2020. április 4. szombat (14. hét) van, köszöntjük Izidor, Kerény nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Mátra 40 (hegyek)

2003. szeptember 13., szombat


Muzsla
Egy ismerősöm szerint vannak hegyek, és van a Muzsla. Hatalmas tömbje Pásztó és Szurdokpüspöki között terjeszkedik, kitölti az űrt. Megmászható Mátrakeresztes felől a piros sáv jeleket követve (Mátrabérc, Hanák Kolos). Szurdokpüspökiből is indulhatunk (Pásztó 50), de az "igazi" a Pásztótól vezető piros háromszög jelzés. A Mátra 15 kivételével mindenkinek meg kell másznia, aki ?Mátra? teljesítménytúra kitűzőt szeretne kapni.
Ahogy közeledünk a hegyhez, egyre tisztábban látszanak oldalbércei. Nyolc bérc támasztja az óriást. Mint katedrálist a támfalak. A nyolc bérc között hét völgy. Félelmetesen szépek. Találó a nevük, "Hétvezér koporsója".
A túra a Somos-bérc felől közelíti a hegyet. A bérctetőt elérve érdemes megfordulni. Szemben a Tepke-gerinc, mögötte a Cserhát hegyei és völgyei. Meg aztán szuszogni is kell?
Mocsár-bükk
Azon kevés hegyek egyike, melyre nem kell felmászni. A háromszögelési pont pici kitüremkedésen van, a hegy egy pici fennsík, mely egy szurdokvölgy peremén haladó keskeny ösvényen közelíthető meg. Megéri követni a leírást és letérni a piros sáv jelzésről. A panoráma nehezen feledhető. Észak felé távolabb Ágasvár jellegzetes csúcsa, kicsit közelebb az ismeretlen Óvár. A hegyek között a félelmetes völgy, benne a Csörgő-patakkal. Kicsit tovább látszanak Fallóskút házai, majd újabb völgy. Részben ebben halad a sárga kereszt jelzés. Van ösvény a patak partján is, el lehet jutni Fallóskútra ily módon is. Tovább jobbra egy széles völgy, melyben a sárga sáv jeleket követhetjük és eljuthatunk a vízválasztóig. A másik oldalon már Gyöngyösoroszi felé folynak a vizek. Csodálatos panoráma. Mélyen lent a falu. Kicsit csúszós, agyagos az út és a patakon is át kell gázolni. Híd évek óta nincs. Kár.
Fallóskút
A szervezők kíméletesek. Nem kell felmenni az üdülő feletti "csúcsig"! Pedig útba ejthetnénk a kápolnát is, ha már arra járunk!
Fiúsom patak völgye.
A legszebb völgyek egyike. Vad és félelmetes. Eső után különösen.
Vándor-forrás
Bővizű forrás, szép környezetben.
Ágasvár
Irigylem azokat, akik "rövid sétával" (ld. igazoló füzet) érik el a csúcsot. Mászni kell, keményen! És le is kell jönni!
Óvár
Az ismeretlen, félelmetes hegy. A térképen nincs felirat, hogy "nehezen járható", ui. nincs út. Nem járható tehát, csak mászható. Négykézláb, közel a földhöz, hogy csúszás esetén nagyobb legyen a súrlódó felület. Elképzelni is szörnyű, hogy a sáncot, melynek ?élén? haladunk, emberek építették. Gigantikus alkotás. Jobbra a szédítő mélység. És előttünk a fogyni nem akaró emelkedő. A hatalmas szikla után még mindig sánc. És csönd. És magány. Mátrakeresztesen derült ki, hogy pontőr nincs. El kellett volna olvasni az igazoló füzetet! Még jó, hogy megjegyeztem a számot! Lefelé kicsit enyhébb a lejtő, Mátrakeresztes felől járható az út. Mikor az "M" jelzés eléri a zöld kör jeleket, akkor már kifejezetten barátságos. De Mátrakeresztesre érni kész megváltás. És "csak" 10 kilométer a kitérő (Fallóskút ? Ágasvár ? Óvár).
Hideg-kút
"Megváltásként" még 360 méter szint, de már járható úton. Csak ne emelkedett volna állandóan!
Rózsás-hegy
Vége a megpróbáltatásoknak. Csodálatos panoráma, homokos talaj, majd aszfalt. Közeledik a templomtorony és a cél.
Embert próbáló túra!
És csak 40, egészen pontosan 37 kilométer.
A végén értettem meg, miért 11 óra a szintidő. Szinte hihetetlen, de 9:25 alatt sikerült.
Végül egy apróság.
Ágasvár és Óvár között soha nem látszik a felkelő nap. Izgalmas az igazoló lap címképe, de hamiskás.
 
Güsziológus

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére