2019. november 18. hétfő (47. hét) van, köszöntjük Jenő nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Rákóczi túra 1. nap

2009. március 21., szombat1.nap: Kékestető – ParádsasvárA Mátrában futó túraútvonalat eredetileg II. Rákóczi Ferenc fejedelmünk születésének 300. évfordulója tiszteletére 1976-ban az Országos Erdészeti Egyesület mátrafüredi csoportja építette ki és nevezte el Rákóczi turistaútnak. 2002-ben a Kékes Turista Egyesület további látnivalók bevonásával kibővítette, meghosszabbította. A táv 42 km, (Gyöngyös és Parádsasvár közötti sárga sáv jelzés), útközben különböző megállóhelyek vannak, ahol más-más jeleket, rövid szövegeket kell egy kis füzetbe lejegyezni. Ez a füzet igazolásként szolgál, és a teljesítő egy bronz jelvényt kap cserébe érte.


A kirándulás napján, szombat reggel első dolgom volt kitekinteni az ablakon, milyen idő vár ránk a túra során. Nagyon örültem, sütött a nap, rossz időnek nyoma sem volt. Így boldogan és kíváncsian indultam útnak, hogy fog sikerülni a túra, hány résztvevő lesz. Már Gyöngyösön a buszmegállóban csatlakoztak hozzánk, és Kékesen alakult ki a végleges létszám. Itt az ismerkedés és bemutatkozás bizony rövidre sikerült, mert a reggeli napsütést igen zord, hideg, szeles idő váltotta fel. Úgy döntöttünk gyorsan elindulunk.


A sárga sáv jelzésen „gyors léptekkel” haladtunk, amit a jeges hó időnként megakadályozott. Így sajnos az eredeti tempóhoz képest visszafogottan és óvatosan haladtunk lefelé a hegyoldalon. Első megállónk a Sas-kő volt. Az itt található emlékművet az I. világháborúban elesett turisták emlékére állították. Itt a megfelelő jelzést többen füzetükbe leírták. Pihentünk néhány percet, majd továbbmentünk Disznó-kő felé. Útközben szerencsére tiszta időnk volt, ezért megcsodáltuk a gyönyörű kilátást. Utunk egy része szép sziklák mellett vezetett, melyeket - én legalábbis- szívesen megmásztunk volna, de sajnos szorított az idő. A Disznó-kőnél találkoztunk más túrázókkal. Váltottunk velük néhány szót, leírtuk a jelzést és siettünk tovább. Kis társaságunk vidáman haladt, bár néhányan megjegyezték, hogy jobb lett volna, ha az útirány visszafelé, a Kékes felé lett volna meghirdetve. Ők voltak a csapat bátrabb és kitartóbb tagjai. Én úgy gondoltam, hogy a lejtős úton szívesebben kirándulnak többen, mint fordítva. Remélem jó volt a megérzésem.


A Szent István csevicénél tartottunk egy hosszabb szünetet. Itt volt ideje mindenkinek megkóstolni a forrásvizet, és a szendvicsből fogyasztani. Utunkat tovább folytatva megérkeztünk Parádfürdőre. A helység ma már kiemelkedő üdülőhely. Az itt található Rákóczi fánál, majd Parádon a Palóc háznál, - amiről a ház idős gondnoka szeretett volna „hosszabb” ismertetés adni, de sajnos csak pár percig tudtuk élvezni az előadást - a jelzéseket a kis füzetbe szintén leírtuk, majd a fafaragó kiállítás bejáratánál is jegyzeteltünk egy kicsit. Utunkat tovább folytatva Parádóhutára érkeztünk. A Klarissza csevice forrás, amely itt folyik, szintén magas vastartalommal rendelkezik, és a környéken élők, vagy kirándulók nagyon szívesen fogyasztják. Parádsasvárra érve a csapat két irányba folytatta útját. Néhányan, akik már egy kicsit elfáradtak a helyi Autós büfét támadták meg. A többiek elmentek a Sós cseri tető irányába, így teljesítve a napi túrát.


A kirándulás nagyon kellemesen telt, szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett, és mindenki élményekkel telve utazott haza.
Gedei Dóra

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATUNK

Teddy Relax&Privát Wellness Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére