2021. augusztus 4. szerda (31. hét) van, köszöntjük Dominika, Domonkos nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

III. Mátra Turisztikai Konferencia

2008. szeptember 30., keddÖSSZEFOGLALÓ
a 2008. szeptember 30-án megtartott konferenciárólA konferencia címe: III. Mátra turisztikai konferencia
Témája: Új turisztikai élmények és lehetőségek a Mátrában
Helye: Hunguest Granthotel Galya, Galyatető
Szervezők: Mátra Jövője Turisztikai Egyesület,
Károly Róbert Főiskola – Turizmus- és Területfejlesztési Tanszék
A Kékes Turista Egyesületből részt vett: Juhászné Hartmann Márta, Rajki Sándorné.


A konferencián előadások hangzottak el:
Az Észak-Magyarországi Régió turisztikai tendenciái és lehetőségei
A turisztika és a sajtó kapcsolata, a turisztikai szaksajtó helyzete
A turizmus főbb mutatói országosan és a mátrai desztinációban
A siófoki desztináció működési tapasztalatai
A felsőoktatási turisztikai szakember képzés helye és szerepe a mátrai turizmus fejlesztésében
A Sípark fejlesztési lehetőségei (Mátraszentistván)
Az MJTE mint regionális civil szervezet működése és a desztináció fejlesztésében való részvétele
címmel.


Délután workshop keretén belül részt vettünk a mátrai programok előkészítése, a közös marketing lehetőségei, a TDM szervezetek létrehozása és a nordic walking, mint új aktív szabadidős tevékenység témakörök megbeszélésén. A témavezetők Tóthné Hajdú Márta és Keresztesi Koppány, a gyöngyösi Tourinform Iroda munkatársai voltak.


Tapasztalataink
Az első és a harmadik előadásból levont következtetés szerint a Mátra turisztikai mutatószámai a térségben és országosan is gyengék, messze nincsenek kihasználva az egyébként nagyszerű, kiemelkedő adottságok. Ennek okait leginkább Hiesz György, Gyöngyös polgármestere fogalmazta meg: nincs összefogás a turizmusban érintettek között (vendéglátÁs, borászat, önkormányzatok, sport), gyenge a lobbi, nem hatásos, így az EU-s pályázatok is kevés eredményt hoztak.


Ezt az értékelést támasztotta alá a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület képviselője, aki a néhány év alatt elért kiemelkedő sikerüket éppen az összefogásban látja
Jelszavuk: A turizmus mindenkinek üzlet! Elvük az alulról építkezés. Egyesületüknek 90 szolgáltató a tagja. Konferenciákon, szekciókban rendszeresen dolgozva helyzetelemzést végeztek, megfogalmazták a problémákat, kialakították az összefogást területeit (városfejlesztés, komplex turisztikai termékek kialakítása stb.), középtávú tervet készítettek. Felmérték közösen az adottságaikat, a lehetőségeiket, ezt követően fogalmazták meg céljaikat.
Az előadó bemutatta konkrét eredményeiket is. Elmondta azonban, hogy munkájukat társadalmi munkában végzik, így gyenge láncszem az ügyviteli-végrehajtást szervező tevékenységük (lsd. KTE!).


Érdekes volt még a Sípark tulajdonosának előadása a megvalósult tervekről és a jövőbeli elképzeléseikről. Elmondása szerint valóban kirajzolódott egy minden igényt kielégítő sícentrum működése olyan földrajzi térségben, ahol alig esik hó,de a klíma alkalmas a „műhó” tartós használatára.


A konferenciát szervező egyesületnek 58 tagja van. 35%-uk vállalkozó, 37% magánszemély, 18%- önkormányzat, 10%-ot a civil szervezetek tesznek ki.
Céljuk összefogni a mátrai turizmus fejlesztését, célokat kijelölni a fejlesztéshez.
Ilyen célok:
élménycsomagok összeállítása,
a szezonalitás megszüntetése,
a kínálati oldal összehangolása,
új célcsoportok felkutatása,
a kommunikáció fejlesztése,
egységes marketing kialakítása.


Az előadásokat hallgatva kerestük a gyalogos turizmus helyét, szerepét a tervekben. Ezzel ma senki nem számol, talán nincs benne üzlet. Próbáltuk keresni: mit tehetne egy magunk fajta egyesület a felsorolt célok megvalósításában, de nem nagyon találtuk. Úgy tűnt: nem „trendi”, amit mi turizmusnak tartunk. Mi pedig inkább idegenforgalomnak nevezzük azt, amiről itt szó esett turizmus címszó alatt.
Látható, hogy mindenki valami eladható élményt keres, amiből fájdalmasan hiányzik a célcsoportnak nevezett emberek aktív részvétele. Mondjuk az, hogy elindul és gyalogosan körülnéz a környezetében legalább.
Azt kellett megállapítanunk, hogy az élményt vásárló „célcsoport” és a természetjáró „célcsoport”egy darabig még elkerülik egymást.
Vajon tényleg nincs üzlet kerékpárutak építésében, egyszerű, tiszta, olcsó szálláshelyek kialakításában?
Mindenesetre most az igények a 3-4 csillagos szállodák irányába húznak el, amint hallottuk – legalábbis a jól fizető népesség körében.
Természetesen mi is érdekeltek vagyunk a Mátra turizmusának fellendítésében, a szükséges összefogás és tehetséges szervezők hiányában erre azonban úgy látszik, egyelőre még várni kell.


Rajki Sándorné
titkár
Kékes Turista Egyesület

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére