2024. május 20. hétfõ (21. hét) van, köszöntjük Bernát, Felícia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Fallóskút

Mária kápolna


Miserend szombaton és vasárnap 12.00 órakor

A felsõ-mátrai templomok közül talán a legismertebb ez a kápolna, amelynek fehér tornya már messzirõl jól látszik. A szépen rendben tartott, gondozott környék meghitt hangulatot kölcsönöz az idelátogatóknak. A kápolna elõtt a különlegesen szép, egyedi tûzzománc stációk az ország különbözõ településeinek adományaiból készültek el. A csodatévõ vizet két kiépített kútból meríthetjük, a tervek szerint azonban az 1996-ban elkészült Mária-szobor talapzatából két csapon át lehet majd a vízbõl venni. Az oltár elõtti padokon megpihenhetünk, elgondolkodhatunk az élet dolgairól, rohanó világunkban egy kis csendet és békét teremthetünk magunknak.
A kápolna története viszonylag rövid idõre nyúlik vissza. 1947. július 2-án este Sánta Lászlónénak, Klára asszonynak megjelent a Szûzanya a Mátrában. Egy forrást mutatott neki, melynek gyógyító ereje van azok számára, akik hittel közelítik meg. A jelenés híre gyorsan elterjedt. Nemsokára az egész országból ezrek zarándokoltak Fallóskútra a forráshoz - részben kíváncsiságból, részben gyógyulásban reménykedve. 1948 tavaszán a Szûzanya újra megjelent Sántánénak és azt kívánta, hogy kápolna épüljön a forrás mellé. Sántáné közel fél éven át hiába kilincselt az egri érseknél, majd a civil hatóságoknál, hogy megszerezze az építési engedélyt. A község híveitõl összegyûlt a szükséges pénz, a kápolnát 1948. december 8-án adták át rendeltetésének és ugyanekkor helyezték el benne a Mária-szobrot, mely úgy ábrázolja, amilyen az elsõ jelenéskor volt. Fallóskúton a Szûzanya közbenjárására számos imameghallgatás történt. Sántáné - minthogy tevékenységét a kommunista rendszer károsnak és veszedelmesnek tekintette - kétszer, összesen 21 hónapot töltött kivizsgálás, illetve gyógykezelés céljából ideggyógyintézetekben, hol mind lelkileg, mind testileg sokat szenvedett, de "téveszméi" feladását nem tudták elérni az orvosok. Az egyház a kápolnát a hozzá tartozó földterülettel együtt 1987 õszén vette át és ezzel megkezdõdött Fallóskút kulturált búcsújáróhellyé való kiépítése. Az egri érsek az új kápolnát hivatalos misézõ hellyé nyilvánította, ahol minden vasárnap délben szentmise van. A kápolna bármikor látogatható, történetérõl szívesen ad tájékoztatást a Mátra remetéje, Paszkál, azaz Széll Sándor.

Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Fallóskút településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére