2024. május 24. péntek (21. hét) van, köszöntjük Eliza, Eszter nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Õszi családi séta

2008. szeptember 07., vasárnap

Szeptember 7-én, egy meglehetõsen melegnek ígérkezõ vasárnap reggelén 8 órakor indult a buszunk Gyöngyösrõl Kékestetõre, a családi séta résztvevõivel.
Az ország legmagasabb pontján köszöntöttem a régi ismerõsöket, az új túrázókat, és bemutattam túravezetõ társamat, Farkas Andrást.
A gyerekek Halász Veronika ötlete alapján kaptak egy-egy „medvetalpat”, amire a túra végén felragasztották az útközben összegyûjtött leveleket, terméseket, virágokat, amelyeket az erdõ már eldobott. Így a séta végén mindenki haza vihetett „egy talpalatnyi természetet”!
31-en vágtunk neki a túrának Kékestetõrõl a zöld sávon haladva Mátrafüredre. Szerencsénk volt, mert rögtön a túra elején láttunk aranyos mókust, és nagy sikere volt egy nagyra nõtt erdei békának is.
A nagyobb, tapasztaltabb túrázók igen gyorsan haladtak. A kicsi, „elsõ túrázók” természetes módon idõnként lemaradtak, ezért egy-egy játékos vetélkedõt kellett beiktatnunk az élen robogóknak.
Elõször hajítófával kellett eltalálni egy fát, és amíg ezzel küzdöttek a gyorslábú gyerekek, a kicsik is utolérték a csapatot. A következõ alkalommal kihasználtuk a csodálatos kõtenger adta lehetõséget, és sziklamászással kötöttük le az élboly energiáját.
Voltak, akik a tervezett pihenõhely (az elsõ forrás) elõtt megéheztek, így egy szép, nagy kövekkel borított részen fogyasztottuk el a tízórainkat.
A pihenõ után kisvártatva megérkeztünk ahhoz a bizonyos elsõ forráshoz, és egy picit itt is szusszant a gyereksereg.
A következõ szakaszon a nagyok ismét gyorsak voltak, ezért megnéztük, hogy melyik sziklára fér rá a legtöbb gyerek. Amikor megérkeztünk egy régi vadászkunyhóhoz –ami ma már erõsen az enyészet felé tart – a forrás mellett ismét rövid pihenõt tartottunk. A nagyobbakkal sziklagurítást rendeztünk, hogy megvárjuk a csapat lassabban haladó részét.
A következõ pihenõnél, a dózerút melletti farakásoknál fröcskölõ-versenyt iktattunk be, amihez az ötletet egy jó nagy tócsa szolgáltatta.
Az igen mozgalmas túra vége felé a szülõk már kezdtek fáradni, és kérték, hogy ne legyen több sziklamászás és egyéb verseny, mert a nagy melegben szeretnének jobban haladni. Az erdõirtás után jólesõ érzés volt ismét a fák hûsítõ árnyékában lépdelni. Sajnos egy elhullott õzbak mellett is el kellett haladni, de szerencsére nem viselte meg a gyerekeket a látvány. Mennyivel jobb lett volna úgy találkozni vele, hogy riadtan elvágtat mellettünk!
A Csepegõ-forrásnál megtartottuk utunk utolsó pihenõjét, ahol a gyerekek megmutatták: miket ragasztottak fel a medvetalpra az erdõ által elengedett dolgokból. Nagyon ötletesek voltak!
Ezután kiosztottuk a szalamandrás bélyegeket, amit a gyerekek nagy örömmel azonnal be is ragasztottak a túrafüzetükbe. Nagyon jól jött a tapasztalt túravezetõk (Tóthné Kelemen Marika, Rajkiné Marika, Szabó Márti) jelenléte, segítsége.

Innen már gyorsan elértük Mátrafüredet, és ki-ki indult haza egy „talpalatnyi természettel” és remélhetõleg szép élményekkel a tarsolyában.

Tóth István

Õszi családi séta
Õszi családi séta
Õszi családi séta
Õszi családi séta
Õszi családi séta

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére