2021. szeptember 18. szombat (37. hét) van, köszöntjük Diána nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Kedves emlékek a Mátra Manók 2008-as évéből

2009. január 04., vasárnapÚjra eltelt egy év, ami egy kis manó életében nagyobb jelentőséggel bír talán, mint a felnőttekében. Több a változás, minden eseménynek nagy a jelentősége tudatukban.


Legnagyobb manóink, akik óvodás életüket már az együttműködésünk óta kezdték, - végig a természetben való sok mozgás és a környezeti nevelés szellemében neveltük őket - immár iskolások lettek. Ők voltak az első fecskék, akiken le lehetett mérni ennek a munkának az eredményét. Hová, meddig juthatunk el, ha egészen kicsi koruktól tudatosan, s fokozatosan terheljük állóképességüket, s mennyire lesznek fogékonyak a természetben lejátszódó változásokra, összefüggésekre, ha már a beszoktatástól kezdve erre irányítjuk a figyelmüket.


Örömmel adom hírül, hogy nagyon sikeresnek bizonyult ez a módszer, oly annyira, hogy nem is akartak iskolába menni, ameddig csak lehetett, élvezték a Manó életet – többségükben négy évig. Ez nagyon jótékony hatással volt a szülők közösségére is, az utolsó évben már úgy működtünk, mint egy nagy család. S most az iskoláktól, a tanító néniktől sok pozitív visszajelzés érkezik az immár iskolás Manókról, vagy ők maguk, hozván a táskájukat, s mutogatva a piros és zöld pontokat, arany csillagokat.


Sok segítséget kaptunk ehhez az egyesülettől. Amikor tavasszal az egész ovi kivonult Gyalogkakukk túrázni, bizony elkélt a felnőtt segítség a 135 kisgyerek mellé. Hátizsákot kicsatolni, kupakot le-és visszacsavarni, a kérdésekre felelni, magyarázni, beszélgetni, bíztatni és kézen fogni, vagy mint az őszi túrán: állomáson feladatot adni, pecsételni, kínálni.


Nem csak tevőleges segítséget kapunk, hanem anyagit is, évek óta. Idén ennek minden forintját a környezetünk rendben tartásához szükséges, és környezeti nevelési eszközökre költöttük. Van így már rendes ásónk, kapánk, gereblyénk és fűrészünk, - mindegyikből több fajta - s az udvaros bácsi talál immár rendes baltát, csákányt, permetezőt s metszőollót, ha erre van szüksége. Persze mi is segítünk neki, ehhez gyerek méretű lombseprűket, rakodós és ültető lapátokat vásároltunk. Alig várjuk már, hogy az új kis gumicsizmáinkat a patakban is kipróbáljuk...


Van már kiránduló készletünk, vizsgálódó edénnyel, csipesszel, lepkehálóval, tudunk csapadék mennyiséget, szélirányt és szélerősséget mérni. Komposztálni még csak most tanulunk. Elméletben tudjuk, hogy kell csinálni, ... de mindenki annyira lelkes – így tavaszra majd elválik, mi lesz belőle.


Köszönjük az egyesület mindennemű segítségét, azt is, hogy munkánkról hírt adhatunk.

Reméljük, 2009-ben is sokszor találkozunk majd.

Kívánunk mindenkinek ebben az évben is sikereket és boldogságot, túráihoz egészséget!
Manó üdvözlettel:

Tóthné Kelemen Mária

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére