2021. szeptember 22. szerda (38. hét) van, köszöntjük Móric nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Tiszta Mátra 2005 őszén

2005. október 01., szombat


...s összejöttünk, mint fecskék a villanydróton...
 
Peregnek az évek... Az őszi mélabút a csepergő eső s a fonnyadt szőlőtáblák, vagy inkább a kor, a korom mondatja így velem?! Nem tudom, de egyre sűrűbben kattan ide a gramofon tűje...
Peregnek, szépen csobogva. Három éve, hogy kibontottuk a zászlót, s ma már kilencedik csatáját vívtuk meg az emberhez méltó környezetért folyó kis háborúnknak. 2002-ben az volt a csoda, a felemelő, hogy egy tavaszi könnyed ötlet őszre már tetté is érett; ennyire várta már kis világunk a mozdulatot, a kéz rutinos tördelése helyett a fej, a tekintet felemelését, a szó kimondását és az élre vágó lépéseket. S ez a mozdulatsor azóta egyre csiszoltabb, azóta folyamatos mozgásba fejlődött át; akik ma járták a Mátra útjait, már nem csak a szemetet szedték; helyenként meg-megállva megsimogatták tekintetükkel a megfáradt, a pihenéshez készülődő tájat, köszönték így Neki a testet-lelket tisztító téli, tavaszi és nyári csodatevéseit. Jogos e gazda-büszkeség, már nem csak kapnak, már adnak is; újra megtanulták az adás, a törődés, a másikra figyelés örömét, s büszkén viselik „Tiszta Mátra” száz-szirmú embléma-virágját.
Peregnek, kattogva és zötyögve, verve a reményvesztő ütemeket. Ugyanazok, akik akkor..., hol a követők csapata, kinek adjuk át a tanulságot?... s kinyújtott tenyerünk a semmit kaparássza...
Már nem tudunk magunknak élni, s még nem tudjuk a másikat megszólítani. Kopogunk homlokán a Szóval – csak mi halljuk meg társunk rádiószavát?; az Írással – csak mi olvassuk el plakátjainkat, íméljeinket?, a Példával – csak mi látjuk a mozdulat szépségét?
Utóirat: Négy (banális) epizód


  1. A vége felé érkezett a Bene-patak melletti végponthoz két olyan hölgy, akikkel még nem találkoztunk két tele zsákkal és egy drótkerítés darabbal. Kiderült, hogy nem tudtak velünk előzetesen kapcsolatba lépni, s így, biztos információk híján saját védőkesztyűvel és otthonról hozott zsákokkal elutaztak Mátraházára, s onnan ötletszerűen, amerre több szemetet láttak, arra jöttek le. Címet cseréltünk, mert máskor is szeretnének jönni.
  2. A kellemetlen idő ellenére elég forgalmas volt a patak menti út. Egy idősebb házaspár, akik sokáig ültek a „Sziget”-en, odajöttek beszélgetni. Elmondták, sokáig nem értették, mit keresünk ezekkel a zsákokkal a kezünkben, itt aligha találunk gombát. Nagyon jól esett nekik a felismerés, hogy mi összeszedjük mások után a szemetet.
  3. A Gyöngyösi TV-ből előző nap szóltak, hogy kijönnek a Híradóhoz felvételeket készíteni. Mikor kiérkeztek, nagyon meglepődtünk: a riporterlány régi ismerősünk, kisebb lányunk óvodás barátnője, teljesítménytúráink rendszeres résztvevője volt. Milyen könnyű interjút adni olyannak, akit ismerek, s ráadásul még érti is a témát!
  4. Szőke Gyuriék miatt aggódtam, hogy az esős idő nem veszi-e el Kristóf fia kedvét, mikor s milyen lelkiállapotban érnek le, ezért eléjük mentem a Benevárhoz. Kis idő múlva ők is odaértek, de nem hárman, ahogy én vártam, hanem négy felnőtt és négy kisgyerek, ugyanis Bodzási Lotti, aki már harmadszor jött, most elhozta két barátját is. A fiúk büszkén cipelték a saját zsákjukat, vigyázva, nehogy valaki szemet vessen arra. A lelkes hangulatot még fokozta a „díszkút” állapota, amit az arra járók szemetesgödörnek használnak, s oda mind a négy gyerek lemászhatott. Az ott szedett zsákmánnyal még jobban kitömték a zsákjaikat, én pedig négy boldog kölyköt láthattam a szomorkás Benevárnál.

 
Merva LászlóKékes Turista Egyesület
 
A 2005. október 1-i Tiszta Mátra hulladékgyűjtő túra résztvevői és eredményei a számok egyszerűsítő tükrében
Hetvennégyen voltunk; éppen elegen, hogy elvégezzük, amit akartunk.Tehát a szervezés megfelelő volt.
Egyharmada először, egyharmada másodszor, harmadszor vagy negyedszer, egyharmada ötödször vagy annál is többedszer volt itt.Az újak magas részaránya főleg a Mátrafüredi Sportegyesületnek köszönhető.A törzsgárda most is helytállt, viszont aggasztóan kevesen voltak a nem rendszeresen jövők.
Fele szervezett természetjáró, másik fele egyesületen kívüli természetbarát (köztük két pedagógus).Egészségesnek tűnő arány, a jövő esélyét az egyesületen kívüliek természethez való kötődésének erőssége határozza meg. Reményt ébreszt a két pedagógus megjelenése. A szervező egyesület képviselete lényegesen visszaesett, ennek okát és a tendencia tartósságát a mozgalom jövőbeli irányainak meghatározásához feltétlenül tisztázni kell.
Tizennégyen mátrafürediek, ketten budapestiek, a többiek gyöngyösiek vagy környékbeliek.A fürediek aktiválódása remélhetőleg belső motiváltságú, s ezáltal tartós lesz.
Kilenc gyerek, tizenegy fiatal, negyven felnőtt és tizennégy nyugdíjas.
A korfa nagyjából az országos arányokat tükrözi, s ez jó.
A hosszabb úton a szokásosnál kevesebb szemét gyűlt össze (10 m3 /103 km)Egyik oka az eddigi munka jótékony hatása, másik a sok újonc és az útvonalak eltérő népszerűsége miatti egyenetlen lefedés, ami felületességre késztethette a kisebb létszámú (2-3 fős) csapatokat. A szervező igazán rugalmasan csak a saját egyesületi tagságát tudja irányítani, onnan meg most kevesen jöttek (ld. fent).

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére