2021. szeptember 25. szombat (38. hét) van, köszöntjük Eufrozina, Kende nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Mátrai templomok lovagja

2009. május 22., péntekAvagy egy fanatikus jelvénygyűjtő beszámolójaA Kékes Turista Egyesület éves közgyűlésén hallottam először erről a túráról, ahol Nagy Laci bácsi ajánlotta mindenki figyelmébe ezt a kezdeményezést. Felcsillant a szemem, végre egy új jelvényszerző túra, ahol nem kell rohanni! Elég izgalmasan hangzott, és még utazni sem kell sokat, hiszen itt van a Mátrában.


Következő héten berobogtam a gyöngyösi TOURINFORM irodába igazoló füzetért. Miután megszereztem már csak a teljesítés dátumán kellett gondolkoznom. Nagyon tetszett, hogy minden egyes templomról volt pár szó a füzetben.


Május 10-én egyedül vágtam neki az útnak. Gondoltam, nem árt kicsit kiszellőztetni a fejem, és persze az utóbbi időben elszoktam a térkép forgatásától is. Szóval Gyöngyösről busszal mentem Galyatetőre. Az első pecsételő hely (OKT pecsét) itt volt. Nagy meglepetésemre az oszlopon lévő bélyegzőről eltűnt a gumi rész. Ki visz haza ilyesmit, vagy miért jó ezeket leszedni, számomra rejtély! De szerencsére a szállóban kaptam egy „lenyomatot”.


Az útvonalat előre nem terveztem. Úgy gondoltam, megyek az érzéseim után, és a nekem tetsző „színeken”. Így hát Galyatetőről a kéken indultam el, majd a Csillagvizsgálónál egy hirtelen mozdulattal áttértem a pirosra. Mátraszentimrén keresztül nyargalva a piros után a zöldet választottam. Ezen ballagtam be Bagolyirtásra. Szerencsére a táblák jól jelezték a következő igazoló helyet, ami a Stella üdülő volt. Első benyomásra elég barátságosnak tűnt a hely, és még sátrazni is lehet. Ez külön jó!


Innen a zöld háromszögön folytattam tovább utamat Fallóskút felé. Az előző túrák tapasztalata alapján azt vártam, hogy ez a rész tele lesz emelkedővel, de szerencsére nem így volt, és csak a napsütés izzasztott meg! Fallóskúton a Remete aláírása kell – mint igazolás – aki egy nagyon egyszerű és kedves ember. Beszélgettünk pár szót, aztán körbenéztem, mivel erre sem jártam még.


A zöld körön visszamentem Mátraszentimrére, ahol a Hóvirág italboltból kellett a pecsét. Persze én elsőre egy másik kocsmába mentem be. Ott kaptam meg az eligazítást, hogy bizony ők szívesen adnak nekem pecsétet, de szerintük a másik hely lesz a nekem való. Miután csak meglett a pecsét a kék kereszten fölmentem a Három falu templomához, ahol követ kellett vizsgálni. Innen a kéken nyargaltam vissza Galyatetőre. Ugyanezen a „színen” le a Nyírjesi erdészházig, majd onnan a zöld négyzetet találtam elég izgalmasnak, így azon mentem egész Mátraházáig. Kicsit izzasztós volt ez a rész. Útközben szembesültem az ember romboló természetével, valamint a szemétlerakási kényszerével. Hát nem is tudom, de nekem eddig még soha nem jutott eszembe, hogy az erdő közepére zsák számra vigyem a szemetemet!


Mátraházán az éppen ebédelő butikostól elkértem a kéktúra pecsétet, mert azzal kell igazolni az itt jártamat! Megnéztem a templomot, majd a piroson elindultam le Füredre. Máriácskánál megálltam egy szusszanásnyi időre. Néha eszembe villant - a lovagok kapcsán - hogyha ez a Mátra mesélni tudna a középkori időkről, én lennék az első, aki szívesen meghallgatná! Füreden a büfésoron kaptam egy újabb pecsétet az igazoláshoz.


Innen tovább a zöldön majd a zöld kereszten benyargaltam Gyöngyössolymosra, ahol egy pillantást vetettem az itt található templomra, mert ezt kivételesen már körbejártam egy másik jelvényszerző alkalmával. Mivel vasárnap volt, így csak a kocsmából tudtam megszerezni az utolsó plecsnit a papíromra.


Hétfőn büszkén vittem az igazoló füzetet a TOURINFORM-ba, ott kaptam meg a kitűzőt, mint sikeres teljesítő! Nekem tetszett ez a túra! Főleg azért, mert útközben találkoztam emberekkel, akik a templomba igyekeztek, vagy csak úgy sétálgattak. És végre nem az volt az érzésem, hogy az ilyen kieső turista utakat kevesen használják!Gedei Katalin

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére