2021. szeptember 25. szombat (38. hét) van, köszöntjük Eufrozina, Kende nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Rákóczi túra 1. nap

2009. március 21., szombat1.nap: Kékestető – ParádsasvárA Mátrában futó túraútvonalat eredetileg II. Rákóczi Ferenc fejedelmünk születésének 300. évfordulója tiszteletére 1976-ban az Országos Erdészeti Egyesület mátrafüredi csoportja építette ki és nevezte el Rákóczi turistaútnak. 2002-ben a Kékes Turista Egyesület további látnivalók bevonásával kibővítette, meghosszabbította. A táv 42 km, (Gyöngyös és Parádsasvár közötti sárga sáv jelzés), útközben különböző megállóhelyek vannak, ahol más-más jeleket, rövid szövegeket kell egy kis füzetbe lejegyezni. Ez a füzet igazolásként szolgál, és a teljesítő egy bronz jelvényt kap cserébe érte.


A kirándulás napján, szombat reggel első dolgom volt kitekinteni az ablakon, milyen idő vár ránk a túra során. Nagyon örültem, sütött a nap, rossz időnek nyoma sem volt. Így boldogan és kíváncsian indultam útnak, hogy fog sikerülni a túra, hány résztvevő lesz. Már Gyöngyösön a buszmegállóban csatlakoztak hozzánk, és Kékesen alakult ki a végleges létszám. Itt az ismerkedés és bemutatkozás bizony rövidre sikerült, mert a reggeli napsütést igen zord, hideg, szeles idő váltotta fel. Úgy döntöttünk gyorsan elindulunk.


A sárga sáv jelzésen „gyors léptekkel” haladtunk, amit a jeges hó időnként megakadályozott. Így sajnos az eredeti tempóhoz képest visszafogottan és óvatosan haladtunk lefelé a hegyoldalon. Első megállónk a Sas-kő volt. Az itt található emlékművet az I. világháborúban elesett turisták emlékére állították. Itt a megfelelő jelzést többen füzetükbe leírták. Pihentünk néhány percet, majd továbbmentünk Disznó-kő felé. Útközben szerencsére tiszta időnk volt, ezért megcsodáltuk a gyönyörű kilátást. Utunk egy része szép sziklák mellett vezetett, melyeket - én legalábbis- szívesen megmásztunk volna, de sajnos szorított az idő. A Disznó-kőnél találkoztunk más túrázókkal. Váltottunk velük néhány szót, leírtuk a jelzést és siettünk tovább. Kis társaságunk vidáman haladt, bár néhányan megjegyezték, hogy jobb lett volna, ha az útirány visszafelé, a Kékes felé lett volna meghirdetve. Ők voltak a csapat bátrabb és kitartóbb tagjai. Én úgy gondoltam, hogy a lejtős úton szívesebben kirándulnak többen, mint fordítva. Remélem jó volt a megérzésem.


A Szent István csevicénél tartottunk egy hosszabb szünetet. Itt volt ideje mindenkinek megkóstolni a forrásvizet, és a szendvicsből fogyasztani. Utunkat tovább folytatva megérkeztünk Parádfürdőre. A helység ma már kiemelkedő üdülőhely. Az itt található Rákóczi fánál, majd Parádon a Palóc háznál, - amiről a ház idős gondnoka szeretett volna „hosszabb” ismertetés adni, de sajnos csak pár percig tudtuk élvezni az előadást - a jelzéseket a kis füzetbe szintén leírtuk, majd a fafaragó kiállítás bejáratánál is jegyzeteltünk egy kicsit. Utunkat tovább folytatva Parádóhutára érkeztünk. A Klarissza csevice forrás, amely itt folyik, szintén magas vastartalommal rendelkezik, és a környéken élők, vagy kirándulók nagyon szívesen fogyasztják. Parádsasvárra érve a csapat két irányba folytatta útját. Néhányan, akik már egy kicsit elfáradtak a helyi Autós büfét támadták meg. A többiek elmentek a Sós cseri tető irányába, így teljesítve a napi túrát.


A kirándulás nagyon kellemesen telt, szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett, és mindenki élményekkel telve utazott haza.
Gedei Dóra

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére