2024. május 20. hétfõ (21. hét) van, köszöntjük Bernát, Felícia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Téli Mátra 42

2004. január 31., szombat


Nos. :) Már péntek reggel lementem a Mátrába és egy nagyon kellemeset kirándulgattam meg minden, de ez annyira itt nem érdekes. Meg kell jegyeznem, hogy a Kékesrõl lefelé a kék kereszten leledzik kicsit bentebb a Remete-barlang, ami ilyenkor csodálatos: tele van jégcsapokkal. :))) Van vagy 1000 képem róla. :)
Szóval a helyem a tornateremben egy gyors matracszerzéssel valamivel 5 óra elõtt biztosítottam. Akkor már vagy tízen voltunk ott, ami azért meglepett? :) És ami utána jött? :)Egyszerûen fogalmazva k?va sokan voltak a tornateremben, egy tetû sem fért volna már el? aludtak a szertárban, a folyosón, kint az iskola aulájában, sõt még fent a zuhanyzóban is aludt valaki. :) Sz'al voltunk egy páran. :) Én meg megszereztem este a 99-es rajtszámot. :)Nos este 10-kor lámpaoltás, kis zsivaj után alvás? 5-kor keltem, mindenki elõtt! Elsõ hajnalodó én voltam - igaz, célszerû okokból: így kényelmesen le lehet zuhanyozni meg vécére menni és nem kell párszáz ember mögött sorban állni. :) De onnét kijutni nem kis akadályugrásomba került. :)
6:45-kor már elstartoltam. Elsõ csekkolóként és elsõ indulóként vágtam neki a 2004-es Téli Mátrának? igaz, nem sokáig voltam az élen. :) Kifelé a zöld kereszten tömegek jöttek velem szemben, de én törtem az utat és elég jó tempóban mentem Lajosháza felé? :) Egy idõ múlva Kiss Petiék húztak el mellettem - igaz, õk este még cserhátoznak is? :) Aztán aránylag hamar Lajosházára értem, ahol beért Múzsla és PZ. És panaszkodtak, hogy alig tudtak utolérni, úgy nyomtam. :) Éljen, éljen, dagad a keblem! :)))
Lajosházán csekkolva meglepõdtem, hogy még csak 7:50 van, de sebaj: az, hogy gyors vagyok, sose baj. :) Így már hármasban mentünk tovább Mátraszentimre felé és erre már feltûnt az utak járatlansága és az, hogy macerás meg fárasztó elöl törni az utat a hóban? sebaj; ekkor még nem tudtuk, hogy a Kékes tetejéig így lesz ez? :) De tényleg elég kegyetlen volt törni az utat a friss hóban? :( Elhagytuk a Szalajkaházat, a Blokkházat és egy kicsi barátságos emelkedõ után hipp-hopp: Imrén voltunk, ahol fantasztikus minõségû teát adtak korlátlan mennyiségben. :) Ez kábé 9:41-kor volt... :)
Galyatetõ felé menet már a legelején elmentek melletünk a futóbolond Ákibácsiék... Mi persze illedelmesen elengedtük õket. :) Egyre nagyobb volt a hó meg a szél. Fent már egészen kellemetlen és metszõ hideg szél fújt, a kilátónál meg kifejezetten rémes volt... :( Szerencsétlen pontõr? csodálom, hogy nem fagyott csonttá... Itt Múzsla elment, mert õ 36-on volt és sietett...
Mi is tovább 10:40 után Vörösmarty ház meg a meleg leves felé. Aggodalommal tekintettünk a Nyírjes-bérc irányába, hogy vajon a szél lesöpör-e róla minket??? :) Nem söpört le, de minden lépésnél más volt a hó vastagsága... :) Az erdészháznál rátérve a kellemesebb szekérútra a tempónk is meggyorsult kissé... Persze ott a végén balra fel a kéken és nem egyenesen, mint sokak. :)))) Fel az emelkedõn, a betonút felett a kéken a Csór-hegy oldalában ismét az emelkedõ felé... Érdekes módon tavaly azon az emelkedõn el akartam pusztulni és hajigáltam mindenfelé tüdõm, most simán és gyorsan felszáguldottam rajta. :) A fene se érti, hogy hogy mûködök. :))) Innét meg lefele és nemsokára a Vörösmartynál van az ember - persze mondanom se kell, hogy az ösvény itt sincs nagyon kitaposva... :(
A Vörösmartynál 12:17-kor két-három kellemes meleg leves, meg csoki, meg kicsi korty tea. :) Mind-mind feldobja az embert. Közben PZ is megérkezett, õt jobban megdolgozatta a Csór-hegy - igaz, gonosz egy hegy az, sz'al nem csoda. :))) Kis pihenés után a Pisztrángos-tavat becélozva idén is megállapítjuk, hogy ez rohadtul nem 2,2 km, hanem több. Mert jó, oké, nem vagyok egy gyorslábú ember, de nyomtuk rendesen és így is 13:04-re értünk oda...
Egy nagy sóhaj ésssssssss....
Következik hölgyeim és uraim? egy kicsike dombocska... :))) És igen... nem! Nem szerettük meg most se a Kékest. :) Igaz: ha már fent van az ember, nagyon szép. :)))) A kék keresztrõl a gerincre felérve majdnem visszadob a szél, és onnét a tetõig a menetem olyan vánszorgó csigára emlékeztetett a rozzantabb fajtából. :) Persze nem az ígért síházban van a pont, hanem a kilátóban... Még a Pisztrángos-tónál mondták, hogy itt lesz tea meg zsíros kenyér... hát a pont nem ott volt, tea csak egy pohárral járt és zsíros kenyér se volt...
Kis kaja meg pihi, elvégre sehova se sietek már...:) Van több mint 3 órám 9 kilométerre, sz'al minek siessünk??? :) De aztán csak elindultunk. Még egy-két fotó MO legmagasabb csúcsán, átverekedtük magunkat egy pár sízõn és a kék kereszten le - ami az elözõ nap még egy kultúráltan kisétált utacska volt... :) Ma már össze volt nagyon járva és kényelmetlen volt rajta a menet... De sebaj... :) Lefelé megyünk, nem számít...
Áttérés a piros keresztre, utána piros sáv... és akkor jutott eszembe, hogy jéé, én itt valahol tavaly zuhantam egy nagyot... :) A hely most is megvolt és nem kevésbé durvás - igaz, most tiszta jégpáncél egy 3-4 méteres szakaszon... az út vagy 60 centi széles, mellette meg lent meredeken a patakmeder. :) Egyedi technikával az úton maradva csúsztam le gatyaféken... :) Taps, ováció, miegymás. :))) PZ-nek mindez félig sikerült, mert féltávnál kissé horrorisztikus módon lebukott a patakmederbe. Semmi gond nem volt, csak úgy tûnik: szereti a nehezebb megoldást. :) Aztán még két ilyen jeges mászkálás a Gyökeres-forrás elõtt...
15:15 kor odaértünk, pecsételtünk és hajrá tovább, most már nem sok a cél...) Itt már nagyjából az út is járható volt, és csak néha akartam seggre ülni... :)
Tulajdonképpen már Mátrafürden is voltunk, ahol végül is célidõnk 15:54 lett, ami azt jelenti, hogy a menetidõ 9:09, a rajtszámom meg 099, sz'al harmonizálnak. :))) Ez is volt a cél a végén. :)
Gyors drakula meg tea meg miegymás...:)
Aztán még PZ le is vitt Gyöngyösre, ezer köszönet érte. :) Meg persze a jó túráért is. :) Jó túratárs volt. Elértem egy 16:45-ös buszt, ami egy óra alatt Pesten volt, és itthon tisztán meg jóllakva írtam ezt a kicsit kusza beszámolómat. :) Igaz, mindig ilyeneket írok. :)
Összegezve nagyon jó kis túra ez, és jelentõsen könnyebben ment, mint tavaly... :) Így élvezni is tudtam és tetszett nagyon. :)
 
Cserey Balázs (Vlaszij)
 
Vlaszij túraképei: http://kep.tar.hu/vlaszij

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére