2024. május 24. péntek (21. hét) van, köszöntjük Eliza, Eszter nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Rákóczi túra 1. nap

2009. március 21., szombat1.nap: Kékestetõ – ParádsasvárA Mátrában futó túraútvonalat eredetileg II. Rákóczi Ferenc fejedelmünk születésének 300. évfordulója tiszteletére 1976-ban az Országos Erdészeti Egyesület mátrafüredi csoportja építette ki és nevezte el Rákóczi turistaútnak. 2002-ben a Kékes Turista Egyesület további látnivalók bevonásával kibõvítette, meghosszabbította. A táv 42 km, (Gyöngyös és Parádsasvár közötti sárga sáv jelzés), útközben különbözõ megállóhelyek vannak, ahol más-más jeleket, rövid szövegeket kell egy kis füzetbe lejegyezni. Ez a füzet igazolásként szolgál, és a teljesítõ egy bronz jelvényt kap cserébe érte.


A kirándulás napján, szombat reggel elsõ dolgom volt kitekinteni az ablakon, milyen idõ vár ránk a túra során. Nagyon örültem, sütött a nap, rossz idõnek nyoma sem volt. Így boldogan és kíváncsian indultam útnak, hogy fog sikerülni a túra, hány résztvevõ lesz. Már Gyöngyösön a buszmegállóban csatlakoztak hozzánk, és Kékesen alakult ki a végleges létszám. Itt az ismerkedés és bemutatkozás bizony rövidre sikerült, mert a reggeli napsütést igen zord, hideg, szeles idõ váltotta fel. Úgy döntöttünk gyorsan elindulunk.


A sárga sáv jelzésen „gyors léptekkel” haladtunk, amit a jeges hó idõnként megakadályozott. Így sajnos az eredeti tempóhoz képest visszafogottan és óvatosan haladtunk lefelé a hegyoldalon. Elsõ megállónk a Sas-kõ volt. Az itt található emlékmûvet az I. világháborúban elesett turisták emlékére állították. Itt a megfelelõ jelzést többen füzetükbe leírták. Pihentünk néhány percet, majd továbbmentünk Disznó-kõ felé. Útközben szerencsére tiszta idõnk volt, ezért megcsodáltuk a gyönyörû kilátást. Utunk egy része szép sziklák mellett vezetett, melyeket - én legalábbis- szívesen megmásztunk volna, de sajnos szorított az idõ. A Disznó-kõnél találkoztunk más túrázókkal. Váltottunk velük néhány szót, leírtuk a jelzést és siettünk tovább. Kis társaságunk vidáman haladt, bár néhányan megjegyezték, hogy jobb lett volna, ha az útirány visszafelé, a Kékes felé lett volna meghirdetve. Õk voltak a csapat bátrabb és kitartóbb tagjai. Én úgy gondoltam, hogy a lejtõs úton szívesebben kirándulnak többen, mint fordítva. Remélem jó volt a megérzésem.


A Szent István csevicénél tartottunk egy hosszabb szünetet. Itt volt ideje mindenkinek megkóstolni a forrásvizet, és a szendvicsbõl fogyasztani. Utunkat tovább folytatva megérkeztünk Parádfürdõre. A helység ma már kiemelkedõ üdülõhely. Az itt található Rákóczi fánál, majd Parádon a Palóc háznál, - amirõl a ház idõs gondnoka szeretett volna „hosszabb” ismertetés adni, de sajnos csak pár percig tudtuk élvezni az elõadást - a jelzéseket a kis füzetbe szintén leírtuk, majd a fafaragó kiállítás bejáratánál is jegyzeteltünk egy kicsit. Utunkat tovább folytatva Parádóhutára érkeztünk. A Klarissza csevice forrás, amely itt folyik, szintén magas vastartalommal rendelkezik, és a környéken élõk, vagy kirándulók nagyon szívesen fogyasztják. Parádsasvárra érve a csapat két irányba folytatta útját. Néhányan, akik már egy kicsit elfáradtak a helyi Autós büfét támadták meg. A többiek elmentek a Sós cseri tetõ irányába, így teljesítve a napi túrát.


A kirándulás nagyon kellemesen telt, szerencsére az idõjárás is nekünk kedvezett, és mindenki élményekkel telve utazott haza.
Gedei Dóra

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére