2020. szeptember 26. szombat (39. hét) van, köszöntjük Jusztina nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Erdei Óvoda... a tanév legidősebb Mátra Manóinál

2011. április 11., hétfő

A Jeruzsálem úti Tagóvoda narancssárga nagycsoportosai – Mátra Manói – a hagyományoknak megfelelően erdei óvodában vettek részt, 5 napon keresztül.

Ez alatt az idő alatt nagyon változatos időjárásban volt részünk, de mit várhatunk az április hónaptól (kellemes napsütés, felhős égbolt, eső, havas eső, és mint minden évben, most is megtapasztaltuk a „sárdagonyát” is).

Igyekeztünk olyan helyszínekre, vagy olyan útvonalakon menni, ahol még nem jártunk a 3 év alatt. Ilyen volt pl. a Gyöngyösi-tó, a Csepegő-forrás; és Sástót is két, a gyermekek által ismeretlen útvonalon közelítettük meg.

Mielőtt elindultunk, életkori sajátosságuknak megfelelően megismerkedtek a „természetjárók tízparancsolatával”.

A túrákon sok megfigyelést végeztünk, sokat játszottunk, énekeltünk, verseltünk közösen.

A Gyöngyösi-tónál nagyítós kis edénybe merítettünk vizet, megfigyeltük, milyen apró élőlények vannak a vízben. Csónakot hajtogattunk, és vízre bocsátottuk őket (természetesen nem hagytuk a vízen, hanem \"kihorgásztuk\" őket).
Megbeszéltük, hogy a víz:
- minden élőlénynek alapvető szükséglete és testének lényeges alkotórésze;
- hogy Földünk 2/3 részét víz borítja, de ennek nagy része sós víz;
- az édesvíz kevés, és ezért nagy kincs (talajvíz, folyók, tavak) – óvni kell, mert ebből nyerjük ivóvizünket.

Aztán a Csepegő-forrásnál megállapítottuk, hogy legtisztább a forrásvíz. A Föld belsejéből igyekszik a felszínre. Általában nagyon tiszta, ezért a gyógyításban is használjuk. A boltban kapható ásványvizek legtöbb fajtája is forrásvíz. A melegben kellemes hűsítőként ittuk.

Sástónál örömmel vették észre a vízen úszkáló tőkés récéket. Láttuk, hogyan keresi a táplálékot (úszva, víz alá bukva lemezes csőrével a vízből kiszűri a csigákat, gilisztákat, rovarokat, vízinövényeket).

Az erdőben járva megfigyeltük a fák törzsét: az északi oldalon telepszik a moha. Megtapintottuk a fák kérgét. Megállapítottuk, hogy más-más méretűek: volt olyan fa, amelyik törzsét egy gyermek átérte, de volt olyan fa is, amelyet 4-5 gyermek fogott közre.

A tavaszi nyíló virágokat nem téptük le, már tudják, hogy vannak védett virágaink, és vannak gyógynövényeink.

Az erdőben túrázva egy-egy pihenő alkalmával meghallgatták:
Szép Ernő: Virágok
Reviczki Gyula: Erdei dal
Rakk István: Az erdő fohásza c. verseket

Játékaink voltak:
Barkochba játék
Mit hozott a kis hajó?
Időjárás jelentés
Mi változott meg?
Föld, víz, levegő
Kis kanál (erdei állatok utánzása)
Csipp-csiripp

Az erdei óvoda kiemelkedő programja volt a „Gyalogkakukk teljesítménytúra” (8 km), amit minden kis Mátra Manó teljesített. Segítségünkre voltak a Kékes Turista Egyesület tagjai. „Peti bácsi” élménydússá tette a napot. Élvezték a gyerekek, hogy letértünk a turistaútról; ahogy ők mondták: „árkon-bokron keresztül mentünk”. Sok új ismerethez jutottak általa a gyermekek a turistajelzésekről, fakitermelésről, gyógynövényekről, környezetvédelemről.

A gyermekek szomorúan vették tudomásul, amikor véget ért az erdei óvoda. Megígértük, hogy az óvodai ittlétük alatt továbbra is rendszeresen látogatjuk a Mátrát.

Kissné Antal Anikó
Üveges Éva
óvónők

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére