánosság (a reklám, a propaganda) sorsdöntõ szerepet játszik, hiánya okozhatja vesztüket.
Ez történt a mátrafüredi egyetlen fennmaradt kallómalommal is, mely honi életútjának utolsó évei könnyfakasztóak. (...) ///itt feldolgozva az a kevés információ, amit eddigi fórumbeírásaikból sikerült összeollózni, és amiért mindkettõjüknek külön köszönetem///
(...) Szomorú, hogy magyar vevõ nem akadt, így nem maradhatott határainkon belül. Nem volt, aki felkarolja, majd nem volt, aki megvegye. Így becsüljük meg örökségünket…
De hogy ne végzõdjön magyar részrõl ennyire rosszul a füredi kallómalmocska története, vannak még, akik harcba szállva az új, sötét erõkkel, megõrzik számunkra legalább a helyet, ahol valaha szolgálta a jó beneieket /Megj.: ide kerülne a Cartographia Kft. neve, szíves engedelmükkel/. Nemes törekvés, hálásan köszönjük a törõdést!
Másrészrõl szomorú tény, hogy rajtuk kívül nincs, ki szívén viselné az ügyet. A külhonba szakadt malmocska legalább egy emlékhelyet megérdemelne illetékesek részérõl, ha megmentésérõl már le is késtek."

Magam részérõl szívesen olvasnék többet - ha lehetséges - ismerhetõ történetérõl. Akár magánban is (kami777@freemail.hu), ha a fórum témája nem bírja el. Már csak azért is, mert az a bizonyos emlékállítás kellõ ismeret hiányában eleddig túl szerényre sikeredett.

Tisztelettel:
V. Gyöngyi
előzmény: 82. Ládi István
82. Ládi István2010.02.08. 16:13:26 
Kedves Bence!

A felújított turistatérkép a 2008. évi kiadás hirdetõivel a hátoldalon a nyár elején jelenik majd meg, a turistakalauz térképének cseréje a következõ utánnyomás során cserélõdik, de a 2008. évi kiadás már sokat javult a korábbiakhoz képest. Eget rengetõ változások a turistaút hálózatban nem voltak és nem is tudok ilyenrõl. A legjelentõsebb módosítás a Gyöngyössolymosról Mátraszentimrére tartó piros sáv jelzésû turistaút nyomvonalának áthelyezése volt, de ez már szerepel az 2008. évi és az azt követõ kiadásokon. Jelenleg a zöld négyzet jelzésû turistaút Lajosháza és Szalajka-ház közötti szakaszának sorsa van függõben. Elkészült az új pályaszakasz, 2010. májusától hétvégeken Gyöngyös és Szalajka-ház között is megindul a menetrend szerinti kisvasút forgalom. Ezzel párhuzamosan a turistaútra is szükség volna, az új nyomvonal azonban elég problematikus a szûk völgyben.
A "Kalló-malom helye" kerül az új térképre, a salamoninak tûnõ megoldás továbbra is emléket kíván állítani a völgyben egykor virágzó kender feldolgozó iparnak.
előzmény: 81. Bence
81. Bence2010.02.08. 11:14:37 
Kedves Ládi úr!

Tudom, hogy furcsán hangzik, de az esetleges változásokról, lehet majd értesülni valahogy, tehát, hogy lesz-e értelme megvenni újra a turistakalauzt. Nekem egy elég régi kiadás van meg. A turistatérképem is megélt már egypár kirándulást, na azt biztos lecserélem.

Egyébként le a kalappal, a turistakalauz elõtt, de ez a Kalló malmos dolog már nekem is feltûnt...
előzmény nincs
80. Ládi István2010.01.14. 13:44:38 
Tisztelt Fórumozók, Túratársak!

Elkezdõdött és Berki Zoltán koordinálása alatt most folyik a Cartographia 1:40.000 turistatérképének és turistakalauzának átfogó felújítása. E fórumra vagy a térképeken megadott elérhetõségekre szívesen fogadjuk az észrevételeket, pontosításokat, javaslatokat. Ezúton is köszönjük eddigi korrektúra javaslataikat, melyeket az új kiadások már tartalmaznak majd.
előzmény nincs
79. Ládi István2008.11.13. 16:05:37 
Egészen biztosan nem lesz olyan Cartographiás Mátra turistatérkép, amely 2009. tavaszára az említett terület módosított ábrázolását tartalmazza majd. A síktérkép átfogó felújítását és digitalizálását 2009-re tervezik, de ez egy munka-és idõigényes tevékenység, talán a 2010-es "utánnyomás", de valószínûbb, hogy a 2011-es új kiadás során jelenik meg elõször a felújított síktérkép.
Nem tudom kinél nem sikerült elérni a "bejelöléseket", a segítségüket természetesen szívesen fogadjuk.
előzmény: 78. osi
78. osi2008.11.13. 10:59:37 
Köszönjük a jól használható térképet és fõleg a sûrû megjelenését!
Szeretnénk ha az újabb kiadásban Parádfürdõ déli területét az Ilona völgy mind két oldalát a 30 ezresnek megfelelõ részleteséggel felkerülnének az ösvények és a Kecskeméti Ifjúsági Tábor kerítése!
Sok éven keresztül túravezetõi vizsgát szervezünk a környéken és ezidáig nem sikerült elérni, hogy be legyen rajzolva.
Reméljük most sikerrel járunk!?
Az útvonalak trekjeivel rendelkezünk, szivesen rendelkezésre bocsátjuk!
Jövõ év húsvétján már szeretnénk az új kiadást használni!
előzmény nincs
77. Ládi István2008.10.09. 12:14:39 
Köszönöm a pontosító visszajelzését, én már nem emlékeztem pontosan a malom megrongálódásának évére. Sajnálom, hogy nem jelezte korábban ezt ( ez nem neheztelés ), a térkép korrektúráját április elején zártuk, a javasolt forma is tökéletes lett volna a volt objektum jelölésére. Ismereteim szerint a Mátra turistatérkép átfogó felújítása és teljes digitalizálása 2009-ben indul, a javaslatát minden bizonnyal figyelembe veszik majd a szerkesztésnél.
előzmény: 76. Szinte Helybéli
76. Szinte Helybéli2008.10.08. 14:37:39 
Tisztelt István!

Ismerem az említett Kaló malom tulajdonosát. Az biztos, hogy már öt éve nem volt ott, csak az akkor is már omladozó melléképület. (2003!) Márpedig igenis le kéne venni a térképrõl a malomot jelölõ ábrát. Hisz nincs már ott. Tábla sem jelöli a helyszínen. (Megoldás lenne) Evvel az erõvel a malom miatt létrehozott kis tavacskát is rátehették volna a térképre nem? Az is volt ott valamikor. Ez egyszerûen "félretájékoztatás". Találkoztam már csalódott kirándulóval az eset miatt.

Javaslom a következõ kiadásban Volt malom (Kalómalom) jelzéssel illetni az említett objektumot. Amit nagyon sajnálok, hogy már nem itthon áll, de mûködik, bár tavaly tûz rongálta meg.

A kiadványaik egyébként tényleg használhatóak, jó néhány megvan belõle.

Üdvözlettel
előzmény nincs
Ha hozzá szeretne szólni, véleményt szeretne írni, esetleg témát létrehozni, akkor azt a bejelentkezés után megteheted. (jobb sáv fent)

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz One



GOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére