2024. április 13. szombat (15. hét) van, köszöntjük Ida nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Kis Téli Mátra 2009

2009. január 31., szombatTél, január utolsó szombatja, a program immár hatodik alkalommal a ránk osztott és általunk szívesen vállalt „Kis téli Mátra” túra vezetése.


Az idõjósok „kemény” hideget jeleztek, de szelídebb lett a reggel, alig voltak mínuszok. Indulás Mátrafüredre, hogy idõben a helyszínen legyünk, de egyesek már megelõztek. A reggel még felhõs, nem sok a derûre utaló fény az égbolton. Összeáll kis csapatunk, öt fõ kivételével mindnyájan a „Kékes” tagjai. Elinduláskor a két „kutyalegény” vidáman rohanna már elõre a gazdáját rángatva a pórázon, de fegyelmezik õket. Alig fél óra gyaloglás után már megjelennek a bíztató fénycsíkok az égen. Köszöntjük Máriácskát, kortyolunk a Rákóczi forrás jeges vizébõl, és vidáman kapaszkodunk fölfele. Mire megpillantjuk a Kékes-tetõ õszes-boglyas csúcsát, már kivillan egy-egy napsugár. Hófoltok, majd egyre összefüggõbb a hótakaró. Nem vastag, de kevés friss hóval pótoltan nagyon jól esik, a friss levegõre vágyó testünknek és lelkünknek, a látványa és a ropogó-csikorgó hangja, lépteink alatt.


Az Ózon-szállónál folyó munkálatok miatt kerülõ úton haladunk tovább, de semmiképpen nem bánjuk, hiszen a kilátás nagyon szép. A szanatórium impozáns épületének havas tetejére már ráömlött a Nap ragyogása. Néhol egy-egy csipkefelhõ a fák hegyére tûzve, még lebeg. Egyre nagyobb a kékség, a visszavonuló felhõktõl újból birtokba vette az eget a Nap. Az erdõ fái, mint egy szabályos vonalvezetésû grafikán, felkarcolják fekete sziluettjeikkel a fehér alapot. Az ösvény szélén õrködõ szikla leereszkedõen mosolyog, õ többször látott már ilyet, közben kidomborítja idomait –a lecsupaszított bokrok közül- a fény felé.


Mátraházán a parkolóban kis pihenõt tartunk, majd a „tátrai emlékhely” felé tartunk, ahol csapatunkat a fényképezõgép lencséje elé dirigálja a túra-vezetõ. Visszatérve a sárga jelzésre, haladunk a napsütötte havas erdõ fái között tovább. Kikerülöm az árva falevelet út haván, mely hiába reménykedik az új tavaszban, a napsütötte hóról a fa ágára vissza már sohasem kerül. Odébb kis ágacska nyújtózkodik, emlékezik a nyárra, tetszeleg a napsütésben, kecses árnyéka finom rajzolat a szûz havon.

Az etetõnél nincsenek vadak, hogy megleshetnénk õket! Nyomaik azonban többfele is mutatják jelenlétüket.


Mennyi szépség! A moha hamvas zöldjén vércsepp a galagonya termése, eleven élet a fagyos avarban.

Az ágak fényesednek, a fák tövében megmaradó hófolt mellett, már parányi tavacska tükrözi vissza a kékséget és a fényt. A madárkák is hangos füttyszóval jelzik, hogy jön a tavasz.

Lajosháza fele ereszkedve elfogy a hó és megjelenik a sár. Gyakran az erdõ vastag avar szõnyegén lépkedve, kerülgetjük a vízfolyásokat, dagonyás szakaszokat.

A kõbányánál a rendben jelzett, kerülõ úton haladunk tovább, Mátrafüred felé.


Délutánra -úgy tûnik-, újból beborul, mi megköszönjük egymásnak a jelenlétet és az idõnek, hogy kegyes volt hozzánk.
Szabó Márta

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére