2021. szeptember 25. szombat (38. hét) van, köszöntjük Eufrozina, Kende nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Kis Téli Mátra 2009

2009. január 31., szombatTél, január utolsó szombatja, a program immár hatodik alkalommal a ránk osztott és általunk szívesen vállalt „Kis téli Mátra” túra vezetése.


Az időjósok „kemény” hideget jeleztek, de szelídebb lett a reggel, alig voltak mínuszok. Indulás Mátrafüredre, hogy időben a helyszínen legyünk, de egyesek már megelőztek. A reggel még felhős, nem sok a derűre utaló fény az égbolton. Összeáll kis csapatunk, öt fő kivételével mindnyájan a „Kékes” tagjai. Elinduláskor a két „kutyalegény” vidáman rohanna már előre a gazdáját rángatva a pórázon, de fegyelmezik őket. Alig fél óra gyaloglás után már megjelennek a bíztató fénycsíkok az égen. Köszöntjük Máriácskát, kortyolunk a Rákóczi forrás jeges vizéből, és vidáman kapaszkodunk fölfele. Mire megpillantjuk a Kékes-tető őszes-boglyas csúcsát, már kivillan egy-egy napsugár. Hófoltok, majd egyre összefüggőbb a hótakaró. Nem vastag, de kevés friss hóval pótoltan nagyon jól esik, a friss levegőre vágyó testünknek és lelkünknek, a látványa és a ropogó-csikorgó hangja, lépteink alatt.


Az Ózon-szállónál folyó munkálatok miatt kerülő úton haladunk tovább, de semmiképpen nem bánjuk, hiszen a kilátás nagyon szép. A szanatórium impozáns épületének havas tetejére már ráömlött a Nap ragyogása. Néhol egy-egy csipkefelhő a fák hegyére tűzve, még lebeg. Egyre nagyobb a kékség, a visszavonuló felhőktől újból birtokba vette az eget a Nap. Az erdő fái, mint egy szabályos vonalvezetésű grafikán, felkarcolják fekete sziluettjeikkel a fehér alapot. Az ösvény szélén őrködő szikla leereszkedően mosolyog, ő többször látott már ilyet, közben kidomborítja idomait –a lecsupaszított bokrok közül- a fény felé.


Mátraházán a parkolóban kis pihenőt tartunk, majd a „tátrai emlékhely” felé tartunk, ahol csapatunkat a fényképezőgép lencséje elé dirigálja a túra-vezető. Visszatérve a sárga jelzésre, haladunk a napsütötte havas erdő fái között tovább. Kikerülöm az árva falevelet út haván, mely hiába reménykedik az új tavaszban, a napsütötte hóról a fa ágára vissza már sohasem kerül. Odébb kis ágacska nyújtózkodik, emlékezik a nyárra, tetszeleg a napsütésben, kecses árnyéka finom rajzolat a szűz havon.

Az etetőnél nincsenek vadak, hogy megleshetnénk őket! Nyomaik azonban többfele is mutatják jelenlétüket.


Mennyi szépség! A moha hamvas zöldjén vércsepp a galagonya termése, eleven élet a fagyos avarban.

Az ágak fényesednek, a fák tövében megmaradó hófolt mellett, már parányi tavacska tükrözi vissza a kékséget és a fényt. A madárkák is hangos füttyszóval jelzik, hogy jön a tavasz.

Lajosháza fele ereszkedve elfogy a hó és megjelenik a sár. Gyakran az erdő vastag avar szőnyegén lépkedve, kerülgetjük a vízfolyásokat, dagonyás szakaszokat.

A kőbányánál a rendben jelzett, kerülő úton haladunk tovább, Mátrafüred felé.


Délutánra -úgy tűnik-, újból beborul, mi megköszönjük egymásnak a jelenlétet és az időnek, hogy kegyes volt hozzánk.
Szabó Márta

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére