2024. május 24. péntek (21. hét) van, köszöntjük Eliza, Eszter nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Mátrai templomok lovagja

2009. május 22., péntekAvagy egy fanatikus jelvénygyûjtõ beszámolójaA Kékes Turista Egyesület éves közgyûlésén hallottam elõször errõl a túráról, ahol Nagy Laci bácsi ajánlotta mindenki figyelmébe ezt a kezdeményezést. Felcsillant a szemem, végre egy új jelvényszerzõ túra, ahol nem kell rohanni! Elég izgalmasan hangzott, és még utazni sem kell sokat, hiszen itt van a Mátrában.


Következõ héten berobogtam a gyöngyösi TOURINFORM irodába igazoló füzetért. Miután megszereztem már csak a teljesítés dátumán kellett gondolkoznom. Nagyon tetszett, hogy minden egyes templomról volt pár szó a füzetben.


Május 10-én egyedül vágtam neki az útnak. Gondoltam, nem árt kicsit kiszellõztetni a fejem, és persze az utóbbi idõben elszoktam a térkép forgatásától is. Szóval Gyöngyösrõl busszal mentem Galyatetõre. Az elsõ pecsételõ hely (OKT pecsét) itt volt. Nagy meglepetésemre az oszlopon lévõ bélyegzõrõl eltûnt a gumi rész. Ki visz haza ilyesmit, vagy miért jó ezeket leszedni, számomra rejtély! De szerencsére a szállóban kaptam egy „lenyomatot”.


Az útvonalat elõre nem terveztem. Úgy gondoltam, megyek az érzéseim után, és a nekem tetszõ „színeken”. Így hát Galyatetõrõl a kéken indultam el, majd a Csillagvizsgálónál egy hirtelen mozdulattal áttértem a pirosra. Mátraszentimrén keresztül nyargalva a piros után a zöldet választottam. Ezen ballagtam be Bagolyirtásra. Szerencsére a táblák jól jelezték a következõ igazoló helyet, ami a Stella üdülõ volt. Elsõ benyomásra elég barátságosnak tûnt a hely, és még sátrazni is lehet. Ez külön jó!


Innen a zöld háromszögön folytattam tovább utamat Fallóskút felé. Az elõzõ túrák tapasztalata alapján azt vártam, hogy ez a rész tele lesz emelkedõvel, de szerencsére nem így volt, és csak a napsütés izzasztott meg! Fallóskúton a Remete aláírása kell – mint igazolás – aki egy nagyon egyszerû és kedves ember. Beszélgettünk pár szót, aztán körbenéztem, mivel erre sem jártam még.


A zöld körön visszamentem Mátraszentimrére, ahol a Hóvirág italboltból kellett a pecsét. Persze én elsõre egy másik kocsmába mentem be. Ott kaptam meg az eligazítást, hogy bizony õk szívesen adnak nekem pecsétet, de szerintük a másik hely lesz a nekem való. Miután csak meglett a pecsét a kék kereszten fölmentem a Három falu templomához, ahol követ kellett vizsgálni. Innen a kéken nyargaltam vissza Galyatetõre. Ugyanezen a „színen” le a Nyírjesi erdészházig, majd onnan a zöld négyzetet találtam elég izgalmasnak, így azon mentem egész Mátraházáig. Kicsit izzasztós volt ez a rész. Útközben szembesültem az ember romboló természetével, valamint a szemétlerakási kényszerével. Hát nem is tudom, de nekem eddig még soha nem jutott eszembe, hogy az erdõ közepére zsák számra vigyem a szemetemet!


Mátraházán az éppen ebédelõ butikostól elkértem a kéktúra pecsétet, mert azzal kell igazolni az itt jártamat! Megnéztem a templomot, majd a piroson elindultam le Füredre. Máriácskánál megálltam egy szusszanásnyi idõre. Néha eszembe villant - a lovagok kapcsán - hogyha ez a Mátra mesélni tudna a középkori idõkrõl, én lennék az elsõ, aki szívesen meghallgatná! Füreden a büfésoron kaptam egy újabb pecsétet az igazoláshoz.


Innen tovább a zöldön majd a zöld kereszten benyargaltam Gyöngyössolymosra, ahol egy pillantást vetettem az itt található templomra, mert ezt kivételesen már körbejártam egy másik jelvényszerzõ alkalmával. Mivel vasárnap volt, így csak a kocsmából tudtam megszerezni az utolsó plecsnit a papíromra.


Hétfõn büszkén vittem az igazoló füzetet a TOURINFORM-ba, ott kaptam meg a kitûzõt, mint sikeres teljesítõ! Nekem tetszett ez a túra! Fõleg azért, mert útközben találkoztam emberekkel, akik a templomba igyekeztek, vagy csak úgy sétálgattak. És végre nem az volt az érzésem, hogy az ilyen kiesõ turista utakat kevesen használják!Gedei Katalin

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére