2022. január 17. hétfő (03. hét) van, köszöntjük Antal, Antónia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Őszi családi séta

2008. szeptember 07., vasárnap

Szeptember 7-én, egy meglehetősen melegnek ígérkező vasárnap reggelén 8 órakor indult a buszunk Gyöngyösről Kékestetőre, a családi séta résztvevőivel.
Az ország legmagasabb pontján köszöntöttem a régi ismerősöket, az új túrázókat, és bemutattam túravezető társamat, Farkas Andrást.
A gyerekek Halász Veronika ötlete alapján kaptak egy-egy „medvetalpat”, amire a túra végén felragasztották az útközben összegyűjtött leveleket, terméseket, virágokat, amelyeket az erdő már eldobott. Így a séta végén mindenki haza vihetett „egy talpalatnyi természetet”!
31-en vágtunk neki a túrának Kékestetőről a zöld sávon haladva Mátrafüredre. Szerencsénk volt, mert rögtön a túra elején láttunk aranyos mókust, és nagy sikere volt egy nagyra nőtt erdei békának is.
A nagyobb, tapasztaltabb túrázók igen gyorsan haladtak. A kicsi, „első túrázók” természetes módon időnként lemaradtak, ezért egy-egy játékos vetélkedőt kellett beiktatnunk az élen robogóknak.
Először hajítófával kellett eltalálni egy fát, és amíg ezzel küzdöttek a gyorslábú gyerekek, a kicsik is utolérték a csapatot. A következő alkalommal kihasználtuk a csodálatos kőtenger adta lehetőséget, és sziklamászással kötöttük le az élboly energiáját.
Voltak, akik a tervezett pihenőhely (az első forrás) előtt megéheztek, így egy szép, nagy kövekkel borított részen fogyasztottuk el a tízórainkat.
A pihenő után kisvártatva megérkeztünk ahhoz a bizonyos első forráshoz, és egy picit itt is szusszant a gyereksereg.
A következő szakaszon a nagyok ismét gyorsak voltak, ezért megnéztük, hogy melyik sziklára fér rá a legtöbb gyerek. Amikor megérkeztünk egy régi vadászkunyhóhoz –ami ma már erősen az enyészet felé tart – a forrás mellett ismét rövid pihenőt tartottunk. A nagyobbakkal sziklagurítást rendeztünk, hogy megvárjuk a csapat lassabban haladó részét.
A következő pihenőnél, a dózerút melletti farakásoknál fröcskölő-versenyt iktattunk be, amihez az ötletet egy jó nagy tócsa szolgáltatta.
Az igen mozgalmas túra vége felé a szülők már kezdtek fáradni, és kérték, hogy ne legyen több sziklamászás és egyéb verseny, mert a nagy melegben szeretnének jobban haladni. Az erdőirtás után jóleső érzés volt ismét a fák hűsítő árnyékában lépdelni. Sajnos egy elhullott őzbak mellett is el kellett haladni, de szerencsére nem viselte meg a gyerekeket a látvány. Mennyivel jobb lett volna úgy találkozni vele, hogy riadtan elvágtat mellettünk!
A Csepegő-forrásnál megtartottuk utunk utolsó pihenőjét, ahol a gyerekek megmutatták: miket ragasztottak fel a medvetalpra az erdő által elengedett dolgokból. Nagyon ötletesek voltak!
Ezután kiosztottuk a szalamandrás bélyegeket, amit a gyerekek nagy örömmel azonnal be is ragasztottak a túrafüzetükbe. Nagyon jól jött a tapasztalt túravezetők (Tóthné Kelemen Marika, Rajkiné Marika, Szabó Márti) jelenléte, segítsége.

Innen már gyorsan elértük Mátrafüredet, és ki-ki indult haza egy „talpalatnyi természettel” és remélhetőleg szép élményekkel a tarsolyában.

Tóth István

Őszi családi séta
Őszi családi séta
Őszi családi séta
Őszi családi séta
Őszi családi séta

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére