2021. szeptember 18. szombat (37. hét) van, köszöntjük Diána nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Mátra 40 (hegyek)

2003. szeptember 13., szombat


Muzsla
Egy ismerősöm szerint vannak hegyek, és van a Muzsla. Hatalmas tömbje Pásztó és Szurdokpüspöki között terjeszkedik, kitölti az űrt. Megmászható Mátrakeresztes felől a piros sáv jeleket követve (Mátrabérc, Hanák Kolos). Szurdokpüspökiből is indulhatunk (Pásztó 50), de az "igazi" a Pásztótól vezető piros háromszög jelzés. A Mátra 15 kivételével mindenkinek meg kell másznia, aki ?Mátra? teljesítménytúra kitűzőt szeretne kapni.
Ahogy közeledünk a hegyhez, egyre tisztábban látszanak oldalbércei. Nyolc bérc támasztja az óriást. Mint katedrálist a támfalak. A nyolc bérc között hét völgy. Félelmetesen szépek. Találó a nevük, "Hétvezér koporsója".
A túra a Somos-bérc felől közelíti a hegyet. A bérctetőt elérve érdemes megfordulni. Szemben a Tepke-gerinc, mögötte a Cserhát hegyei és völgyei. Meg aztán szuszogni is kell?
Mocsár-bükk
Azon kevés hegyek egyike, melyre nem kell felmászni. A háromszögelési pont pici kitüremkedésen van, a hegy egy pici fennsík, mely egy szurdokvölgy peremén haladó keskeny ösvényen közelíthető meg. Megéri követni a leírást és letérni a piros sáv jelzésről. A panoráma nehezen feledhető. Észak felé távolabb Ágasvár jellegzetes csúcsa, kicsit közelebb az ismeretlen Óvár. A hegyek között a félelmetes völgy, benne a Csörgő-patakkal. Kicsit tovább látszanak Fallóskút házai, majd újabb völgy. Részben ebben halad a sárga kereszt jelzés. Van ösvény a patak partján is, el lehet jutni Fallóskútra ily módon is. Tovább jobbra egy széles völgy, melyben a sárga sáv jeleket követhetjük és eljuthatunk a vízválasztóig. A másik oldalon már Gyöngyösoroszi felé folynak a vizek. Csodálatos panoráma. Mélyen lent a falu. Kicsit csúszós, agyagos az út és a patakon is át kell gázolni. Híd évek óta nincs. Kár.
Fallóskút
A szervezők kíméletesek. Nem kell felmenni az üdülő feletti "csúcsig"! Pedig útba ejthetnénk a kápolnát is, ha már arra járunk!
Fiúsom patak völgye.
A legszebb völgyek egyike. Vad és félelmetes. Eső után különösen.
Vándor-forrás
Bővizű forrás, szép környezetben.
Ágasvár
Irigylem azokat, akik "rövid sétával" (ld. igazoló füzet) érik el a csúcsot. Mászni kell, keményen! És le is kell jönni!
Óvár
Az ismeretlen, félelmetes hegy. A térképen nincs felirat, hogy "nehezen járható", ui. nincs út. Nem járható tehát, csak mászható. Négykézláb, közel a földhöz, hogy csúszás esetén nagyobb legyen a súrlódó felület. Elképzelni is szörnyű, hogy a sáncot, melynek ?élén? haladunk, emberek építették. Gigantikus alkotás. Jobbra a szédítő mélység. És előttünk a fogyni nem akaró emelkedő. A hatalmas szikla után még mindig sánc. És csönd. És magány. Mátrakeresztesen derült ki, hogy pontőr nincs. El kellett volna olvasni az igazoló füzetet! Még jó, hogy megjegyeztem a számot! Lefelé kicsit enyhébb a lejtő, Mátrakeresztes felől járható az út. Mikor az "M" jelzés eléri a zöld kör jeleket, akkor már kifejezetten barátságos. De Mátrakeresztesre érni kész megváltás. És "csak" 10 kilométer a kitérő (Fallóskút ? Ágasvár ? Óvár).
Hideg-kút
"Megváltásként" még 360 méter szint, de már járható úton. Csak ne emelkedett volna állandóan!
Rózsás-hegy
Vége a megpróbáltatásoknak. Csodálatos panoráma, homokos talaj, majd aszfalt. Közeledik a templomtorony és a cél.
Embert próbáló túra!
És csak 40, egészen pontosan 37 kilométer.
A végén értettem meg, miért 11 óra a szintidő. Szinte hihetetlen, de 9:25 alatt sikerült.
Végül egy apróság.
Ágasvár és Óvár között soha nem látszik a felkelő nap. Izgalmas az igazoló lap címképe, de hamiskás.
 
Güsziológus

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére