2020. július 4. szombat (27. hét) van, köszöntjük Ulrik nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Mátra 50

2003. szeptember 13., szombat


Hajnali kettőkor fölkelve első dolgom az volt, hogy kinézzek: milyen az idő? Mint késő ősszel, állapítottam meg magamban. Szitáló eső, a város fényeit visszatükröző, ólomszürke ég. Azért bízva az időjárás-jelentésben útnak indultunk a párommal. A 3 és fél órás út alatt alaposan dolgozott az ablaktörlő. De ahogy hajnalodott, elállt az eső, és a hegyek felé közeledve az út is egyre szárazabb lett. Pásztón pedig már szakadozott a felhő. Némi keresgélés és kérdezősködés után megtaláltuk a sportpályát.
Az 50-esre neveztünk, mert elolvastam a szinteket, és nagyon húzósnak tűnt számomra a végén az Ágasvár meg az Óvár. A Muzslát ezidáig csak Mátrakeresztes felől másztam meg (Mátrabérc). Güszi tökéletesen leírta a beszámolójában a „Nyolc bérc között hét völgy”-et, melyek Pásztó felől nagyon szépen látszanak. A Muzslán Gethe Laci és társa pontőrködtek, köszönjük a sportszelet-meglepetést. Gyönyörű a Muzsláról levezető völgy. Parlagpusztán szerelvényigazítás, majd a sárgán tovább. Nemsokára látszik az újabb mumus: a Havas. Hosszan kerülgeti, közelítgeti a túraútvonal. Engem a Csővárra (Corvin 80) emlékeztetett, ahogyan a hegy megmászása előtt lemegy az út egy jó mély völgybe, hadd kelljen még többet mászni! Viszont a völgyben egy csodálatos helyet találtunk: egy kis rétet, a szélén a Puskaporos (Kénes)-forrással. Aztán jöhetett a mászás... A Havas (599 m) tetején nem találtunk pontőrt, a csúcskőről a ráfestett számot kellett beírni az igazolólapra. (Ugyanez volt a Káva és a Világos-hegy tetején.) Innen két fiatal versenyző nyomában gyorsan leértünk Fajzatpusztára, ahol az ep.-n kakaó és nápolyi várt minket. Irány a Káva! Kb. 500 m után elkeveredtünk, nem találtuk meg a sárga letérését a széles dózerútról. Vagy negyedórányi járás után visszafordultunk, mert már kínosan hiányzott a sárga, és a hegy is tőlünk balra emelkedett... Majdnem az ep.-ig kellett visszamenni. Egy kisebb puklin keresztül értünk föl a Káva tetejére, ahol megint pontőr nélküli ep. volt, a számot kellett beírni. Innen leereszkedve egy bekerített terület szélén haladt az út, majd egy széles dózerutra fordulva Disznós-kútig mentünk. Itt a pontőrök éppen tüzet raktak és szalonnát sütöttek... Mondták, hogy lesz egy kis emelkedő a Világos-hegyre... Volt. Nem kicsi.
A Világos-hegy (709 m) oldaláról fantasztikus kilátás nyílt a Mátrától délre, látszottak az addig bejárt helyek és hegyek: a Muzsla, Havas, Káva, Fajzatpuszta, valamint Gyöngyössolymos, Gyöngyöspata és maga Gyöngyös városa. Fent megint csak pontőr nélküli ep. volt, számmal. A hegy északi oldalán egy óriási kőtömbökből álló „lépcső” mellett, kőgörgetegen ereszkedtünk le, szédítő volt, mintha a világ tetején jártunk volna... Egyedül az ember térde nem örült annyira... Az itiner leírását és a fákra festett fehér „M” jelzéseket követve jutottunk le Mátrakeresztesre. A „Zöld Sas” nevű vendéglátóipari helyen volt az ep., és itt alaposan kiszolgáltak bennünket. A kínálatból: zsíros kenyér, margarinos kenyér, hagyma, savanyúság, lekvár, üdítő, szódavíz, kefir. Naivan azt hittem, hogy innen már csak lefelé kell menni Pásztóra, az utolsó 12 km-en. Nem így történt. Egy végig „M” betűkkel fölfestett, kanyargós, föl-le szekérutakon vezető hosszú úton kellett fölmászni Hidegkútra, az utolsó ep.-re. A Pásztóra bevezető úton mézédes szőlőt kóstoltunk, és épp sötétedésre értünk be. A célban a kitűző és oklevél mellé egy tál pörkölt is járt, ami nagyon jólesett.
Összefoglalva:
Kemény túra a rengeteg szint miatt (Mátra 50: 2300 m, Mátra 60: 3150 m, ami több, mint a Mátrabérc!). A megadott szintidőt a három eltévedés miatt 18 perccel túlléptük. (Eltévedések nélkül bőven belül lettünk volna... Majd legközelebb.) Az időjárás kegyes volt hozzánk, egész nap nem esett, sőt délelőtt még a nap is sütött. A túra olyan helyekre vezeti el az embert, ahol egyébként nem járna (Világos-hegy, Káva, Havas). A rendezők nagyon alaposan, részletesen jelezték az utat. Sok helyen volt frissen festett turistajel, a kritikus helyeken szalagozás, és nagyon nagy útszakaszok vezettek jelzés nélküli, de „M” betűkkel jól láthatóan felfestett úton. Látszik, hogy a rendezők a teljes útvonalat bejárták, végiggondolva az eltévedési lehetőségeket. (Az már a mi bajunk, hogy három helyen mégis sikerült félremenni...) A megmászandó hegyek tetején számmal megjelölt ep.-k voltak. A „lenti” ep.-ken jó volt az ellátás. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a (kicsit húzós) túrát.
Ui. Hazafelé menet, Szolnok előtt már alig bírtam tartani magam, többször fölriadtam vezetés közben, hogy átcsellengek. Ezért Szolnokon félreálltam, hogy alszom egy órácskát. Onnan a párom vezetett, és én a ház előtt ébredtem föl. A túra alatt nem, de azóta egyfolytában eszem.
 
Cam Mogó

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére